Zoeken in deze blog

maandag 28 mei 2012

'Met de ogen gestolen' in Villa De Olmen te Wieze

Na een maand afwezigheid in het tentoonstellingscircuit trokken we vorige zaterdag in eerste instantie onze 'Waterschoenen' aan voor een bezoek aan Villa De Olmen.

De groepstentoonstelling 'Met de ogen gestolen' is daar al een hele tijd aan de gang en we wilden U toch nog een aanzet geven om het komende (laatste) weekend even een kijkje te gaan nemen.
Voor één keer moeten we ons bijgevolg beperken tot een summiere bespreking. Maar U ontdekt ongetwijfeld graag een en ander zelf.


Het kader van deze authentieke villa uit 1926 blijft ons steeds weer verbazen. De introductie van hedendaagse kunst in een geklasseerd gebouw zorgt voor een extra dimensie tussen verleden en heden, waarbij instandhouding en 'de tand des tijds' een constante confrontatie aangaan.De verschillende ruimtes van deze woning bieden over drie verdiepingen een ontzettende verscheidenheid, gaande van hal, salon of studiekamer over garages en een serre, slaapkamers en badkamer en een volledige kelderverdieping met duistere en koele kamertjes.
Elke ruimte biedt een eigen sfeer of legt aparte accenten. Kunstenaars kunnen hier dan ook precies de ruimte vinden die het beste bij hun werk past.

In de ruime hal met de zwart en wit geblokte vloer zorgt Tinka PITTOORS met haar 'Lifestyle Sanctuary' voor een passende dialoog, terwijl Jean-Georges MASSART in zijn typische, lichte, sculpturale taal de glazen wandkast tot zijn eigen natuurlijke speeltuin omtovert. In de garage links zorgt hij voor een sobere maar sterke presentatie.

In de salon weet Tinka PITTOORS ons bovendien te bekoren met haar verfrissende grafiekbladen: 'débris sculpturale'.


Tinka Pittoors, 'débris sculpturale'

Beeldhouwer Jef MOUTON kan ons in de Studiekamer vooral verleiden met zijn composities van kleine kubusjes in blauwe hardsteen op papier ('Small is beautiful').

Herman VAN DEN BROECKE, zowel schilder als beeldhouwer, heeft in de garage rechts zijn eigen universum gecreërd. De ronde vormen van zijn 'Weesje met slaghout' hebben ons meteen bij het binnenkomen te pakken.


Herman Van den Broecke, Weesje met slaghout'
(op de achtergrond andere werken van Van den Broecke)

Op weg naar de eerste verdieping confronteert Joseph GAUDEUILLE zijn 'Blok met onbestaand vluchtpunt' met het traditionele meubilair. Van hem zagen we hier vroeger al schitterende etsen in dezelfde sfeer.


Joseph Gaudeuille, Blok met onbestaand vluchtpunt

In de grote kamer werden we getroffen door dit klassieke 'Kopje' van Isidoor GODDEERIS, door het tegenlicht enigszins verstopt op een stukje muur tussen twee ramen, die overigens een schitterend uitzicht op de enorme parktuin bieden.

Isidoor Goddeeris, Kopje

Staf VINCK neemt met zijn keramisch werk de buitenruimte voor zijn rekening: voorterras, voortuin, de grote boom...


Nog te bezoeken in Villa De Olmen
Nieuwstraat 83
9280 WIEZE

zaterdag 2 juni 2012
zondag 3 juni 2012
telkens van 11 tot 18 uur

Geen opmerkingen: