Zoeken in deze blog

dinsdag 13 oktober 2020

Danny COBBAUT & Wouter BOLANGIER met 'Reflections of a memory' (Aalst)

 

Toen de uitnodiging van deze tentoonstelling mij bereikte, was ik meteen geïntrigeerd door de titel 'REFLECTIONS OF A MEMORY', gedrukt op een zilverkleurig spiegelkarton.

In 'TIPS VAN WATERSCHOENEN' kondigde ik het gebeuren dan ook aan en een paar dagen geleden kon ik eindelijk zelf gaan kijken.

De hoofdrolspelers, Danny COBBAUT (Aalst, °1957) en Wouter BOLANGIER (Aalst, °1964) keren met hun werk letterlijk terug naar de stad van hun jeugd.

Een leegstaande winkel in de 'Pieter Van Aelst Passage' toverden ze in geen tijd om tot een heuse (tijdelijke) kunstruimte, waar menig galeriehouder met veel plezier zou voor tekenen.


Pieter Van Aelst Passage
tussen Nieuwstraat en Kattestraat
Aalst

Het werk van de schilder en de glaskunstenaar mag dan heel verschillend van aard zijn, in de tentoonstelling wordt duidelijk dat het veel dichter bij elkaar aanleunt dan je vooraf durft te vermoeden.
Ook letterlijk weerspiegelen ze elkaars werk, hun werk ondersteunt elkaar, raakt zelfs letterlijk verbonden zoals in sommige ronde spiegels van Bolangier, waarachter schilderijen van Cobbaut komen piepen , of wanneer Danny Cobbaut de glazen objecten van zijn collega mee schildert in zijn eigen portretten.

Toch slagen ze er tegelijk wonderwel in om afstand te nemen, hun eigenheid te bewaren.


REFLECTIONS OF A MEMORY


Reflections (overpeinzingen, spiegelbeelden, beschouwingen,...) of a memory (herinnering, geheugen,...).
Naarmate het leven vordert komens er steeds meer herinneringen, geraakt het geheugen steeds meer (over)belast. Gelukkig zijn we ook in staat om een en ander te vergeten (of te verdringen). 


De beide oeuvres verbeelden het leven. Bij Danny Cobbaut toont zich dat in mannelijke, dikwijls naakte portretten, die zich bewegen in een wereld die evolueert tussen rauwheid en tederheid of simpelweg ‘het leven zoals het is’.  Het leven is nu eenmaal geen eeuwige bron van rozengeur en maneschijn.

Zijn grote wandinstallatie met 48 schilderijen vat die levensfilofie samen in een soort storyboard (Cobbaut is ook theatervormgever), in woord en beeld, tussen droom en daad, tussen hoop en wanhoop, tussen 'zwart' en 'wit'...

"I'm not (black) but there's a lot a times
I wish I could say I'm not white"

En wat de toekomst biedt...? Misschien kan de glazen bol van Wouter Bolangier vlak voor de schilderijen een antwoord bieden.

***

De glassculpturen van Wouter Bolangier staan strategisch opgesteld in de ruimte, in dialoog met elkaar en met het werk van collega-kunstenaar Danny Cobbaut. We noteren de losstaande glasobjecten, de spiegelobjecten, de wandspiegels (sommige in combinatie met de schilderkunstige ingrepen van D.C.) en bovendien de spiegelserre waarin de kunstenaar zijn gekleurde glasobjecten voor de nieuwsgierige bezoeker lijkt te verstoppen en waar het spiegelend effect van de wanden tot 'reflection' met de hele omgeving leidt.

Elke glassculptuur is het resultaat van een uiterst zorgvuldig ambachtelijk proces, dat volgens aloude principes uitgevoerd wordt. Het eigenlijke glasblazen gebeurt binnen houten mallen die een gelimiteerde productie mogelijk maken. Nadien kan het inbrengen van een zilveremulsie eventueel tot een spiegeleffect leiden.

De sculpturen van Bolangier presenteren zich als designobjecten, tot het uiterste gestileerd, maar tegelijk bevatten ze stuk voor stuk een intense spanning die verwijst naar de broosheid en de kracht van het leven.© Wouter Bolangier & Danny Cobbaut

Interactie tussen de twee kunstenaars met op de voorgrond glazen objecten van Wouter Bolangier, rechts zijn spiegels met achterliggende interventies van Danny Cobbaut en links tegen de wand schilderijen waarin de schilder het glaswerk mee uitbeeldt in zijn eigen thematiek. Zie ook in de schilderijen hierna.© Wouter Bolangier & Danny Cobbaut

Waar bij Danny Cobbaut de 'emotie' steeds uitdrukkelijk in beeld komt, staan bij Wouter Bolangier de 'ambachtelijkheid' en de 'uitgepuurde stilering' voorop.


© Wouter Bolangier & Danny Cobbaut


Een tentoonstelling die je moet gezien hebben...


Danny Cobbaut
&
Wouter Bolangier

'REFLECTIONS OF A MEMORY'

van 3 oktober t.e.m. 1 november 2020
elke do., vr., za., zo.
van 14 tot 19 uur

Pieter Van Aelst Passage
tussen Nieuwstraat en Kattestraat
9300 AALST
© Art Spotter / Waterschoenen

Geen opmerkingen: