Zoeken in deze blog

donderdag 19 januari 2017

KRISTOF MALFAIT in Posthotel (Wetteren)Het 'leeszaaltje' van het Posthotel tegenover het station in Wetteren is de perfecte omgeving voor de kleine werken van Kristof MALFAIT. Meteen al bij het binnenkomen ervaar ik een warme harmonie.
De vloer van die kamer zorgt voor een stevige structuur in contrastrijke kleuren, terwijl de muren en de werken elkaar in zachte, gehavende tinten omarmen.


Kristof Malfait, Ruimte / blauw, gesso - lakverf - inkt - potlood -
ecoline en corrector op doek, 24 x 18 cm


Kristof MALFAIT gebruikt dikwijls verpakkingskarton als basismateriaal. In de verwerking toont hij zich als een nostalgische, doch structurele vormgever, die de geschiedenis (plooien, vlekken, sporen,...) van zijn 'arme' dragers mee laat spelen in de vormelijk uitgepuurde composities.
Zijn werk '2,5' (op de tafel), gemonteerd in een kartonnen doos, is een perfecte illustratie van die benadering. Maar ook in de andere werken laat die werkwijze zich zien.

Tekeningen en schilderijen zijn blijkbaar gebaseerd op ruimtelijke, architecturale of landschappelijke waarnemingen, door de kunstenaar gereduceerd tot lineaire en vlakmatige composities. Ik zie titels als: Kamer, Tafel, Tuin, Variatie op Vlaams landschap, Bouwval,...
Hij sublimeert de waargenomen realiteit echter tot vlakken vol ruis waarin enkele, schijnbaar aarzelende lijnen voor enig houvast en structuur zorgen.

Daarbij maakt hij gebruik van gemengde technieken op karton, papier of doek: gesso, ecoline, inkt, potlood, tape, corrector, grafiet, lakverf, olie, ...Kristof Malfait, Roeland
gesso, grafiet, inkt, potlood en collage op karton
gemonteerd op karton, in kader, 21 x 14,5 cm


Ik zie een werkje met de naam 'Raoul', waarin de essentie van een hoek ontleed wordt. Ik leg in gedachten een link met Raoul De Keyser. Vlakbij hangt een tekening met als titel 'Roeland' en de afbeelding van een gebogen lijn. Ik denk aan Roeland Tweelinckx.

Naast de individuele werken is er ook een (overigens schitterend verzorgde) MULTIPLE: 'Wachten geeft de duivel tijd' (met de gebenedijde goedvinding van Herman Brusselmans).
- RESERVEREN kan via de link hierboven -


Kristof Malfait, Multiple 'Wachten geeft de duivel tijd'


De beeldtaal van Kristof Malfait, de kracht van zijn materiaalgebruik kunt u natuurlijk pas echt ervaren in de confrontatie ter plekke.


Kristof Malfait

TUSSEN / IN

Posthotel
Stationsplein 11
9320 WETTEREN

tot 5 februari 2017
elke vrijdag en zaterdag vanaf 17 uur
elke zondag vanaf 11 uur© Art Spotter / Waterscoenen

Geen opmerkingen: