Zoeken in deze blog

woensdag 2 december 2020

GALERIES en MUSEA GESLOTEN ? ... dan maar BOEKEN LEZEN...


Dat het een bijzonder vreemd jaar is, zal niemand nog betwisten. 

Een aantal musea en kunstgaleries zijn eindelijk opnieuw open, andere blijven nog even dicht (al kan je hier en daar ook VIRTUEEL terecht). Misschien is een (kunst)boek tussendoor een aardig alternatief.

We hebben hier de voorbije dagen al een aantal nieuwigheden voorgesteld, maar het moet daarom niet altijd het nieuwste van het nieuwste zijn.

Een blik in de boekenkast van ART SPOTTER levert nog enkele oudere, interessante titels op, over kunstenaars, non-fiction of in een mix van fiction en non-fiction. Sommige vind je misschien nog in de reguliere boekhandel, andere kan je gemakkelijk tweedehands voor een zacht prijsje op de kop tikken.

Veel leesplezier met de zoektocht en het lezen...!



Max Dendermonde
Mondriaan, de man die de charleston danste
1994

Een intrigerende roman die fictie en non-fictie samen laat lopen door het leven van Mondriaan van Nederland over Parijs tot Amerika.
Een Berlijnse student komt, op weg naar Amerika, in 1935 in Parijs in contact met de Nederlandse schilder Piet Mondriaan (1872-1944).
 
Max Dendermonde:
“De ritmiek die Mondriaan in zijn schilderijen verwerkte, vond hij 's avonds terug in de jazzbars. Hij was een zeer erotische man, die veel avonturen had. Hij kon ontzettend goed dansen, maar hij raakte die vrouwen niet aan. Het is heel boeiend dat zo'n dorre man mooie geheime smoezen had waarmee hij de dames mee naar huis kon nemen.”

***


Ariana Stassinopoulos Huffington
Picasso: vernieuwer en vernietiger
1988




***



Joris van Parys
MASEREEL, een biografie
1995


Blankenberge en Gent in la belle époque. Genève en het internationalistische pacifisten- en anarchistenmilieu tijdens de Eerste Wereldoorlog. Parijs in de jaren twintig. Moskou in de jaren dertig. Het leven in bezet gebied in Frankrijk tijdens de Tweede Wereldoorlog. Dat alles en veel meer komt uitgebreid aan bod in de eerste complete biografie van de bekendste graficus van de twintigste eeuw.

Op basis van onuitgegeven brieven en ander oorspronkelijk materiaal in Franse, Duitse, Zwitserse en Amerikaanse archieven reconstrueert de auteur een volledig beeld van de mens en de kunstenaar Frans Masereel en van zijn vriendschappen met Romain Rolland, Stefan Zweig, Henry Van de Velde, Thomas Mann, George Grosz en vele anderen. Het boek is rijk geïllustreerd met foto’s en werk van Masereel.

***



Geordie Grieg
Ontbijten met Lucian (Freud)
Een portret van de kunstenaar
2015


Lucian Freud hield halverwege de jaren negentig de publicatie van zijn geautoriseerde biografie tegen. Hij had aan de biografie meegewerkt, maar kocht de auteur uiteindelijk met een vorstelijk bedrag af. Toen Freud het manuscript las, schrok hij ervoor terug om zo veel intieme details gepubliceerd te zien. Hij stapte af van het idee om het boek nog tijdens zijn leven te laten verschijnen.

Toen ik eind jaren tachtig journalist was bij de Sunday Times, vertelde een andere schrijver me dat in opdracht van Freud zware jongens uit East End naar zijn huis waren afgezakt om hem onder druk te zetten en hem te doen afzien van verder onderzoek naar een biografie. Ook dat boek stierf een zachte dood.

Ontbijten met Lucian ontsprong de dans. Tijdens de laatste tien jaar van zijn leven ontbeten we geregeld samen en tijdens onze vele ge- sprekken gaf Lucian zich geleidelijk aan bloot. Hij vond het uiteindelijk goed dat ik vastlegde wat we bespraken. We kwamen overeen dat ik de dingen die hij me vertelde in verscheidene kranten en tijdschriften mocht publiceren. Het voorliggende boek, dat pas na Lucians dood tot stand kwam, is een persoonlijke visie op zijn leven en het werk van ie- mand die vijfendertig jaar lang zijn carrière heeft gevolgd maar pas in de laatste tien jaar van zijn leven zijn vertrouwen wist te winnen.

***


Lee Hall
Willem de Kooning & Elaine Fried
Portret van een huwelijk
1993


Willem de Kooning was een krachtpatser in verf en maakte gekwelde schilderijen, die hem in het naoorlogseAmerikaanse kunstleven aan de top brachten. 
Elaine Fried (1918-1989), een zinnelijke, provocerende schilderes, had een onstilbare honger naar kunst en leven. Hun huwelijk, dat bijna vijftig jaar duurde, kende vele ups en downs, slippertjes, alcoholverslaving en persoonlijke triomf en afgang. Bill en Elaine leefden in het hart van de kunstwereld. Hun vrienden en vijanden waren - nu legendarische - vertegenwoordigers van het abstract expressionisme als Arshile Gorky, Mark Rothko, Franz Kline, Grace Hartigan, Jackson Pollock en Lee Krasner. Dit is het eerste boek over het exceptionele paar: een onvergetelijk portret van een huwelijk waarin liefde, sex, ambities en geniaal kunstenaarschap centraal stonden.

***

Art Spotter / Waterschoenen




Geen opmerkingen: