dinsdag 28 april 2015

Sofie Muller & Marjolijn Dijkman in gesprek met Felix De Boeck in FeliXart (Drogenbos)


Het FeliXart Museum dat als Felix De Boeck Museum in 1995 een nieuwe stek kreeg in het huidige gebouw, heeft zowat 10 jaar geleden het roer omgegooid. Sindsdien is het werk van Felix DE BOECK (die overigens op deze plek woonde en werkte) nog steeds de kern van het verhaal, maar dan wel als uitgangspunt voor de confrontatie met andere kunstenaars en hun werk. De laatste jaren wordt daarbij ook nadrukkelijk het gesprek met hedendaagse kunstenaars aangegaan.

Het nieuwste project voor 2015 zet onder de noemer 'Kabinetten Felix De Boeck' zeer gericht in op die dialoog. Een eerste deel belicht nu de confrontatie van Felix DE BOECK (1898-1995) met Sofie MULLER (°1974) en Marjolijn DIJKMAN (°1978).

De beide kunstenaressen benaderen dat vanzelfsprekend elk op hun manier. Voor Sofie Muller is dat een dialoog tussen mensen-kunstenaars over diep-menselijke onderwerpen, terwijl de inbreng van Marjolijn Dijkman zich veeleer situeert op het vlak van abstractie en museale presentatie.


Marjolijn Dijkman, The Present is Now Appearing, 2013, glas, hout
Felix De Boeck, Duizelingen 3, 4, 5 & 6


In het eerste kabinet neemt Marjolijn DIJKMAN een tegelijk centrale en 'bescheiden' plaats in. In het midden van de vierkante zaal staat een vierkante glazen zuil, terwijl de muren rondom het terrein zijn voor de 'Duizelingen' van Felix DE BOECK.

Die 'Duizelingen', ontstaan in 1920-1921, geven in enkele tekeningen en vooral kleurrijke schilderijen een wereld weer waarin rechte lijnen zorgen voor de opbouw van langgerekte driehoeken die op hun beurt in een weloverwogen gradatie van licht en donker resulteren in een strakke, maar ongekende dieptewerking die voor De Boeck het transcendente naar voor bracht (een element dat uit zijn werk niet meer weg te denken zou zijn). Pure abstractie  à la Mondriaan was aan De Boeck niet besteed.



Felix De Boeck, Duizelingen, 1920, olieverf op karton & kopie, s.d.,
olieverf op hardboard, Collectie Vlaamse Gemeenschap


De bijdrage van Marjolijn DIJKMAN, 'The Present is Now Appearing' (2013) lijkt een meer afstandelijke, wetenschappelijke benadering van de artistieke omgeving. Toch zorgt het werk met zijn verschillende glasplaten en zijn absolute rechtlijnigheid voor een meerlagige doorkijk.
De voorbije drie jaar voerde Marjolijn Dijkman in Engeland onderzoek naar de museale presentatie van historische onderwerpen. In het project 'History Rising' bestudeerde ze museale displays en stelde de conventies terzake in vraag. Daaruit groeide onder andere deze bijdrage.

In dit verband komt mij ook het werk van Wesley Meuris voor de geest (Zie 'Façade' in Waterschoenen) en wil ik u wijzen op een bijdrage van Franziz Denyz op het einde van de lange gang in dit museum. Hij presenteert er een gevonden Romeinse molensteen op een zelfgemaakte tafel onder het motto: 'Wat maakt het ene object tot een museumobject en het andere niet? En wie bepaalt dat?'



Marjolijn Dijkman, The Present is Now Appearing, 2013,
glas, hout
Felix De Boeck, Duizelingen, 1920 & kopie, s.d.
Collectie Vlaamse Gemeenschap


Van stenen gesproken... ga straks ook een kijkje nemen op het grasveld naast het museum bij de 'Modern Menhirs' van Maarten Vanden Eynde (partner van Marjolijn Dijkman - ze zijn overigens 'buren' van het FeliXart Museum).

*

We gaan nu naar het kabinet dat Sofie MULLER met Felix DE BOECK deelt. Hier overheerst de menselijke aanwezigheid, de ronde vormen (cirkels en hoofden), de menselijke dromen, angsten, verzuchtingen en tekortkomingen... kortom het leven zelf.

Lezers van WATERSCHOENEN zijn uiteraard vertrouwd met het werk van Sofie MULLER. Een atelierbezoek in 2011 en verslagen over individuele tentoonstellingen (2012 - 2013 - 2014) hebben de evolutie van haar werk op de voet gevolgd. De huidige presentatie volgt verder de weg van 'Psychonomics'(de wetten - 'nomos' - die de werking van onze geest - 'psyche' - bepalen).



Kabinet Felix De Boeck & Sofie Muller


Ons artikel over 'Psychonomics' (13 oktober 2014) zal u zeker inzicht verschaffen in de denkwereld en de beeldende evolutie van Sofie Muller.

Ook nu heeft ze haar laboratorium vol menselijke proefpersonen opgesteld. In samenspraak met de werken van Felix De Boeck 'Omtrent een geboorte' krijgt de presentatie een extra dimensie. Die combinatie laat ik u graag ter plaatse ervaren.
Neem nu die ene combinatie meteen rechts bij het binnenkomen: 'HH002M2' (2014) van Sofie Muller en 'De geboorte' (1926-1929) van Felix De Boeck.

Sofie Muller gebruikt titels die er als codes uitzien. Letters verwijzen naar de gebruikte materialen en nummers naar de hoeveelheid hoofdjes. Hersenen en schedels krijgen in een laboratorium een gelijkaardig nummer, waardoor ze al hun menselijkheid verliezen en gereduceerd worden tot een code.


Sofie Muller, SH002MG3, 2014, mixed media


Bij Felix De Boeck impliceert de geboorte meteen ook de vroegtijdige dood van zijn kind.

Hier dialogeren, over de grens van leven en dood, twee kunstenaars die elk op hun manier op zoek zijn of waren naar een leefbaar evenwicht voor het kwetsbare individu dat elke mens onmiskenbaar is. Beeldende kunst is duidelijk meer dan mooie prentjes of beeldjes maken. En intussen ploetert de mens maar verder...



Sofie Muller, HH002M2, 2014, mixed media

Felix De Boeck, De geboorte, ca. 1926-1929, olieverf op karton
Collectie Vlaamse Gemeenschap


Mag ik u ook nog uitnodigen voor een bezoek aan de rest van het Museum. Tussen de twee kabinetten krijgt u werken uit het Museum voor Schone Kunsten van Antwerpen. Let op Jules Schmalzigaug, Victor Servranckx, Paul Joostens, Marthe Donas en anderen.


Felix De Boeck, Silhouet Felix De Boeck in hooiopper, 1917,
olieverf op karton, Collectie Vrienden Felix De Boeck vzw


Een verdieping lager wordt de wereld van Felix De Boeck nog eens ruim uit de doeken gedaan en getoetst aan enkele tijdgenoten.
Wij lieten ons uiteindelijk vooral bekoren door het vroege werk in het 'kelderkamertje' helemaal achteraan.
Daar kwamen we dan ook voorbij de reeds eerder genoemde bijdrage van Franziz Denyz.


Romeinse molensteen gevonden in Drogenbos,
op een tafel van Franziz Denyz


De tentoonstelling loopt tot 13 september 2015. In het najaar start het tweede luik met Stéphanie Leblon en Ruth Van Haren Norman.


Kabinetten Felix De Boeck
Sofie Muller & Marjolijn Dijkman

tot 13 september 2015
in
FeliXart Museum
Kuikenstraat 6
1620 DROGENBOS

donderdag tot zondag: 10.30 - 17 uur



Art Spotter voor WATERSCHOENEN

zaterdag 25 april 2015

Dries Van Noten 'Inspirations' in Modemuseum (Antwerpen)


Vorige week konden we eindelijk naar het Modemuseum in Antwerpen voor de tentoonstelling 'Dries Van Noten - Inspirations'. De presentatie loopt al sinds 13 februari, maar gaat nog door tot 19 juli 2015.
Velen zijn ons ongetwijfeld reeds voorgegaan, maar aan de anderen nu al deze gouden raad: mis deze presentatie niet !

Straks neem ik u mee langs het parcours van deze op maat gesneden tentoonstelling waarin kleding en beeldende kunst een dialogerende hoofdrol spelen.

Uiteraard klinkt de naam Dries VAN NOTEN u bekend in de oren en heel wat onder u zijn wellicht vertrouwd met zijn collecties, maar de manier waarop een en ander hier voorgesteld wordt, zorgt voor een ongekende, gedetailleerde blik op zijn collectiestukken en hun inspiratiebronnen. Tel daarbij de unieke presentatie waarin u via een verduisterd parcours zicht krijgt op een vijfentwintigtal vitrines die evenveel thema's aan bod laten komen. Op die manier wordt u letterlijk en figuurlijk het licht in de duisternis verschaft.
Maar naast de ogen worden ook de oren en zelfs de reukzin geprikkeld.



Modemuseum - de traphal naar de tentoonstelling


Het Modemuseum is sinds 2002 gevestigd in het statige gebouw 'Mode Natie' in de Nationalestraat 28. Even verder in de straat (richting Groenplaats) heeft Dries Van Noten sinds 1989 een eigen winkel in het voormalige 'Modepaleis'.

Dries VAN NOTEN (°1958) stamt uit een familie van kleermakers. Hij is reeds de derde generatie die actief is in de sector. Na de humaniora trok hij naar de afdeling Mode in de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten van Antwerpen.
Samen met Walter Van Beirendonck, Dirk Bikkembergs, Ann Demeulemeester, Dirk Van Saene en Marina Yee zou hij in de jaren tachtig uitgroeien tot de welbekende 'Zes van Antwerpen' (The Antwerp Six) die Antwerpen en de Belgische mode op de internationale kaart zetten.

Voor Dries Van Noten en anderen was dat het begin van een succesvolle, internationale carrière. De grote sterkte voor Van Noten is ongetwijfeld de ijzersterke combinatie van zakelijk en mode-technisch inzicht, gekoppeld aan een fantastisch vermogen tot het verwerken van allerlei invloeden die zijn ontwerpen sturen.

Dat laatste kan in één woord samengevat worden: INSPIRATIE !

De combinatie tussen inspiratiebronnen en eigen verwezenlijkingen werd in deze tentoonstelling op overzichtelijke en wervende wijze samengebracht.



Vitrine 4: PUNK met Dries Van Noten versus Yves Klein & Sex Pistols


Een volledig overzicht laat zich in deze bijdrage niet vatten en zou bovendien voorbijgaan aan het plezier van uw eigen ontdekkingstocht. We nemen u wel mee langs verschillende vitrines en staan af en toe even stil.

Zelf omschrijft Dries Van Noten de presentatie als volgt:
"Het is een werk van introspectie, een reflectie over mezelf, mijn werkwijze als ontwerper en mijn relatie met kunst en mijn andere passies."

Voor we op stap gaan toch nog even dit: de tentoonstelling in het Modemuseum is gebaseerd op de presentatie die vorig jaar in het Parijse Musée des Arts Décoratifs liep. Toch zijn een aantal artistieke bronnen aangepast.

We nemen de monumentale trap naar boven en duiken via de 'Fashion chaos'-gang de donkere wereld van 'Inspirations' in.

Een eerste vitrine, 'Butterflies' zorgt alvast voor een intense kleurexplosie waarin ontwerpen van Dries Van Noten uit 2000 geconfronteerd worden met een avondjurk van Elsa Schiaparelli uit 1937, naast artistieke en filmische bronnen als Damien Hirst en Stanley Kubrick.
We volgen het pad van de ontwerper en zijn bronnen langs 'Grunge' en 'Punk' waarin algemeen erkende codes in heden en verleden overboord gegooid worden. Kurt Cobain, Yves Klein, Sex Pistols of Hitchkock zorgen voor inspiratie.
Kleurrijke prints onder impuls van Jimmy Hedrickx duiken op in de mannencollectie van 2014.


Vitrine 10: THE KISS


'Goud' wordt door Dries Van Noten getoetst aan Chanel, Mugler en Balmain, maar ook aan etnische kunst van zowat een millennium geleden.
Een opmerkelijke vitrine is zonder enige twijfel 'Uniform', waarin Van Noten zijn collectie linkt aan een militair uniform uit het begin van de 19de eeuw en een originele Rothko uit het Museum Boijmans Van Beuningen... (Subliem).

En dan is daar het spiegelpaleis 'The Kiss' met de 'elegante, androgyne look' die Van Noten voor zijn vrouwencollectie ontwikkelde.
Bij 'The Piano' denkt u zonder twijfel aan de film van Jane Campion, waarin tragiek en overlevingsdrang het tegen elkaar opnemen. Ook Thierry De Cordier mag hier een duistere, stormachtige Noordzee tonen. Daartussen laveert Van Noten ook alweer in gesprek met Elsa Schiaparelli.

Met 'Graphic' staan we voor een vitrine waarin de optische illusie gevierd wordt in zowel de stoffenprints als de inspirerende kunstwerken van Victor Vasarely en Pol Bury.
'India' zorgt voor fantastische, kleurrijke en vormelijke combinaties. De opmerkelijk gedurfde patronen spelen overigens verder in vitrines als 'Marble Women'.



Vitrine 22: SPAIN met Dries Van Noten versus 
Pablo Picasso (Taureau, 1945, gouache)


Pablo Picasso mag met een kleine, maar schitterende gouache ('Taureau', 1945) de artistieke invloed van Spanje illustreren. Een combinatie van potentiële kracht en ongekende harmonie dialogeert hier ontegensprekelijk met de silhouetten die Dries Van Noten voor  zijn vrouwencollectie (lente - zomer 2012) creëerde.

Mag ik u nog wijzen op de vitrine 'Nureyev', waarin een prachtige schets van Rubens, een antieke gipsen mannentorso, Rosas, Rudolf Nureyev zelf en extracten uit de mannencollectie lente - zomer 2015 van Dries Van Noten uw gedeelde en geconcentreerde aandacht opeisen.

Zo meteen staat u weer in het volle licht. Eenmaal buiten kunt u nog naar de Copyright Bookshop (rechts van de uitgang). En wie nog meer (al dan niet betaalbare) kleding wil zien, vindt in de buurt van het museum genoeg keuzemogelijkheden met uiteraard de reeds aangehaalde winkel van Dries Van Noten zelf (Nationalestraat 16).

Mocht uw budget niettemin een ietsje meer aan de modale kant zijn, dan kunt u nog altijd een ommetje langs de Meir maken.


Winkel Dries Van Noten - Nationalestraat 16


Dries Van Noten
'INSPIRATIONS'

tot 19 juli 2015
in
Modemuseum Provincie Antwerpen
Nationalestraat 28
2000 ANTWERPEN

dinsdag t.e.m. zondag: 10 - 18 uur





Art Spotter voor WATERSCHOENEN

woensdag 22 april 2015

TIPS van WATERSCHOENEN voor april - mei 2015

BRUSSEL

Hopstreet Gallery

Jonathan Callan & Hamza Halloubi

tot 9 mei 2015

INFO: www.hopstreet.be


 Jonathan Callan @ Hopstreet Gallery, Brussel


*

ANTWERPEN

Eva Steynen Deviation(s)

Nicoline Van Stapele

tot 24 mei 2015




 Nicoline Van Stapele @ Eva Steynen, Antwerpen


*

WATOU

De 35ste editie komt er pas over enkele maanden aan, maar we willen u er toch nu al warm voor maken !

'Verzamelde Verhalen: in de luwte van de tussentijd'

van 4 juli tot 20 augustus 2015




*

MACHELEN - ZULTE

Raveelmuseum

'Main d'oeuvre' n.a.v. 20 jaar ERGO PERS met werk van o.a. Johan Tahon, Jean-Marie Bytebier, Mario De Brabandere,...

tot 14 juni 2015

INFO:





 Johan Tahon @ Raveelmuseum, Machelen


*

DEURLE

MDD

On Kawara - 1966

tot 14 juni 2015


Neem ook een kijkje op:



On Kawara @ MDD, Deurle
 

*

ANTWERPEN

Perfect Corrida Art Center

Wim NIVAL & Jo VAN RIJCKEGHEM

tot 16 mei 2015



 Jo Van Rijckeghem & Wim Nival @ Perfect Corrida, Antwerpen


*

AARDENBURG - SLUIS (NL)

Freemen Gallery

Yves VELTER

tot 17 mei 2015




 Yves Velter @ Freemen Gallery, Aardenburg-Sluis (NL)

*

BRUSSEL

Beursschouwburg

'The future: Beursschouwburg 50 jaar'

met o.a. Memymom, Paul Gees, Rinus Vandevelde, Karen Vermeren,...

tot 30 mei 2015





Memymom @ Beursschouwburg, Brussel
 
*

GENT

Cecilia Jaime Gallery

Koen MEERSMAN

tot 30 mei 2015




 Koen Meersman @ Cecilia Jaime, Gent


*

MECHELEN

'TZIEN galerie

Patrick VERTENTEN: 'DALLAS'

tot 17 mei 2015





Patrick Vertenten @ tZIEN, Mechelen
 

*

DESTELBERGEN

PAPAGENO ART GALLERY

Gerda & Walter SCHELFHOUT

tot 23 mei 2015

Gerda Schelfhout



Walter Schelfhout





Art Spotter voor WATERSCHOENEN



zondag 19 april 2015

Karl Mechnig 'bekent kleur' in het Belfort (Aalst)


Karl MECHNIG is geen onbekende voor WATERSCHOENEN en nu hij pal in het centrum van Aalst tentoonstelt, kunnen we vanzelfsprekend niet nalaten u de recente evolutie in zijn werk voor te stellen.

In 2011 maakte hij een diepe indruk met een kleine, maar merkwaardige accrochage van zwart-witte of sterk getemperde schilderijen tijdens de groepstentoonstelling 'La part des anges' in Villa De Olmen (Wieze).

In oktober 2011 vonden we hem met 'Bewogen Beeld' terug bij Galerie De Buck in Gent.

Zopas was hij nog te zien bij Galerie Navart in Sint-Niklaas, waar hij weer ongecompliceerd met kleur aan de slag ging.

Ook in de huidige tentoonstelling is een expansief kleurenfestijn de allereerste vaststelling. Maar de beeldende wereld van Karl Mechnig is niet zo simplistisch tot dat ene element te herleiden. Wel integendeel!


Karl Mechnig, Unexpected dance


Karl Mechnig is allereerst een begenadigd tekenaar, die diverse realiteiten met elkaar weet te verweven. Dat ziet u in zijn schilderijen overduidelijk, al weet hij dat in de huidige stand van zaken dikwijls te verbergen achter een orgie van kleur die regelmatig de realistische weergave van zijn taferelen overstijgt en soms zelfs tot regelrechte abstractie leidt.

Misschien moet u eerst eens een geconcentreerde blik werpen op de kleine potloodtekeningen (soms met collage-elementen) die hij hier achteraan toont. Het zijn telkens weer pareltjes die historische of andere figuren in een meestal vreemde context plaatsen.

Enkele schilderijen vertonen ook die mix van nog duidelijk zichtbare, zwart-grijs geschilderde figuren, die deels 'weggeschilderd' zijn in een kleurrijke, vrolijke, carnavaleske maskerade. De grijsheid van het bestaan wordt opgevrolijkt. Achter de kleurrijke maskers kunnen mensen zich bovendien dingen permitteren die ze in het echte leven niet kunnen of mogen doen.

Onder die kleurrijke verschijning gaat vanzelfsprekend ook een zekere tristesse schuil, een stukje wanhoop, een met verbazing kijken naar de onvoorstelbare menselijke 'gekte' die zich doorheen de geschiedenis blijft manifesteren.



Karl Mechnig, Enjoy the game


Karl Mechnig is een chroniqueur van zijn tijd in een historische context. Zijn taferelen combineren historische met stripmatige en filmische elementen, bewegen zich tussen popart en barok, tussen realisme en surrealisme, doen me soms denken aan het vroegere werk van Pjeroo Roobjee of de Nieuwe Beelding van Etienne Elias. Ook Ensor passeert de revue, naast tal van kunsthistorische figuren uit vroegere eeuwen.

Mechnig schildert de wereld als een 'schouwtoneel', waarin ieder de hem of haar toebedeelde rol speelt en waarin voor- en achtergrond dikwijls in elkaar overlopen. Zelf slaagt hij er in zijn eigen rol te regisseren, de gulden regels van zijn vakmanschap steeds verder verschuivend om te komen tot een uniek, gedurfd oeuvre.



Karl Mechnig, Forgotten rituals


Karl MECHNIG

tot 26 april 2015

in
Belfortzaal
Grote Markt
9300 AALST

elke dag: 10 - 12 en 14 - 18 uur

www.karlmechnig.be



Art Spotter voor WATERSCHOENEN


woensdag 15 april 2015

Mario De Brabandere met een synthese bij Galerie De Ziener (Asse)



De voorbije 7 jaar hebben we Mario DE BRABANDERE leren kennen als een 'klassieke' kunstenaar (met zin voor experiment) die voor elk werk rekening houdt met de perfecte verhouding tussen vorm, kleur en compositie. Abstract, geënt op de realiteit of objectmatig, het maakt hem niet uit.
Hij tekent of schildert met dezelfde intensiteit een kom, een kan of een zuiver geometrische vorm. Hij beplakt 'arme' materialen met 'banale' plakband. Hij snijdt en plooit papier of ijzerdraad, assembleert vormen in twee of drie dimensies en geeft 'vervlogen' gebruiksvoorwerpen quasi ongemoeid een artistieke toekomst. Dat alles gebeurt met een ongekende intensiteit EN integriteit.


Mario De Brabandere in Galerie De Ziener


In september 2008 dook Mario De Brabandere voor het eerst op in Waterschoenen. In een bewust gecondenseerd artikel legden we toen de grondslag voor een verdere kennismaking. Het werk van toen bood zich aan als de gereduceerde en sterk gestructureerde weergave van gebruiksvoorwerpen (kommen, kannen,...). Sindsdien veroverde hij zich regelmatig een stek in deze kolommen.

In de groepstentoonstelling 'Werken in gesprek' wist hij twee jaar later de grote kelder van Villa De Olmen om te toveren tot zijn artistieke 'speeltuin' vol sfeer en mysterie.


Mario De Brabandere, Zonder titel, 2015
lakverf en olieverf op doek, 50 x 30 cm


Tegelijk dook hij weer op in Galerie De Ziener (Waterschoenen 30 september 2010) met enerzijds het genre stilleven dat we reeds eerder zagen, maar ook architecturale en zuiver geometrische uitstapjes, waardoor inleider Jan Hoet hem onomwonden in de traditie van zowel Morandi, Brusselmans als De Keyzer plaatste.

Maar dit was duidelijk niet het einde van zijn evolutie. In december 2012 nam hij zijn oud-student Frank Van Hiel mee naar De Ziener.

In oktober 2013 volgden we hem naar Galerie D'Apostrof, waar hij ons opnieuw wist te verleiden met zijn poëtische geometrie en zijn sculpturale, met minimale materialen en middelen samengestelde objecten.


Met zicht op het tuinpaviljoen


In juli 2014 mochten we u, naar aanleiding van de 'Biënnale van de Schilderkunst' in het Raveelmuseum wijzen op vroeger werk van Mario De Brabandere, met onder andere 'L'ange de l'amour' (1989).

In september 2014 bood Kristof De Clercq Gallery een ruim overzicht van alle actuele elementen in het oeuvre van de kunstenaar. 

Nu heeft MDB zich dus opnieuw teruggetrokken in de intieme ruimtes van Galerie De Ziener voor een synthese die best op zich te lezen valt, maar waarvan u met enige voorkennis wellicht nog meer kunt genieten.
Vandaar dat we u alle voorgaande links aanbieden.

Veel lees- en kijkplezier in Waterschoenen en straks voor het ECHTE werk naar De Ziener !


Mario De Brabandere, Zonder titel, 2015, acrylverf op doek en paneel,
160 x 80 cm


MARIO DE BRABANDERE

tot 10 mei 2015

in

Galerie DE ZIENER
Stationsstraat 55
1730 ASSE

vrijdag tot en met zondag: 15 - 18 uur



Art Spotter voor WATERSCHOENEN