Zoeken in deze blog

zaterdag 25 januari 2020

ANTOINE GOOSSENS bij ZWART HUIS (Brussel)




In september 2018 zag ik voor het eerst schilderijen van Antoine Goossens bij Galerie Zwart Huis in Brussel.


Ik was meteen in de ban van zijn beeldtaal en schreef toen het volgende:

"Misschien ben ik wel gewoon een billboard, zegt Antoine Goossens. Een billboard bevat per definitie eenvoudige, makkelijk leesbare boodschappen. Maar zo simpel is het bij Goossens dan ook weer niet. Hij brengt alvast geen 'kunst met een boodschap', maar geeft mij integendeel het gevoel van schilderkunst om de schilderkunst. Verhalend ? Ja, maar veeleer impulsief dan lineair. Ik hou van de kleurrijke lichtpunten die hij aan de duisternis onttrekt."
(Waterschoenen, 13 september 2018)



Nu toont hij onder titel 'Merci Marcel' (overigens ook als schilderij in de serie) een nieuwe kijk op een kleurrijke, 'kinderlijke' wereld vol speelse figuren. Maar ook nu weer zitten er ongetwijfeld addertjes onder het gras van de onschuld.



Antoine Goossens bij Zwart Huis


'Untitled' is altijd een goeie titel voor een schilderij omdat het de gedachtengangen van de toeschouwer volledige vrijheid geeft. Die vrijheid krijgen we dan ook van de kunstenaar.

Wie 'Waterschoenen' al een tijd volgt, weet dat we in onze besprekingen niet streven naar hoogdravende bewoordingen, maar steeds proberen te vertrekken van wat we te zien krijgen.


Antoine Goossen, Untitled, 2018
Oil on canvas, 265x172 cm


Antoine Goossens hanteert soms de klare lijnvoering binnen een uitgebalanceerde compositie waarin contrasterende kleuren mee het ritme bepalen. Een andere keer opteert hij voor een systeem waarbij voor- en achtergrond in elkaar overvloeien en stripachtige wezens of knuffeldieren rondzweven.

Eén enkele keer laat hij de omschrijving 'Untitled' achterwege voor de echte titel 'IF I WERE', wat hij dan op het schilderij zelf als 'IF I WER . a...' weergeeft, alsof een bloem zich om spelling zou moeten  bekommeren...

Laat Antoine Goossens nog maar in zijn atelier verder werken, want in een veld gaan schilderen is niet altijd zonder gevaar. Vraag dat maar aan Vincent Van Gogh.


Antoine Goossens, If I were, 2019
Oil on canvas, 58x43,5 cm



Antoine Goossens, Untitled, 2019
Oil on canvas, 66,5x53 cm



Antoine Goossens

'Merci Marcel'

tot 22 februari 2020
bij
Zwart Huis
Rivoli Building #20
Chaussée de Waterloo 690
1180 Brussel

vrijdag & zaterdag
14 tot 18 uur




© Art Spotter / Waterschoenen



Geen opmerkingen: