Zoeken in deze blog

maandag 16 maart 2020

IN BAD MET Wannes LECOMPTE: 'AURA', een kunstenaarsboek(je)



Vorige maand stelde Wannes LECOMPTE in WIELS zijn (naar vorm en afmetingen) 'bescheiden' maar bijzonder origineel en representatief kunstenaarsboek(je) 
'aura' 
voor.

Het is een badboekje met 12 bladzijden.

Prijs: 15 euro

Special edition: 
met een origineel schilderij 
uit de 'aura'-serie: 250 euro


Wannes Lecompte, aura, badboekje


HET IS EEN FIJN IDEE HET OVER OLIEVERF TE HEBBEN OMGEVEN DOOR WATER

"Bij het schilderen op slecht behandelde paneeltjes, zag ik hoe de olie van onderuit een aura vormde rond de olieverftoetsen. Toen wist ik dat het boekje 'aura' moest heten.
Olieverf heeft een aura dat zich, wanneer je niet goed op let, laat zien.

Het boekje gaat dus over de techniek van het schilderen. Het verhaal is ook een directe verwijzing naar mijn fresco 'FABEL' die ik de voorbije zomer (2019) op een buitengevel in Sint Agatha Berchem maakte. Het is op zoek gaan naar een alibi, of laten we het misschien een mogelijkheid noemen, om naar een abstract schilderij te kijken." 

(Wannes Lecompte)

*

Over
'FABEL'

"Ik heb het werk de titel Fabel gegeven, omdat mensen altijd een verhaal willen bij abstract werk", zegt Lecompte over zijn werk. "Ze willen iets herkennen. Fabel refereert naar een reeks fantastische fabels die Leonardo Da Vinci heeft geschreven. Veel mensen hebben de neiging om naar figuren te zoeken in abstracte kunst. Plots denken ze: ah, een beeld. Maar het schilderij wil eigenlijk geen beeld zijn, maar enkel een schilderij."



Het fresco 'fabel' was niet zijn eerste. In 2013 realiseerde hij in Strombeek Bever reeds 'Om de hoek' vlakbij het Cultureel Centrum.

In Waterschoenen noteerden we toen ondermeer het volgende:

"Wannes Lecompte's fresco is tegelijk aanwezig als afwezig. Dringt zich niet op. De toevallige passant merkt het vaak niet eens op. Net als de automobilist of de buschauffeur die hier dagelijks langsrijdt. Graffiti voor de ene, een hedendaagse plastische toevoeging aan de publieke ruimte voor de ander. "

Wannes Lecompte dook wel meer op in Waterschoenen, zo bijvoorbeeld met 'Chançard Bonnard' bij Galerie D'Apostrof.



"Het werk van Wannes Lecompte dat is schilderen, overschilderen en wegschilderen. Tabula rasa. Schilderen is in de eerste plaats kijken. Voorbij de schilderkunst. Met de ogen van een kind."



"Le tableau est une suite de taches qui se lient entre elles et finissent par former l'objet, le morceau 

sur lequel l'oeil se promène sans aucun accroc."



(Pierre Bonnard)


Andere vermeldingen in Waterschoenen: 29 september 2015 (Villa De Olmen) - 26 september 2012 (Villa De Olmen) - 6 februari 2014 (D'Apostrof) - 2 oktober 2014 (Galerie budA).


INFO:



© Art Spotter / Waterschoenen



Geen opmerkingen: