Zoeken in deze blog

woensdag 9 december 2009

Europalia China, Gagarin en Jan Fabre Revisited in het SMAK

Het SMAK lanceerde vorige week nog drie nieuwe tentoonstellingen die ons de artistieke kaap naar 2010 helpen nemen.
*
'SEEING (with) ONE'S OWN EYES'
*
In het kader van Europalia China worden de twee grote middenzalen beneden ingenomen door het Chinese kunstenaarscollectief 'MadeIn' (begin 2009 opgericht in Shangai). De naam verwijst naar de 'labels' die consumptiegoederen wereldwijd traceerbaar maken, maar ook naar de Chinese woorden 'mei ding' of 'zonder dak', wat dan weer de grensoverschrijdende doelstellingen van het collectief inhoudt. De stichter van dit collectief, Xu Zhen (°1977) is één van de belangrijkste conceptuele kunstenaars van de hedendaagse Chinese kunstscene.

De titel van deze tentoonstelling 'Seeing One's Own Eyes' komt uit de Koran en is een oproep tot kritische beschouwing van wat de wereld ons tracht op te dringen. Deze tentoonstelling richt zich op de hedendaagse kunst uit het Midden Oosten en wil het door de wereldmachten gecreëerde en door de media ondersteunde beeld van eeuwige terreur, dood, geweld en eeuwigdurende politieke impasse doorbreken.
Soms letterlijk op of onder het puin creëren de kunstenaars nieuw leven. Zo is er bijvoorbeeld de installatie 'Keep me Calmed (Down)' met brokken steen en gruis, waaronder toch nog beweging, adem, leven blijkt schuil te gaan.
De perfecte cirkel met witte schoenpunten toont dan toch weer de verstilling van de gesneuvelden in een altijd even zinloze oorlog.
De verzameling collage-wandtapijten met slogans en bombastische beeldtaal rond een gigantische biljarttafel met een zanderig landschap verwijst naar de politieke, economische en militaire spelletjes die al jaren in en rond deze regio gespeeld worden. Je verwacht rond deze 'speeltafel' elk moment een stem te horen die zegt: "Rien ne va plus!".
Ook hier kan kunst de wereld wellicht niet redden, maar ze is wel in staat om ons tot nadenken aan te zetten zodat we de zaken 'met onze eigen ogen bekijken'.
Tentoonstelling tot 7 februari 2010
*
JAN FABRE revisited door BEN BENAOUISSE
*
In de hoge, smalle ruimte van 'KUNST NU' op de tussenverdieping van het SMAK werd Ben BENAOUISSE (°1971), danser, performer, beeldend kunstenaar,... gedurende 72 uur 'opgesloten' in een volstrekt witte ruimte met een minimum aantal witte meubels, pakken papier en een serie blauwe BIC's. Een camera registreerde de activiteiten.
Tussen 22 en 24 januari 1981 deed Jan Fabre in Salon Odessa te Leiden reeds exact hetzelfde.
Toen Benaouisse op 3 december de ruimte verliet, werd het resultaat van zijn Bic-activiteiten zichtbaar. Zelf zat hij er een beetje versuft bij.
Enerzijds kan men zich afvragen wat de zin is van dergelijke her-uitvoeringen. Maar aan de andere kant stelt Benaouisse: "Alles is al gedaan / Alles moet nog gebeuren" en "Wat kan ik nog doen?"...
Tentoonstelling tot 7 februari 2010
*
GAGARIN: the artists in their own words
*
Het tijdschrift 'GAGARIN: de Kunstenaars in hun eigen woorden' bestaat sinds 2000 en brengt jaarlijks twee edities uit. De teksten worden zowel in het Engels als in de oorspronkelijke taal van de deelnemende kunstenaars gepubliceerd.
In deze tentoonstelling worden alle teksten getoond, blad voor blad, in een indrukwekkende fries die zich strak langs de museumzalen voortzet, omgeven door en in dialoog met een aantal werken uit de collectie van het SMAK of speciale bruiklenen van de kunstenaars.

Mark Manders

Jimmie Durham

Edith Dekyndt

Op zaterdag 9 januari 2010 geven het SMAK en GAGARIN de aftrap voor hun samenwerking met een artistieke, nachtelijke marathon 'SMAK going GAGA', die volledig in het teken van het tijdschrift zal staan (met o.a. een unieke performance van ManfreDu Schu).

Tentoonstelling tot 14 maart 2010

elke dag van 10 tot 18 uur
maandag gesloten

Gesloten op 25 december 2009 en 1 januari 2010

WWW.SMAK.BEGeen opmerkingen: