Zoeken in deze blog

dinsdag 5 november 2013

Ria Verhaeghe bij Galerie c. de vos (Aalst)


Ria VERHAEGHE (°1950) gaat in haar artistieke praktijk uit van een archiverende taak. Ze 'knipt' en verzamelt nieuwsbeelden uit allerhande media en verwerkt die via een proces van ordening en catalogisering volgens geheel eigen principes en methodes om er vervolgens nieuwe beelden uit te distilleren.

In maart 2009 liet WATERSCHOENEN u al eens kennis maken met haar werk. Ook toen was ze in galerie c. de vos te gast.


 Ria Verhaeghe, projectie 'Provisoria' en voorbeeld van 'Verticals'
 
 
Net als toen gunt ze ons ook nu weer een blik in haar digitaal archief. Haar 'Provisoria.net' wordt in de middenruimte van de galerie geprojecteerd, maar u kunt het uiteraard best even vooraf via de website van de kunstenares inkijken. Dat zal u beetje bij beetje inzicht verschaffen in de soms bizarre en dikwijls morbide beelden, maar ook in de schijnbaar vreemdsoortige manier van catalogiseren.
 
U ontdekt er bijvoorbeeld de 'Verticals', waarop dan weer de schilderijtjes in de eerste kamer gebaseerd zijn. 
 

© Ria Verhaeghe, Tijdlijn (detail)
 
 
 Laat u op de verdieping meenemen op de 'tijdlijn' die als een schitterende mix van tekening en collage bijna de hele ruimte omschrijft.
 
Maar in de achterste kamer en de tuinkamer is er volop ruimte voor de 'Glenden', een combinatie van dubbelbeelden die in kranten toevallig elk aan één kant van eenzelfde blad stonden, maar als doorkijk (rug aan rug) een nieuw informatief en artistiek beeld met een meerwaarde opleveren.
 

 © Ria Verhaeghe, voorbeeld van 'Glenden'
 
 
Vorige maand was Ria Verhaeghe nog te gast op de Biënnale van Moskou, op uitnodiging van curator Catherine de Zegher (directrice MSK Gent), samen met o.a. David Claerbout, Edith Dekyndt, Panamarenko,... en tal van andere internationale kunstenaars.
 
Een tekst die Daan Rau ruim 20 jaar geleden over de kunstenares schreef, is ook vandaag nog een mooie introductie tot de 'ziel' van haar werk.
 
 
Ria Verhaeghe
'Dismembered Newspapers'
 
tot 17 november 2013
in
 
Galerie c. de vos
Oude Gentbaan 295-297
9300 AALST
 
vrijdag en zaterdag: 14 - 18 uur
zondag: 10.30 - 13.30 uur
 
 
 
 
© Art Spotter voor WATERSCHOENEN
 

Geen opmerkingen: