Zoeken in deze blog

donderdag 14 november 2013

Willem Vermeersch in PRIVATE ROOM (Gent)

 
Van een gebrek aan activiteiten kan je binnen het veld van de actuele beeldende kunst absoluut niet klagen. Het 'orderboekje' van een Art Spotter zit dan ook snel overvol en keuzes dringen zich meer dan ooit op om te overleven in deze artistieke 'jungle'.
 
Toch maakt de komst van nieuwe initiatieven me telkens weer blij, al was het maar omdat de liefde voor actuele kunst op die manier misschien weer een onontgonnen publiek bereikt.
 
 'PRIVATE ROOM' in Gent is sinds 24 september 2013 aan zet. Zoals de naam reeds laat vermoeden stellen de initiatiefnemers hun private woonst ter beschikking van jonge kunstenaars. 
 
 
Willem Vermeersch, Kamer, 2013, print on 'silk' paper on mdf,
60 x 90 cm, editie van 3 + 1 A.P. @ Private Room, Gent
 
 
De omschrijving 'kunst in huis' is hier dus heel letterlijk te nemen. Phaedra Cremmery en Sven de Cuyper zijn de gastvrouw en gastheer die u graag op zondagnamiddag verwelkomen.
Private Room presenteert zich niet als commerciële galerie of kunstenaarsinitiatief, maar wil een experimenteel platform achter gesloten deuren bieden waar jonge kunstenaars en een publiek zonder drempelvrees elkaar kunnen ontmoeten.
 
Voor Phaedra Cremmery is de wereld van de actuele beeldende kunst haar natuurlijke habitat, als assistente in de Galerie Tatjana Pieters en voorheen bij Hoet Bekaert.
 
 

Willem Vermeersch, Giving Birth, 2013, olieverf op doek, 170 x 120 cm
@ Private Room, Gent
 
 De eerste tentoonstelling met Willem VERMEERSCH (°1986) heeft als titel 'binnenste buitenste binnenste bing bang', waarmee u meteen een beeld krijgt van de impulsieve, expansieve, intense, nerveuze en kleurrijke manier waarop hij de verhalen over het leven vertelt.
 
Over zijn werk zegt hij zelf: "Ik probeer wegwijs te geraken doorheen de dagelijkse veelheid aan indrukken. Beeldende kunst biedt hier de middelen toe. Het stimuleert de waarneming en de verbeelding in die mate dat alles waarin en waarmee ik leef, en we leven, een plastisch speelterrein geworden is".
 
Hij maakt tekeningen, schilderijen, foto's, beschilderde foto's, UV-prints, collages,...
 
 

Willem Vermeersch, Intrusion, 2013, print on 'Sugar cane' paper,
93 x 60 cm, editie van 3 + 1 A.P.
Willem Vermeersch, Ongetitelde tekeningen, 2010 - 2013,
potlood op papier, 21 x 30 cm, uniek
@ Private Room, Gent
 
 
 Willem Vermeersch wil verwonderd door de wereld gaan, ook letterlijk. Hij woonde een jaar in Maleisië alvorens een opleiding schilderkunst (2006-2010) in Sint-Lucas (Gent) te volgen. Hij stapte naar Santiago de Compostela en houdt zich klaar voor nieuwe 'wandelingen' en ontmoetingen.
 
Zijn werk laveert vormelijk en inhoudelijk tussen rust en onrust, vreugde en verdriet, eenvoud en complexiteit, zekerheid en onzekerheid,... in een lineaire en kleurrijke nervositeit die onthult en verstopt.
 
Ik laat hem graag nog even zelf aan het woord:
 
"Onze maatschappij heeft verwondering hard nodig. Je bent geraakt door iets, uit jezelf, en dat zet je in beweging. Het verbindt wezens met elkaar, dus met zichzelf".
 
"Kunst is een middel"
 
 
 
Willem Vermeersch
 
tot 15 december 2013
elke zondag van 15 tot 19 uur
in
 
PRIVATE ROOM
Rooigemlaan 33
9000 GENT
 
 
Volgende kunstenaar in Private Room
 van 26 januari tot 9 maart 2014
Sander Van Raemdonck
met
 'Nooit meer zonder water'.
 
 
© Art Spotter voor WATERSCHOENEN


Geen opmerkingen: