Zoeken in deze blog

dinsdag 15 november 2011

Architectuur van de Verlichting: Jan Baptist Simoens en tijdgenoten in het Land van Aalst

Het Stedelijk Museum van Aalst ('t Gasthuys) hebben we reeds meermaals in Waterschoenen vermeld naar aanleiding van tentoonstellingen omtrent hedendaagse kunst.
In de nu lopende tentoonstelling nemen we U echter meer naar de tweede helft van de achttiende eeuw.
De eeuw van de Verlichting of de Rede legde de basis voor het autonome denken, met filosofen als Voltaire, Spinoza, Leibniz, Kant,...

Affiche van de tentoonstelling

In de architectuur openbaarde deze nieuwe visie zich in het classicisme. De geschiedkundige vereniging Land van Aalst heeft deze tentoonstelling, in samenwerking met het Aalsterse stadsmuseum, opgehangen aan de figuur van Jan-Baptist SIMOENS (1715 - 1779), welicht de minst gekende, maar de meest invloedrijke Gentse aannemer-architect uit die periode. Hij lag bovendien in 1851 mee aan de basis van de architectenopleiding in de Gentse Academie. Van 1770 tot zijn dood was hij overigens artistiek directeur van die Academie.
Zowat een eeuw later zou Jean-Baptiste BETHUNE mee de Sint-Lucasschool in Gent stichten als reactie op het classicisme en voor de heropleving van de christelijke 'middeleeuwse' waarden in de neogotiek. (zie ons artikel over Sofie Muller)

Gedeeltelijk overzicht zaal 1

Deze tentoonstelling belicht drie thema's:

1. De tijd van Simoens, met onder andere de stichting van Academies en Loges te Gent en Aalst...
2. Aalst in de maalstroom van rococo en classicisme, met ondermeer oog voor het huidige stadhuis, het Jezuïetencollege, het Keizerlijk plein en de Begijnhofkerk.
3. De grote bouwwerken van Simoens in het Land van Aalst met onder andere de abdijen van Geraardsbergen, Grimminge (Beaupré), Ninove en het kasteel van Leeuwergem.

Detail: Begijnhofkerk Aalst

Naar aanleiding van de tentoonstelling worden een aantal activiteiten in de marge georganiseerd:

* Rondleiding door Dirk Van de Perre, samensteller van de tentoonstelling, op 17 november (20 uur), 27 november (15 uur) en 18 december (15 uur)

* Lezing door Ignace De Temmerman over leven en werk van Jan-Baptist Simoens op 1 december om 20 uur in de tentoonstellingszaal.

* Geleide stadswandeling op zoek naar architectuurparels uit deze periode op 10 december (ingang museum om 14 uur).

De tentoonstelling loopt tot 23 december 2011 in...
't Gasthuys
Oude Vismarkt 13
9300 AALST

dinsdag tot vrijdag: 10 - 12 en 13 - 17 uur
zaterdag en zondag: 14 - 18 uur

Geen opmerkingen: