Zoeken in deze blog

maandag 23 augustus 2010

'PHANTASMAGORIA - MARYAM NAJD': een boek en 3 multiples

Gisteren werd in het SMAK het boek 'PHANTASMAGORIA - MARYAM NAJD', een eerste monografie over de Belgisch-Iraanse kunstenares Maryam Najd (°1965) voorgesteld.
Mark Ruyters, hoofredacteur van het toonaangevend kunsttijdschrift (H) art, licht in dit fraai vormgegeven boek haar werk van de afgelopen vijf jaar toe.
Philippe Van Cauteren, artistiek diecteur van het SMAK, stelde de kunstenares voor, waarna zij zelf haar uitgangspunten en artistieke doelstellingen duidelijk maakte en verder in dialoog trad met Philippe Van Cauteren.

Maryam Najd met haar vader
Toen ze in 1992 vanuit Iran naar België kwam, had ze in haar geboorteland al een artistieke opleiding gevolgd. Hier vervolmaakte ze zich in de Antwerpse Academie voor Schone Kunsten en het HISK. Intussen heeft ze een stevig oeuvre opgebouwd en een schitterend tentoonstellingsparcours afgelegd. Ze woont afwisselend in Antwerpen, Berlijn en New York.


Maryam Najd met 'Masquerade' eerder dit jaar bij Galerie Tatjana Pieters

Als schilderes flirt ze met figuratie en abstractie, spelend met de grenzen tussen werkelijkheid en fantasie. Gebruik makend van hoofdzakelijk beelden uit het overweldigende digitale aanbod (bvb. internet) toetst ze ondermeer haar oosterse roots aan westerse invloeden in een geheel eigen, kleurrijke beeldtaal.

In april en mei van dit jaar was ze met de solotentoonstelling 'Masquerade' te gast bij de Gentse galerie Tatjana Pieters.

De mutiples: Anger / Pain / Joy

Naar aanleiding van de publicatie van het boek, verschijnt er ook een reeks van 3 multiples op basis van 3 aquarellen: 'Three essentials of human's condition: Anger, Pain, Joy' in een oplage van 25 exemplaren, genummerd en gedateerd op de achterzijde (250 Euro per stuk / 595 Euro voor de reeks van 3 - niet ingelijst).


Het boek:

Phantasmagoria - Maryam Najd
auteur: Marc Ruyters
ISBN: 9789088810244
een uitgave van VDH Books en (H) art
34,99 Euro

INFO:
VDH Books / (H) art/ SMAK

Coming soon:

http://www.maryamnajd.com/

Geen opmerkingen: