Zoeken in deze blog

donderdag 11 september 2008

15 jaar Galerie Cathy De Vos in Aalst

Naar aanleiding van het vijftienjarig bestaan van haar kunstgalerie organiseerde Cathy De Vos de tentoonstelling 'Introspectie III' (om de vijf jaar even evalueren... reculer pour mieux sauter?) met werk van een aantal huiskunstenaars.
Vorige zondag werd tijdens een drukbezochte vernissage het zestiende seizoen op gang getrokken.

Zoals gebruikelijk in deze galerie waren er geen inleidingen door kunstspecialisten, maar mochten de kunstwerken eens te meer voor zich spreken.
Wel zorgde de galeriste voor een korte situering en toonde ze onverwacht een andere kant van haar activiteiten. Samen met de collega's van het zangkoor waar ze sinds vorig jaar deel van uitmaakt, vergastte ze de aanwezigen op een gesmaakt mini-concert.
In de catalogus geeft ze een overzicht van alle tentoonstellingen uit de voorbije 15 jaar en spreekt ze de hoop uit dat ze nog een hele tijd mag doorgaan.

Deze tentoonstelling draagt ze op aan haar moeder Elza De Roo, die vorig jaar overleed. Op de bovenverdieping vind je overigens een schilderij van haar moeder naast werk van andere overleden huiskunstenaars: Johan D'Haese, Ricardo Fernandez, Dirk Peers en Walter Schelfhout.Op de benedenverdieping presenteert ze een sobere mix van soms monochrome en/of zacht geometrische werken naast levendig tekenwerk, maar telkens met een grote ambachtelijkheid als constante.
Zo is er Kurt Taveirne die zijn geduldig opgebouwde 'monochrome' doeken doorspekt met geometrische details.Pascal De Pauw neemt je daarentegen mee in een wereld van 'georganiseerde' wanorde met een aangepaste versie van zijn 'coördinatenmachine'.
Zijn recente individuele tentoonstelling in de galerie wordt hier besproken: http://waterschoenen.blogspot.com/2008/03/pascal-de-pauw-stelt-tentoon-bij.html)

Ook Jo De Smedt toont zich opnieuw als volbloed tekenaar met zijn 'rock'n roll' (grafiet op papier)
Ook hij was hier recent te gast: http://waterschoenen.blogspot.com/2008/01/jo-de-smedt-in-galerie-c-de-vos-in.html)


Michel Leonardi houdt het bij een realistisch droombeeld met 'Le château brule?'
In de foto van Stijn Kriele wordt de realiteit getemperd door de grijze toonzetting.
Mikko Paakkkola (Finland) weet met beperkte middelen en zelfs op ultrakleine formaten toch grootse Noordse landschappen te creëren (Emil Nolde is niet ver weg)
http://waterschoenen.blogspot.com/2008/04/mikko-paakkola-en-ludo-van-geert-bij.html

De pure eenvoud in het grafisch werk van Herman Baeten maakt de vraag tussen realisme en abstractie volstrekt overbodig.

Die grenzen tussen realisme en abstractie zijn de afgelopen honderd jaar trouwens ontelbare keren afgetast. Maar met Bruno Decré en Felix Hannaert zitten we toch volop in een schitterend abstract minimalisme. In dit verband moeten we tenslotte nog Peter Van Eyck met zijn multiple 'octaaf' vermelden. Van pure schoonheid gesproken..., maar dat laten we U graag zelf ontdekken.

Nog tot 5 oktober 2008
bij
Galerie c. de vos
Oude Gentbaan 295-297
9300 AALST

do-vr-za 14-18 uur
zondag 10.30-13.30
en na afspraak 053/41.37.89Een interview van 'Waterschoenen' met Cathy De Vos begin 2008 vind je HIER

Geen opmerkingen: