Zoeken in deze blog

maandag 7 december 2009

Peter KOHL op Lineart

'ein Fisch' (2008) Gemengde techniek op Linnen, 110x170 (c) Peter Kohl
Op de Lineart-stand van Galerie IN-ART uit het Duitse Stuttgart-Aichtal werd onze aandacht getrokken door schilderijen die er op het eerste gezicht uitzagen als vroege Cobra-werken van bijvoorbeeld Appel, Corneille of misschien nog het meest van al Doucet.
Toch blijken deze werken van de Oostenrijker Peter KOHL (°1971) allemaal gemaakt in 2008 en 2009. 'Post-cobra' hebben we intussen wel lang gehad, hoor ik U denken. Wanneer de kunstenaar bovendien zijn naam 'KOHL' en het jaartal prominent op zijn schilderijen zet, vloekt dat bovendien helemaal met de huidige tijdsgeest.
En toch kunnen we deze werken niet vergeten. Wat er op het eerste gezicht uitziet als kinderlijk gekras, blijkt bij nader toezicht veel gelaagder. Peter Kohl start met het schrijven van een verhaal, waarvan stukken tekst ook op het doek verschijnen in combinatie met de figuren die zijn verhalen illustreren of verder laten evolueren.
Peter Kohl is pedagogisch directeur van de 'Freie Akademie für Bildende Kunst und Literatur Kärnten' en sinds 1995 actief als beeldend kunstenaar.

Geen opmerkingen: