Zoeken in deze blog

zondag 27 maart 2011

Pascal De Pauw met 'Pascal verkoopt brol' bij Galerie c. de vos

Pascal DE PAUW (°1971) houdt ervan zijn tentoonstellingen aan te kondigen met bevreemdende of confronterende titels.
In 2008 stond hij reeds in galerie c. de vos met 'Welkom in het land van de grove categorieën'. Met zijn nieuwe tentoonstelling 'Pascal verkoopt brol' bakt hij het op het eerste gezicht wel heel bruin. Hij had het ook kunnen hebben over 'Grote opruiming' of 'Alles moet weg'.
Waar hij het vroeger over 'opruimen' had in de betekenis van overzichtelijk maken of catalogiseren, gaat de opruiming nu blijkbaar meer in de richting van ontmanteling, het leegmaken en zelfs liquideren van zijn atelier met als bedoeling zich voortaan te concentreren op de essentie van zijn artistieke werk.

De tentoonstelling is deels opgevat en opgebouwd als een opruiming, maar de titel 'Pascal verkoopt brol' mag U daarbij uiteraard niet letterlijk nemen.
Hij heeft als het ware zijn hele atelier overgebracht naar de galerie, maar door de opdeling in aparte kamers krijgen we het menu stapsgewijs opgediend (en toch ook weer geordend in categorieën).

(c) Pascal De Pauw & Galerie c. de vos

Met het voorgerecht in de eerste kamer is het al meteen flink raak. Tegenover de voordeur verwelkomt de kunstenaar ons met een soort grafschrift (gezien de vorm) of een tussentijds artistiek testament. In een speelse ernst (let op de gebruikte letters, maar ook op de uiteindelijke boodschap) bespeelt hij de wankele grens tussen zelfrelativering en teleurstelling. Het begint als volgt:

FINALLY - ABANDONED BY
HIS FORMER ADMIRERS -
PASCAL DE PAUW TURNS
TO PAINTING SHRUBS FOR
THE LAST TIME IN HIS LIFE

...


Het professionele leven van Pascal De Pauw beweegt zich tegenwoordig weer tussen zijn opleidingen in de wetenschap (bio-ingenieur scheikunde UGent 1994) en beeldende kunst (Schilderkunst Sint-Lucas Gent 2002). De invloed van zijn wetenschappelijke achtergrond op zijn beeldend werk is onmiskenbaar. Let hier in de eerste kamer maar meteen op de verschillende houten objecten. De open kist centraal op de vloer doet denken aan speelgoeddozen als 'De kleine chemicus', maar laat ook veel ruimte voor een poëtische inbreng. In de andere houten constructies is de geest van Leonardo da Vinci nooit ver weg.

In de tussenkamer verschijnt de eerste aquarel van struiken (de 'shrubs' uit de tekst in de voorkamer).

(c) Pascal De Pauw & Galerie c. de vos

Het zwaartepunt van de installatie ligt in de achterkamer, met de meticuleus getekende en gekleurde aquarellen van 'eeuwig groene' planten die als het ware gekruist zijn met 'vreemde' voorwerpen. Deze kernwerken vroegen om een evenwaardig, even precies uitgewerkte omgeving in de vorm van de houten vloer, die een kruising is van Empirestijl met een centrale tekening ontleend aan de toevallige vorm van gevallen papiersnippers op de vloer van het atelier van de kunstenaar.
(Het gebruik van gerecupereerde houten platen op de grond was aanvankelijk bedoeld als bescherming van de vloer in zijn atelier.)

(c) Pascal De Pauw & Galerie c. de vos

In de tuinkamer volgt uiteindelijk een uitgekiende opstelling van getekende en geschilderde werken. Deze installatie doet wellicht het meeste denken aan de 'Grote Opruiming' of 'Stockverkoop'. Hier steken verschillende pareltjes de kop op. Als kijker heb je de gedachte aan 'brol' op dit punt in de tentoonstelling overigens al lang achterwege gelaten.

Uitgerekend op de dag van de vernissage werd Pascal De Pauw 40 jaar. De talrijke aanwezigen werden op verjaardagstaart vergast. Als, zoals de volkswijsheid beweert, het leven pas bij 40 begint, mogen we vanaf nu met Pascal De Pauw mee naar de essentie van zijn artistieke activiteit, met of zonder zijn geliefde struiken.

'PASCAL VERKOOPT BROL'
tot 8 mei 2011
(Gesloten 15 - 24 april paasvakantie)
vrij - zat: 14 - 18 uur
zon: 10.30 - 13.30 uur

in
Galerie c. de vos
Oude Gentbaan 295 - 297
9300 AALST

Geen opmerkingen: