Zoeken in deze blog

zondag 9 januari 2011

Bart Koubaa ontmoet James Ensor in het SMAK


Een ezel op het boek van Koubaa...

Bart KOUBAA (°1968), pseudoniem van Bart van den Bossche (nee, niet die van de 'heuveltjes'...) is als auteur niet aan zijn proefstuk toe. Sinds zijn debuutroman 'Vuur' (2000) publiceerde hij ondermeer 'Lucht' (2005) en 'De leraar' (2009).
Zijn schrijversnaam is de samenvoeging van zijn eigen voornaam en de familienaam van zijn vrouw (met Tunesische roots).
Na een jaartje filosofie studeerde hij film en fotografie in de Gentse Academie. Later voegde hij daar nog een taalopleiding Arabisch aan toe. Naast zijn literaire activiteiten is hij ook bezig met fotografie en film. Met enkele kompanen vormt hij sinds 1998 de 'dadaïstische' groep 'Walbers und Hansen'. Samen presenteerden ze hier naast de boekvoorstelling ook hun eerste film.
Bovendien won Koubaa ooit (1988) met zijn muziekgroep 'Ze Noiz' Humo's Rockrally.


Ensor op een ezel...
In zijn laatste roman, 'Maria van Barcelona' (2010), presenteert hij een complex verhaal waarin Oostende en de figuur van James Ensor een prominente rol spelen. Het was dan ook geen toeval dat de voorstelling van het boek en de film in een zaal van het SMAK, middenin de tentoonstelling 'Hareng Saur' (zeg op zijn Frans: art ensor) plaatsvonden. In de catalogus van deze tentoonstelling (een samenwerking tussen SMAK en MSK) staat overigens een uittreksel uit de roman van Kouba.


uit de film van 'Walbers und Hansen'

De zaal van het SMAK was deze middag te klein voor de talrijke aanwezigen. Op onnavolgbare wijze 'speelde' Bart Koubaa zowel de inleider als zichzelf (beide rollen leken hem op het lijf geschreven).
Nadien wachtte de aanwezigen een rondleiding door de tentoonstelling en de mogelijkheid een (gesigneerd) exemplaar van 'Maria van Barcelona' aan te schaffen.

Wie er niet bij was, hoeft natuurlijk niet te wanhopen. U vindt het boek ongetwijfeld via de boekhandel...

Bart Kouba
'Maria van Barcelona'
Querido, 2010
ISBN 978 90 214 3884 9

Een nadere kennismaking met Bart Kouba en het project 'Walbers und Hansen' lijkt ons onontkoombaar. We houden U op de hoogte...


Geen opmerkingen: