Zoeken in deze blog

vrijdag 31 mei 2019

Marcel BERLANGER en Jan DE NYS met 'ICONEN & CLICHÉS' bij Galerie EL (Welle)



Bij Galerie EL in Welle bundelen Marcel BERLANGER (°1965) en Jan DE NYS (°1949) de artistieke krachten onder de titel 'ICONEN & CLICHÉS'. Daarin tonen ze werk dat uiterlijk grote verschillen vertoont, maar waar bij nader inzicht een gemeenschappelijke benadering van het BEELD de uiteindelijke resultaten bepaalt. 
Het is overigens niet hun eerste presentatie samen. In september/oktober 2018 waren ze ook al te gast in Bruthaus gallery (Waregem). Maar de heren kennen elkaar veel langer. Van 1992 tot einde 2010 was Jan De Nys de bezieler van galerie IN SITU (Aalst), waar hij o.a. heel nauw met kunstenaar Marcel Berlanger samenwerkte. De laatste tentoonstelling daar toonde trouwens werk van Berlanger ('Monster Plant') 
'Waterschoenen' bracht toen verslag uit. 

Na de sluiting van zijn galerie zette Jan De Nys zijn activiteiten als onafhankelijk curator en als medewerker hedendaagse kunst bij de stad Aalst verder. In de zomer van 2010 had hij de grote tentoonstelling 'FAKE' georganiseerd en in 2011 volgde nog de mooie mix tussen moderne en hedendaagse kunst met 'DE SAEDELEER REVISITED'

In juni 2008 brachten we met 'Waterschoenen' een bezoek aan Jan DE NYS , de kunstenaar die galeriehouder geworden was.

In december 2017 kwam de kunstenaar Jan De Nys weer aan de oppervlakte met een eerste tentoonstelling in de Aalsterse Academie voor beeldende kunsten onder de titel: There are artists that don't realise they are artists.

Le nouveau De Nys était arrivé...





De beide heren noemen hun tentoonstelling niet zomaar 'Iconen & Clichés'. Ze putten elk op hun manier uit fotografische bronnen en realiseren via een spel van copy paste en interpretatie hun eigen artistieke insteek. Ze eigenen zich beelden toe ('appropriation art') en passen die op geheel eigen wijze toe in verschillende combinaties.

De geschilderde wereld van Marcel Berlanger focust veeleer op éénduidigheid of 'eenvoudige' confrontaties, terwijl Jan De Nys in zijn fotocollages meer ambiguïteit nastreeft. De eerste verdedigt zijn discours met uitgesproken schilderkunstige middelen, terwijl de tweede zich met zijn fotografische composities moeiteloos in evenwicht houdt op de grens tussen kunst en kitsch. 

Schilderkunst versus fotografie, al noemt Jan De Nys zichzelf geen fotograaf maar een 'beeldenmaker' en durf ik de schilderijen van Marcel Berlanger ook wel als tekeningen met verf op glasvezel bestempelen. Door de specifieke keuze van de drager en de 'droge' methode van schilderen bereikt hij al jaren aparte effecten.

Jan De Nys is sinds zijn eerste presentatie in december 2017 overigens reeds stevig geëvolueerd van veeleer strakke naar meer speelse, verhalende composities. Zijn verlangen naar Utopia, zoals hij ons dat jaren geleden beschreef (juni 2008) is nog steeds levend, zoals ondermeer de titel van onderstaand werk getuigt.

En bij Galerie EL is er uiteraard meer te zien...



Jan De Nys, Verlangen naar Utopia, 2019, inkjet


Marcel Berlanger, Kate & Kate Mousse, 2019
acrylique et huile sur fibre de verre
sur chassis aluminium



Galerie EL 
Drieselken 40
9473 WELLE

tot 16 juni 2019
vrijdag, zaterdag en zondag
15 tot 18 uur




© Art Spotter / Waterschoenen









Geen opmerkingen: