Zoeken in deze blog

donderdag 24 juni 2010

PICASSO en de oorsprong van 'Les Demoiselles d'Avignon' in TEA (Santa Cruz de Tenerife)

In de tentoonstellingszaal C van de 'Tenerife Espacio de las Artes' (TEA) loopt nog tot 22 augustus 2010 een tentoonstelling rond het ontstaan van 'Les Demoiselles d'Avignon' (1907), het sleutelwerk van Pablo Picasso tot het kubisme en een totaal nieuwe kijk op de moderne schilderkunst.


Via twee uitgangspunten schetst deze tentoonstelling de ontstaansgeschiedenis van dit werk.
Net als vele anderen werd Picasso rond de eeuwwisseling sterk aangetrokken door de 'primitieve', vooral Afrikaanse kunst. Zijn atelier in de Parijse Bateau-Lavoir werd al snel het toneel voor zijn verzameling.
In deze tentoonstelling worden een twintigtal gelijkaardige beelden uit de 'Colección Tribal Ready' getoond.
Het tweede uitgangspunt en meteen het tweede luik van de tentoonstelling is een simpel schriftje of schetsboekje (Cuaderno n° 7) van Picasso zelf. De bladen met schetsen worden hier op originele en krachtige wijze tentoongesteld en leiden ons, telkens in samenspraak met de aanwezige beelden en maskers, zaaltje per zaaltje naar het einde van de tentoonstellingsruimte.
Gedurende de hele wandeling krijg je een blik op 'Las señoritas de Avignon' in de verte. Pas op het einde wordt duidelijk hoe eenvoudig, maar ingenieus het totaalbeeld gecreëerd is.
Tot 22 augustus 2010
in TEA
Avda. de San Sebastian 10
38003 SANTA CRUZ DE TENERIFE
Tenerife.Canarias
di - zo: 10 - 20 uur

Geen opmerkingen: