Zoeken in deze blog

zondag 31 maart 2013

Egill Saebjörnsson met 'Sticks' bij Hopstreet (Brussel)

 
 Gelukkig hangt er een blad met 'OPEN' op de deur van de galerie, want anders zou je wel eens de neiging kunnen krijgen om buiten te blijven. Afgezien van dat bordje 'OPEN'  wijst met name niets op enige activiteit daar binnen.

Maar schijn bedriegt !

Welkom in de 'darkroom' van Egill SAEBJÖRNSSON (Reykjavik, °1973)

Terwijl Uw gedachten nog even de vrije loop nemen, schetsen we toch al een beeld van deze kunstenaar uit Ijsland, die tegenwoordig in Berlijn woont en werkt.
In 2011 was hij al eens in Galerie Hopstreet te gast, nadat de galeristen hem eerder via een tentoonstellingsproject in het HISK ontdekt hadden.

Na studies in Ijsland en Parijs begon Egill Saebjörnsson aan een artistieke carrière die een mix is van verschillende disciplines: muziek, geluid, video, computer, sculpturale installatie en performance. Het heeft hem inmiddels een zeer ruim en gevarieerd oeuvre opgeleverd.

 
 
Egill Saebjörnsson, Lion looking for Food in the Fridge,
2013, 200 x 100 cm @ Hopstreet Gallery 
 
De drie installaties in deze tentoonstelling zijn een samenspel tussen taal, wandinstallaties in 'banale' materialen (hout), electronische elementen, auditieve (geluid - muziek) en visuele (kleur - belichting - video) impulsen. De onvoorwaardelijke wisselwerking tussen al die componenten zorgt voor een bedrieglijk eenvoudig, maar fascinerend speels schouwspel.
 
Het lijkt hier wel een pretpark met spelcomputers die door een doe-het-zelver gemaakt zijn met houten balkjes die via onzichtbare handen, volgens een irrationeel schema, rondgedraaid worden op houten panelen en daarbij virtuele balletjes over het speelveld laten rollen.
 
De 'onzichtbare handen' zitten daadwerkelijk achter de houten panelen (of speelvelden) verborgen in de vorm van allerlei computerelementen en verbindingen die op hun beurt sturen en gestuurd worden via de videoprojectoren, die voor klank, belichting en beweging op en rond het speelveld zorgen.
 

Egill Saebjörnsson explaining backside of wooden
box with electronic equipment
'Polite People dreaming in the Street', 2013
160 x 160 cm @ Hopstreet Gallery 
 
 
De kunstenaar probeert mij planmatig (zie foto hierboven) duidelijk te maken hoe een en ander in elkaar zit. Ik geloof hem op zijn woord.
 
Ik kan niet nalaten een beetje terug te denken aan de subtiel bewegende sculpturen van Pol Bury Maar terwijl het daar ging over de creatie van autonome, kinetische beelden, krijg je hier toch meer een verwijzing naar schijnwerelden, decors, die pas (letterlijk) oplichten en tot leven komen door de projecties.
 
Titels als 'Polite people dreaming in the street', 'Lion looking for Food in the Fridge' en 'Donkey in a Music Store' klinken tegelijk tastbaar en surrealistisch, maar de onvoorspelbare zinloosheid en tevens intrigerende aantrekkingskracht van de 'speelse' taferelen staat meteen ook symbool voor het irrationele, grillige leven van de 'homo ludens'.
 
 
 
 
'Sticks'
 
tot 4 mei 2013
 
HOPSTREET
Hopstraat 7
1000 BRUSSEL
 
donderdag-vrijdag-zaterdag: 14 - 18 uur
 
 
 
  


Geen opmerkingen: