Zoeken in deze blog

vrijdag 8 december 2017

(LET YOURSELF) FALL in Leuven
Sarah De Vos olieverf op glas - 290cm x 185cm, 2017Tentoonstelling met twee valbewegingen als metafoor voor verschillende thema’s: van heremieten tot vluchtelingen

Met de metafoor van ‘de val’ cureert Ief Spincemaille een tentoonstelling over het (on)vrijwillig opgeven van wat gekend en vertrouwd is.

(Let Yourself) Fall gaat over een kantelende wereld waar niets nog zeker lijkt. Over talloze vluchtelingen die over land en zee dwalen op zoek naar een betere plek. Maar ook over zwervende kunstenaars, wetenschappers, ambachtslieden die zich hervestigen en hun praktijk vorm geven in een andere context. Buiten het klassieke museum of laboratorium, in allerhande collectieven, participatieve buurtprojecten, verrassende allianties... (Let Yourself) Fall gaat over een verlangen naar, en vrees voor wat onbekend en veraf is.

(Let yourself) fall toont werk van onder meer Wim Catrysse, fijn atelier, Mekhitar Garabedian, Sarah De Vos, Kurt d’Haeseleer, Bram Van Breda, Ief Spincemaille, De Andere Markt, Georges Lemaître, Juliane Schreiber, Charlotte Stuby en Thomas Renwart.
Kunst verbindt abdij Keizersberg tijdelijk met stedelijk weefsel van Leuven

Geen betere plaats om na te denken over een wereld waar niets nog zeker lijkt dan in een Benedictijnenabdij, waar men al eeuwen volgens dezelfde regel van Benedictus leeft. Spincemaille en een aantal kunstenaars leefden tijdens korte voortrajecten samen met de broeders van de abdij Keizersberg (Vaartkom, Leuven) om deze niet vertrouwde context eigen te maken. En dit om er zowel een tentoonstelling als kunstwerken te creëren vanuit de verschillende gelaagdheden van deze gemeenschap: dagritme, spiritualiteit, sociale weefsel, architectuur. Kunstwerken en abdij brengen elkaar op een ongekende manier tevoorschijn.

De abdij zal tijdens de LUCA Biënnale symbolisch door het kunstwerk Rope van Ief Spincemaille verbonden worden met OPEK en het stedelijke weefsel.


(LET YOURSELF) FALL 

30.11 > 11.12.2017, Abdij Keizersberg, Leuven

• Abdij Keizersberg, Mechelsestraat 202, 3000 Leuven

• Onthaal en start bezoekersparcours: OPEK, vaartkom 4, 3000 Leuven

• Opening: 30.11.2017, 19 - 21 uur.

• Openingsuren: Alle dagen gratis toegankelijk van 14 tot 20 uur.

Verschillende rond-lezers creëren verschillende tentoonstellingen

Tijdens de elf dagen durende tentoonstelling in de abdij zal elke dag een andere gast een Rond-lezing geven aan bezoekers. Telkens vanuit hun eigen achtergrond: religie, politiek, muziek, literatuur, wetenschap … De tentoonstelling wordt zo voortdurend uit elkaar gehaald en weer opgebouwd vanuit verschillende invalshoeken. Rond-lezers zijn Stijn Devillé (theatermaker), Jozefien Van Beek (journalist), Volkmar Mühleis (schrijver), Dirk Hanssens (monnik), Thomas Hertog (natuurkundige), Vincent Caers (muzikant), Siebe Vanhee (‘big wall’ klimmer).

Tentoonstelling krijgt metamorfose in de Universiteitsbibliotheek van Leuven

Na Keizersberg verhuizen alle getoonde kunstwerken terug naar een vertrouwde habitat: de tentoonstellingsruimte van de Universitaire bibliotheek Leuven. En precies daar, schikken ze zich naar het classificatiesysteem van een bibliotheek: de werken worden in alfabetische volgorde op de grond gelegd. Zeven simultane videoprojecties tonen de Rond-lezingen in de abdij, als een archief van gevallen werken.

(LET YOURSELF) FAL
20.12.2017 > 27.01.2018, Universiteitsbibliotheek, KU Leuven

• Tentoonstellingszaal, Universiteitsbibliotheek Leuven, Ladeuzeplein 21, 3000 Leuven

• Opening: 19.12.2017 om 20.00 uur.

• Openingsuren: Alle dagen gratis toegankelijk van 10 tot 17 uur.

© Art Spotter / WaterschoenenGeen opmerkingen: