Zoeken in deze blog

vrijdag 31 juli 2020

KUNSTROUTE OOSTERZELE 2020 in deelgemeente BALEGEMUITGEREKEND AAN DE VOORAVOND VAN DEZE TENTOONSTELLINGSROUTE BEREIKT ONS HET VOLGENDE BERICHT !!!

Kunstroute 2020 Oosterzele - Balegem: AfgelastDe kunstroute 'Steengoed' in Oosterzele:
21 locaties en 32 kunstenaars verbinden Balegem, een route vol kwaliteit.

Het evenement kan helaas live niet doorgaan.
Ondanks deze crisis hebben de organisatoren en kunstenaars de laatste weken hard gewerkt. 
Er is in-situ werk gemaakt op unieke locaties in Balegem.

Boeiende kunstenaars die in gesprek zijn gegaan met het thema ‘steengoed’ en hun omgeving.

De komende weken gaan we via www.kunstroute-oosterzele.be elke locatie in de kijker zetten met de daarbij horende steengoede kunstwerken.

Hou facebook en de website in het oog!


De curatoren, 

Luc Barbier & Nadine Prieels

*

Het geplande artikel laten we niettemin vandaag verschijnen om U alvast in de sfeer te brengen...

Balegem, een deelgemeente van Oosterzele in de provincie Oost-Vlaanderen. Een zee bedekte dit gebied, miljoenen jaren geleden. Er ontstond een opeenhoping van kalkhoudende overblijfselen van in deze zee levende organismen, de Balegemse steen. Met de kunstroute maken we een artistieke uitstap door dit fossiele gebied en ontginnen nieuwe verhalen, via in situ interventies, en een tentoonstellingsparcours met beeldend werk van diverse kunstenaars.
Balegem bruist in augustus dan toch! Voor de vierde editie van zijn kunstroute selecteerde Oosterzele dit jaar zijn deelgemeente Balegem als decor voor hedendaagse kunst. De 900-jarige geschiedenis van Balegem, dat met zijn Balegemse steen overal in het kunstpatrimonium aanwezig is - denk maar aan de wereldberoemde Gentse Sint-Baafskathedraal - was de inspiratie voor de titel van de route: Steengoed. Het gaf ook meteen het ambitieniveau aan van het jonge curatorenduo Luc Barbier, bezieler van het Oostendse kunstenaarsinitiatief Diepsee, en Nadine Prieels, verantwoordelijk voor de kunstwerking van CAS (Contemporary Art Space). Initiatiefnemer van de route is nu al voor de vierde keer Filiep Van Grembergen van de Oosterzeelse dienst Bibliotheek en Toerisme. Hij deed er alles aan om ondanks de Covid-19 pandemie toch groen licht te krijgen van het Oosterzeelse gemeentebestuur.
De curatoren zijn uitgegaan van enkele duidelijk keuzes: zij wilden het Balegemse rurale landschap een hoofdrol toebedelen; zij wilden daarin én in de diverse bebouwing (molen, stallingen, trage weg, kerk, pastorie, rusthuis, loodsen, een theaterzaaltje, een bos, een veld...) hedendaagse kunstwerken integreren en zij wilden een mix van allerhande kunstvormen (beeldende kunsten, performance, installatie, fotografie, videokunst, poëzie). Daarvoor trokken zij een aantal bekende namen naar Balegem, die zij linkten aan een aantal lokale kunstenaars, telkens op grond van één criterium: Steengoed.

Voor het kunstparcours trokken de curatoren ook P/ROPS aan (Performance art, Research, Open Project, Space), het Gentse performance- en kunstplatform dat sabine oosterlynck in 2015 oprichtte. Het platform heeft als doel de performatieve aspecten in de beeldende kunst live of via afbeeldingen en video’s onder de aandacht te brengen. Behalve performancevideo's, zijn op de route ook live performances te zien. Zij konden daarvoor onder meer gebruik maken van het intimistische minitheater Berg 30 van Leen Persyn.

Het idee om naar het voorbeeld van het kunstenfestival in Watou ook poëzie in de route op te nemen kwam van bibliothecaris Filiep Van Grembergen. Hij bood de lokale dichteres Yerna Vandendriessche aan een selectie van dichters rond het thema of de sfeer van de locaties bijeen te brengen.


Ilse Pierard, Cell22119

Het eindresultaat is een kunstroute van ongeveer 10 km vanaf Stokerij Van Damme, Issegem 2, langs een trage weg over het centrum van Balegem en langs de Cijnsweg naar de Steengroeve en terug via de Guillotinemolen en het Molenhuis. Op in totaal 20 locaties presenteren liefst 33 kunstenaars hun werk. De initiatiefnemers mikken vooral op fietsende bezoekers. Er zal dan ook de mogelijkheid zijn aan het startpunt fietsen te reserveren. Gelet op het succes van de vorige edities, wordt over de twee weekends gehoopt op ruim duizend bezoekers.


Gert Scheerlinck, The border


Op de affiche voor de route, een ontwerp van grafisch ontwerper Sean Rousseau, prijkt het werk 'CELL81192' van kunstenares Ilse Pierard. Zij brengt in dit collagewerk met de typische gele kleur van Balegemse steen, een ode aan de cel, het begin van leven en de bouwsteen van alles wat was en is.


Praktisch:

De kunstroute loopt tijdens de weekends van 1-2 en 8-9 augustus, telkens van 10 tot 18 uur te Oosterzele-Balegem. Startpunt is de Stokerij Van Damme, Issegem 2, en de toegang is gratis. De route loopt over zo'n 10 kilometer en is het beste te bezoeken per fiets. Wie geen fiets heeft, kan er eentje reserveren in de stokerij.


Art Spotter / Waterschoenen


Geen opmerkingen: