Zoeken in deze blog

donderdag 27 juni 2019

Roos VANDEKERCKHOVE, Jelle SPRUYT en Bert DRIEGHE bij Galerie VAN CAELENBERG (Aalst)



Met werken van Roos VANDEKERCKHOVE, Jelle SPRUYT en Bert DRIEGHE heeft Bruno Van Caelenberg zijn galerie opnieuw omgetoverd tot een kleurrijke, mooi geregisseerde, artistieke speeltuin.

Tapijten, objecten of schilderijen van deze kunstenaars hebben, naast vakmanschap, weer net die aparte benadering, dat tikje ondeugendheid, het spelen op de grens tussen 'binnen de lijntjes kleuren' en een geheel eigen koers varen.



Jelle Spruyt & Bert Drieghe


De schilderijtjes van Bert Drieghe presenteren zich vaak als onverwachte 'stillevens' of 'landschappen'. In hun kleurrijke eenvoud ontdek je weliswaar voorwerpen die je niet noodzakelijk met stillevens associeert: een plamuurmes, een tank, een calvarie met een spiegelei, een ananas, een gasvuur, een TV, ...: tales of the unexpected op de wijze van Bert Drieghe, speels, kleurrijk en fascinerend.


Jelle Spruyt & Bert Drieghe


De vilten soepblikken van Jelle Spruyt sturen je gedachten onvermijdelijk naar de wereld van Andy Warhol, maar zijn objecten en assemblages met heel wat gerecycleerde materialen beslaan een veel ruimere wereld, met zin voor compositie, kleur en vakmanschap in de verwerking van materialen.



Roos Vandekerckhove


Roos Vandekerckhove droeg al een geschiedenis in de mode mee, maar ging zich nadien op de tapijtijtkunst richten. Daartoe woonde ze een tijd in Marokko, waar ze nu nog haar ontwerpen volgens aloude, ambachtelijke technieken (knopen) laat uitvoeren door thuiswerksters. De laatste stap in het proces, het 'scheren' wordt uitgevoerd door een man. 
Al haar tapijten worden gerealiseerd in 100 % schapenwol, met de hand geverfd.

Zelf omschrijft ze haar beeldtaal als "een interpretatie van beelden vanuit de omgeving waar ze samen met haar gezin woonde; in Tougana, een klein dorp naast Marrakech". De bestaande beelden worden geabstraheerd.
Let ook op de kleine 'rugs on form' zoals in de badkamer van het achterhuis. Hier zijn de abstracte vormen afgeleid van vlinders.




Bert Drieghe & Jelle Spruyt


Roos Vandekerckhove


Deze tentoonstelling nodigt uit om ter plekke 'gesavoureerd' te worden.

Vrijdag van 13 tot 18 uur

Zaterdag van 10 tot 18 uur

Galerie Van Caelenberg
Dendermondsesteenweg 17
(Vlakbij de Zeshoek)
B 9300 AALST

www.galerievancaelenberg.com


© Art Spotter / Waterschoenen





Geen opmerkingen: