Zoeken in deze blog

woensdag 13 november 2019

NOTITIES VAN EEN FLANEUR... aquarellen door Gustaaf Vander BiestNotities van een flaneur
een doorlopend project

Notes of a flâneur
an ongoing project

door / by

Gustaaf VANDER BIEST

NU / NOW
inHet woordenboek omschrijft 'flaneren' in essentie als 'wandelen om te kijken en gezien te worden' of nog 'voor zijn genoegen rondslenteren'.

Charles Baudelaire gebruikte het woord 'flaneur' om de kunstenaar te karakteriseren wiens geest onafhankelijk, gepassioneerd en onpartijdig is.

Deze kunstenaar flaneert om te kijken en te absorberen, niet om zelf gezien te worden, althans niet meteen. Natuurlijk wil hij ooit het resultaat van zijn ontdekkingstochten aan een publiek tonen.


Gustaaf Vander Biest, Venetië, aquarel, 15 X 10 cm 


"Als een onderzoeker van de tijd zoomt Gustaaf Vander Biest in op details uit de doorleefde architecturale omgeving, van Aalst, Wetteren of Gent tot Lissabon, van Brussel, Tenerife, Mexico-City of Venetië naar New York, op zoek naar een mix van sporen die door mensen achtergelaten en/of door de tijd beïnvloed zijn. De geschiedenis wordt geschreven in schijnbaar banale of toevallige situatieschetsen.

Als artistiek archeoloog registreert hij die scènes nauwgezet in kleine AQUARELLEN.”


Gustaaf Vander Biest, Venetië (Via Garibaldi), aquarel, 
15 X 10 cm


Gustaaf Vander Biest, Venetië, aquarel,
10 X 15 cm


In Venetië of andere ‚historische’ steden duikt hij liever achter het hoekje, in de kleine straatjes waar de bezoekersstromen afwezig zijn. Daar ontdekt hij de beelden die hem aan het werk zetten. Door sterk in te zoomen op zijn onderwerpen laveert hij tussen nauwgezette realistische en quasi abstracte weergave.


Gustaaf Vander Biest, Aalst (Netwerk), aquarel, 15 X 10 cm


Gustaaf Vander Biest, Aalst (Netwerk), aquarel, 15 X 10 cm


Gustaaf Vander Biest, Lisboa, aquarel,
10 X 15 cm


Gustaaf Vander Biest, aquarel, 15 X 10 cm© Art Spotter / Waterschoenen


Geen opmerkingen: