Zoeken in deze blog

zaterdag 22 februari 2014

Paul Gees, Dave Meijer en Erlend Van Landeghem bij Loods 12 (Wetteren)

 
Er waren eens twee Belgen en een Nederlander. Het zou het begin van een grap kunnen zijn, ware het niet dat we hier te maken hebben met drie kunstenaars die gedurende enkele weken onderdak vinden in Loods 12 te Wetteren.

Loods 12 is als 'vrijplaats voor actuele kunst' in slechts enkele jaren uitgegroeid tot een begrip voor beoefenaars en liefhebbers van beeldende kunst.
De minimalistische, maar niettemin 'warme', industriële ruimte nodigt uit tot ontmoeting tussen bezoekers en kunstwerken, kunstwerken onderling, kunstenaars en bezoekers,...


Ontwerp installatie  © Paul Gees & Dave Meijer


De Belgische beeldhouwer Paul GEES (°1949) en de Nederlandse schilder Dave MEIJER (°1955) presenteren een gezamenlijk project onder de titel 'Geschraagde horizonten'. Ze zijn inzake samenwerking niet aan hun proefstuk toe. Ze kennen elkaar ook via hun gemeenschappelijke galerie in Goes (NL, Zeeland) waar Dave Meijer overigens woont en werkt.

Voor Dave Meijer moet de ruimte van Loods 12 een heel klein beetje lijken op thuiskomen in zijn atelier, maar dan op veel grotere schaal. Ik begrijp dat zijn atelier in Goes een soort gesloten kubus met lichtkoepel is. Daarin schildert hij, met het vlakke Zeeuwse polderlandschap in het achterhoofd, reeksen van kleine (soms 'gebricoleerde') paneeltjes in een abstract kleuren-, lijnen- en vlakkenspel en realiseert hij hier en daar onverwacht kleurrijke horizonten (zoals in de oranje beschilderde horizontale balkjes).
Dave Meijer reduceert tot op het punt van de evenwichtige essentie.
 
 
 © Paul Gees @ Loods 12
 
 
 Die 'essentiële horizonten' worden door zijn collega Paul GEES met een gelijk(w)aardig gevoel voor evenwicht gecounterd in een grote staande sculptuur en diverse kleinere wandsculpturen.
 
De beeldhouwer Paul GEES is voor de lezers van WATERSCHOENEN uiteraard geen onbekende. Reeds in 2009 schetsten we hier een uitgebreid portret van deze 'evenwichtskunstenaar' en brachten verder regelmatig verslag uit van diverse tentoonstellingen.
 
Hout, steen en metaal zijn de materialen waarmee hij werkt. Evenwicht en spanning vormen de hoofdbegrippen van zijn constructies. Zijn werkmethode focust op precisie en minimalisme.
Zowel in de monumentale als in de kleine sculpturen past hij die principes rigoureus toe.
 
 

 © Dave Meijer @ Loods 12
 
 De geknakte wandsculptuur met de zwarte, weerspiegelende vlakken en de kleine, witte wandsculpturen dialogeren op wonderlijke wijze met het werk van Dave Meijer en met elkaar.
De omtrekken van de deels achterliggende keien, die in de witte platen gegraveerd zijn, zorgen voor een verrassend (warm-organisch) effect in de streng opgebouwde spanning.
 
Het grote, centrale werk gaat zonder schroom de dialoog aan met zowel de omgevende architecturale ruimte als met de seriële presentatie van collega Dave Meijer.
 
Op weg naar de achterliggende ruimte presenteren de beide heren elk een multipel die ze speciaal ten voordele van de werking van Loods 12 gemaakt hebben. 
 
 Paul Gees - 'Schnitt' - 2014 - Hpl-plaat, hout en steen - 7 ex.
 
Dave Meijer - 'Ergens onder dak' - 2014 - acrylverf op paneel - 6 ex.
 
*
 
De Bronxruimte is het terrein van Erlend VAN LANDEGHEM (°1965), van oorsprong schilder, maar doorheen de tijd uitgegroeid tot een multidisciplinair kunstenaar die zowel sculpturen en installaties als tekeningen en schilderijen maakt. Hij behandelt zijn oppervlakken (ook die van de sculpturen) trouwens als een schilder.
 
Hij is een verteller van 'verhalen' die wortelen in traditie en geschiedenis. Zijn wereld is bijzonder gelaagd, zowel wat de feiten als het gebruik van materialen betreft.
 

 © Erlend Van Landeghem @ Loods 12
 
 In de installatie '9.ov.pe' focust hij op een onafwendbare ecologische catastrofe. De grote wandtekening links geeft een perfectionistisch (met grafiet) getekend beeld van het vervuilde water dat bij nacht bezit neemt van het land (zwart op zwart). Slechts 9 personen overleven de ramp. Hun portretten bevinden zich op de achterste muur. Ze zijn zwaar gehavend, getuige de diverse lagen die elkaar overlappen. De mens als vernietiger van zijn eigen leefomgeving wordt door Van Landeghem flink onder handen genomen met allerlei materialen, gaande van gouache over reliëfverf tot silicone...
Ook de sculptuur (polyester) maakt deel uit van het project '9ov.pe'. De andere 'overlevenden' waren onlangs nog te gast in de Parijse galerie Duboys.
 
 
Paul Gees & Dave Meijer
'Geschraagde horizonten'
 
Erlend Van Landeghem
'9.ov.pe'
 
tot 9 maart 2014
in Loods 12
Koophandelstraat 12
9230 WETTEREN
(Wijk Overbeke)
 
zaterdag en zondag: 14 - 18 uur
 
 
 
 
© Art Spotter voor WATERSCHOENEN


Geen opmerkingen: