Zoeken in deze blog

woensdag 11 november 2020

PARIS IMPASSE ... nieuw fotoboek van Karin BORGHOUTS

 

Op 14 december 2019 bespraken we in WATERSCHOENEN 

het boek 

'Vincent was here' van Karin BORGHOUTS.

Nu presenteren we haar NIEUWSTE UITGAVE:

PARIS IMPASSE 
Karin Borghouts 


Parijs heeft meer dan 600 doodlopende straten, impasses, cité’s, villa’s en squares. Binnen de périférique is Parijs de dichtst bevolkte stad van Europa met meer dan 20.000 inwoners per km2.

Het fotoboek Paris Impasse brengt van het eerste tot het twintigste arrondissement een 200-tal impasses in beeld. De foto’s bieden een blik op een stuk Parijs dat normaal niet wordt opgemerkt. Het boek is als een wandeling in een soort doolhof waarin je ook steeds op je stappen terug moet keren.

Fotograaf Karin Borghouts begon al in 2011 met de Parijse impasses te fotograferen. Tijdens haar wandelingen heeft ze ervaren hoe enorm groot deze stad wel is en liet ze zich graag verrassen door wat ze tegenkwam. Tijdens een artist-in-residence periode fotografeerde ze honderden doodlopende straten. Kenmerkend detail: mensen komen op haar foto’s niet in beeld. 

In 2019 nam ze samen met grafisch vormgever Jean-Michel Meyers het initiatief om van deze beeldende ervaring een boek te maken. Het prototype (of dummy) werd genomineerd voor de Luma Rencontres Dummy Book Award op Les rencontres de la Photographie in Arles Frankrijk, het belangrijkste fotofestival in Europa.


Paris Impasse © Karin Borghouts


In een impasse moet je enkel zijn als je er woont, werkt of op bezoek bent. Een impasse is een plaats van rust en stilte in de stad. Je bent op publiek terrein maar vaak voelt het privé aan. Er worden planten buiten gezet en tafels en stoelen, maar er wordt ook rommel achtergelaten en dikwijls vinden auto’s, brommers en fietsen er een parkeerplaats. Vaak is de impasse gewoon leeg. Foto’s zetten de tijd stil maar de realiteit verandert voortdurend. Zo vormt dit boek naast het beeldend onderzoek ook een document voor de toekomst én zijn ze een uitnodiging om de impasses zelf eens te gaan ontdekken.


Het boek is zopas uitgegeven door Snoeck Publishers.Paris Impasse, 7arr. Impasse de Rapp 
© Karin BorghoutsPARIS IMPASSE 
Karin Borghouts 

26 x 19 x 3 cm 

304 blz, 225 foto’s, softcover

Concept & fotografie: Karin Borghouts

Grafische vormgeving: Jean-Michel Meyers

Introductietekst in het Nederlands, Frans en Engels: Eric Min


ISBN: 978-94-6161-648-7


Prijs: 38 euro
Speciale editie met print: 99 euro. 

Aankoop van een gesigneerd boek, met een set van 6 postkaarten gratis, speciale edities en prints ...


Het boek is vanaf 20 november 2020 ook verkrijgbaar in winkels en online en wordt in 2021 in Frankrijk verdeeld. 

Grafische vormgeving www.jeanmichelmeyers.be Karin Borghouts (Kapellen, 1959) studeerde schilder- en beeldhouwkunst, werkte als grafisch vormgever en ontpopte zich later tot fotograaf waarbij ze deze andere disciplines in haar fotografie integreerde. Zij is vooral bekend door haar foto’s van gebouwen en interieurs, plaatsen in de publieke ruimte en musea.
Deze worden als een scène getoond waar de menselijke figuur afwezig is. Zij werkt aan eigen projecten en vervult opdrachten voor musea, culturele instellingen, overheden, architecten en uitgevers. Het huis is haar meest beklijvende kunstproject waarin ze de verbrande interieurs van haar ouderlijk huis in beeld bracht. In 2005 ontving zij de prestigieuze foto-opdracht ‘European Eyes on Japan’. Zij was in 2012-2013 stadsfotograaf van Antwerpen. Ook brengt zij vanaf 2011 als werffotograaf de renovatie van het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten in Antwerpen in beeld.

Zij heeft tal van solo- en groepstentoonstellingen in binnen- en buitenland en diverse publicaties op haar actief waaronder The house (of my childhood burned down and I went in to take pictures), Mijn huis dat was (met Paul de Moor) , Antwerpen Stad verbeeld en Vincent was here. 

Werken van haar bevinden zich onder andere in de collectie van de fotomusea te Antwerpen en
Charleroi, in MAS Antwerpen en STAM Gent en in de kunstcollectie van de Universiteit Antwerpen.

https://www.karinborghouts.be/about https://vimeo.com/karinborghouts/videosGeen opmerkingen: