Zoeken in deze blog

dinsdag 17 september 2013

Mohammed Kazem met 'Walking on Water' voor de Verenigde Arabische Emiraten (Arsenale)


Daar stonden we dan in het Arsenale plots oog in oog met bovenstaand bord:

WALKING ON WATER

Het kon wel onze eigen bijdrage aan de Biënnale van Venetië zijn, want onze 'waterschoenen' zijn wel degelijk 'schoenen om mee op het water te lopen'.

Deze bijdrage van Mohammed KAZEM (°1969, Dubai) voor de Verenigde Arabische Emiraten konden we dus absoluut niet negeren, al moesten we daarvoor een donkere kamer met blauw licht binnengaan. 

Met 'Walking on Water' presenteert Mohammed Kazem een werk dat reeds in 2005 bedacht werd (tot voor kort bestond het enkel als concept en maquette), maar nu speciaal voor deze biënnale uitgevoerd werd.

'Directions 2005/2013' maakt deel uit van het ruimere conceptuele project 'Directions' dat deze kunstenaar in 1999 opstartte na een verwarrende ervaring, waarbij hij tijdens een boottocht op zee overboord geraakte en enige tijd onvindbaar bleef.
Het voorval zette hem aan tot experimenten met onder andere GPS (voortdurende plaatsbepaling versus 'verloren zijn').

In de huidige voorstelling wordt de toeschouwer 'ondergedompeld' in een videoloop van 2 minuten, die je opneemt in een continu tijdsverloop en een projectie van 360°, waardoor je schijnbaar meebeweegt op het oppervlak van de oceaan.

Kijk en luister even mee naar de uitleg van Dr Lamees Hamdan (commissaris) en de kunstenaar zelf via de link naar Youtube:


 © Mohammed Kazem, Directions 2005/2013, color video installation,
with sound, 2 min. loop, overall dimensions variable
 Foto's: Art Spotter

Het gaat hier enerzijds om een ervaring van zich verloren voelen, maar tegelijk ook om een groot vrijheidsgevoel, een overwinning op de angst, een tegemoet treden van een onbekende, maar universele wereld, het overschrijden van grenzen tussen oost en west,...

Via onderstaande link zal de video u ongetwijfeld een moment van inleving bezorgen, maar voor de echte presentatie moet u natuurlijk naar het Arsenale in Venetië.Tot 24 november 2013, elke dag (behalve maandag) van 10 tot 18 uur in het Arsenale.

Nationaal Paviljoen van de Verenigde Arabische Emiraten
© Art Spotter voor Waterschoenen


Geen opmerkingen: