Zoeken in deze blog

dinsdag 28 januari 2020

FRANK VAN HIEL en DAVID QUINN bij Rossicontemporary (Brussel)ROSSICONTEMPORY biedt met de dubbele solo van Frank VAN HIEL en David QUINN zonder twijfel de meest verstilde, poëtische tentoonstelling van het hele Rivoli-complex.

Door de grote ramen van de middengang krijg je een open blik op het sobere  samenspel van de beide oeuvres, maar pas wanneer je binnenstapt in de  opeenvolging van kleine kamers, dringt de werkelijke samenhang tussen kracht en verstilling langzaam tot je door.

Voor de Ierse kunstenaar David QUINN is het zijn tweede passage in de galerie, terwijl Frank VAN HIEL hier voor het eerst verschijnt.


© Frank Van Hiel


Frank VAN HIEL is voor de lezers van WATERSCHOENEN uiteraard geen onbekende. Toen ik hem in september 2010 voor het eerst ontdekte tijdens de groepstentoonstelling 'Werken in gesprek' bij Villa De Olmen (Wieze), noteerde ik reeds het volgende:

"Een absoluut verrassende kennismaking is hier voor mij het subtiele werk van Frank VAN HIEL (°1980), die met minimale middelen een nieuwe 'klassieke' werkelijkheid schept. Zijn andere werken doorheen deze tentoonstelling zullen U zeker een rustgevend picturaal evenwicht bezorgen."

Sindsdien dook hij met de regelmaat van een klok op in deze kunstblog met de bespreking van individuele en groepstentoonstellingen. Laat me hier toch ook even wijzen op de speciale artistieke band met zijn mentor Mario De Brabandere, met wie hij bijvoorbeeld in december 2012 een dubbeltentoonstelling had in De Ziener.

Frank VAN HIEL maakt inventief werk met een beperkte vormentaal. Het voorbije decennium zagen we hem met verschillende materialen aan de slag gaan, steeds met geometrisch-abstracte inslag, maar met een bijzondere intensiteit en gevoeligheid. In de bespreking van zijn tentoonstelling 'Touching the void' leest u meer over zijn benadering en werkwijze.

(Tik zijn naam in de 'zoekbalk' van Waterschoenen voor een overzicht van alle besprekingen waarin hij voorkomt.)


© David Quinn


Het werk van David QUINN is ook voor mij een nieuw gegeven, maar met zijn poëtische paneeltjes weet hij mij met gemak op sleeptouw te nemen.

Met de titel 'VERSE' toont hij ons meteen de weg naar de poëzie in zijn werk.
(verse = a number of lines of poetry, grouped together and forming a separate unit within the poem.)

Vertaal 'verse' als 'een vers, een couplet, een strofe, een dichtregel' ,... en we zijn helemaal mee in zijn beeldende wereld. 

David QUINN voert zijn werk uit op papier dat hij nadien op kleine houten panelen monteert. Die paneeltjes worden dan in series gepresenteerd, als lettergrepen van een woord, woorden van een versregel of strofen van een gedicht.

De intimistische bewerking van het oppervlak zorgt in samenspraak met de gevoelige tinten voor een poëtisch minimalisme dat tot intense verstilling leidt.© Frank Van Hiel© David Quinn


Mis in geen geval dat piepkleine, driehoekige kamertje...


Tot 22 februari 2020
Donderdag, 13 - 18 uur
Vrijdag 13 - 18 uur
Zaterdag 14 - 18 uur

bij

ROSSICONTEMPORARY
Rivoli Building #17
690, chaussée de Waterloo
1180 Brussel
© Art Spotter / WaterschoenenGeen opmerkingen: