zondag 30 juni 2019

RENOIR VERSUS DELFTS BLAUW ... collage










Gustaaf Vander Biest
'Renoir versus Delfts blauw'
collage



© Art Spotter / Waterschoenen



donderdag 27 juni 2019

Roos VANDEKERCKHOVE, Jelle SPRUYT en Bert DRIEGHE bij Galerie VAN CAELENBERG (Aalst)



Met werken van Roos VANDEKERCKHOVE, Jelle SPRUYT en Bert DRIEGHE heeft Bruno Van Caelenberg zijn galerie opnieuw omgetoverd tot een kleurrijke, mooi geregisseerde, artistieke speeltuin.

Tapijten, objecten of schilderijen van deze kunstenaars hebben, naast vakmanschap, weer net die aparte benadering, dat tikje ondeugendheid, het spelen op de grens tussen 'binnen de lijntjes kleuren' en een geheel eigen koers varen.



Jelle Spruyt & Bert Drieghe


De schilderijtjes van Bert Drieghe presenteren zich vaak als onverwachte 'stillevens' of 'landschappen'. In hun kleurrijke eenvoud ontdek je weliswaar voorwerpen die je niet noodzakelijk met stillevens associeert: een plamuurmes, een tank, een calvarie met een spiegelei, een ananas, een gasvuur, een TV, ...: tales of the unexpected op de wijze van Bert Drieghe, speels, kleurrijk en fascinerend.


Jelle Spruyt & Bert Drieghe


De vilten soepblikken van Jelle Spruyt sturen je gedachten onvermijdelijk naar de wereld van Andy Warhol, maar zijn objecten en assemblages met heel wat gerecycleerde materialen beslaan een veel ruimere wereld, met zin voor compositie, kleur en vakmanschap in de verwerking van materialen.



Roos Vandekerckhove


Roos Vandekerckhove droeg al een geschiedenis in de mode mee, maar ging zich nadien op de tapijtijtkunst richten. Daartoe woonde ze een tijd in Marokko, waar ze nu nog haar ontwerpen volgens aloude, ambachtelijke technieken (knopen) laat uitvoeren door thuiswerksters. De laatste stap in het proces, het 'scheren' wordt uitgevoerd door een man. 
Al haar tapijten worden gerealiseerd in 100 % schapenwol, met de hand geverfd.

Zelf omschrijft ze haar beeldtaal als "een interpretatie van beelden vanuit de omgeving waar ze samen met haar gezin woonde; in Tougana, een klein dorp naast Marrakech". De bestaande beelden worden geabstraheerd.
Let ook op de kleine 'rugs on form' zoals in de badkamer van het achterhuis. Hier zijn de abstracte vormen afgeleid van vlinders.




Bert Drieghe & Jelle Spruyt


Roos Vandekerckhove


Deze tentoonstelling nodigt uit om ter plekke 'gesavoureerd' te worden.

Vrijdag van 13 tot 18 uur

Zaterdag van 10 tot 18 uur

Galerie Van Caelenberg
Dendermondsesteenweg 17
(Vlakbij de Zeshoek)
B 9300 AALST

www.galerievancaelenberg.com


© Art Spotter / Waterschoenen





maandag 24 juni 2019

LE ROUGE ET LE NOIR ... collage











Gustaaf Vander Biest
'Le rouge et le noir'
collage




© Art Spotter / Waterschoenen


donderdag 20 juni 2019

TO BE AN ART COLLECTOR ... by Nicolas VANDER BIEST








Nicolas Vander Biest
'To be an art collector'
Acrylic and digital print on canvas
2019


De kunstenaar woont en werkt in Mexico City en heeft daar heel binnenkort een soloshow. 
Verslag volgt in 'Waterschoenen'.


zie ook Instagram met link naar website:


© Art Spotter / Waterschoenen





maandag 17 juni 2019

WATOU 2019 komt eraan !



Kunstenfestival Watou 2019


SAUDADE - Niets bestaat dat niet iets anders aanraakt



Van 29 juni tot en met 1 september openen de deuren van enkele bijzondere locaties in grensdorp Watou zich opnieuw voor Kunstenfestival Watou. Met als overkoepelend thema SAUDADE - Niets bestaat dat niet iets anders aanraakt brengt vzw Kunst er ook tijdens deze 39ste editie van het belevingsfestival verzamelde verhalen van kunstenaars en dichters samen langsheen het parcours doorheen het dorp. Het campagnebeeld voor de affiche  werd getekend door Laura De Coninck. Als beeldend kunstenaar met veel aandacht voor de verbinding tussen taal en beeld weet Laura woorden om te zetten naar sprekend beeld. De emotionele werelden die haar vader, Herman de Coninck op zijn unieke manier met de juiste woorden kon oproepen, roept Laura op met eenzelfde authenticiteit aan de hand van een ingetogen samenspel van lijnen, beelden, inkt, verf en papier. Laura doet met haar recentste werk een oproep naar ambassadeurs voor ‘saudade’. Ze maakt zich sterk dat het woord over vijf jaar in Van Dale kan staan als er maar genoeg mensen het omarmen.







Het thema van deze editie is tweeledig maar onlosmakelijk verbonden. Het tot nu toe onvertaalbare ‘Saudade’ is Portugees en staat voor een manier van zijn. Het omvat de voortdurende onzichtbare aanwezigheid van onbestemde weemoed en de eindeloze zoektocht naar iets waaraan we niet eens een welomschreven herinnering hebben. De mijmeringen die het woord oproept, komen neer op heimwee, nostalgie en weemoed met een niet concreet aanwijsbare oorsprong. De Portugese cultuur en het dagelijkse leven van de Portugezen is ervan doordrongen. Zij zijn er fier op en claimen het als een nationale trots. 

Wij denken echter dat ‘Saudade’ een universeel gegeven is dat tot het DNA van de mens en la condition humaine behoort. Daarom voegden we de quote ‘Niets bestaat dat niet iets anders aanraakt’ uit de roman Bezonken Rood van Jeroen Brouwers toe. Onze levens zijn doorweven van toevallige voorbijgaande ontmoetingen met elkaar, met de dingen rondom ons, met onze dagelijkse omgeving en met andere culturen. Soms vluchtig en niet echt waarneembaar, soms diep rakend. Soms verbonden, soms losstaand. Meestal niet aanwijsbaar en toch ingrijpend.

Tijdens Kunstenfestival Watou brengen onder andere kunstenaars Stefaan De Croock, Joseph Klibansky, Marion Moskowitz, Nicholas Lamas, Wiame Haddad, Zeger Reyers en Michel François hun interpretatie van het thema in woord en/of beeld.

Daarnaast kunnen op weekend- en feestdagen de bezoekers opnieuw een keuze maken uit de gevarieerde Zomerzinnen. Op het programma staan onder andere boeiende auteurslezingen, meeslepende voorstellingen, fijne workshops en verrassende optredens. Voor de jongste bezoekers is er steeds een interactief kinderparcours voorhanden. 

Benieuwd naar alle deelnemende kunstenaars, dichters en performers? Volg Kunstenfestival Watou op facebook en instagram om op de hoogte te blijven van al de activiteiten.




Ik hou alvast mijn WATERSCHOENEN klaar om U binnenkort door een (hopelijk) zonovergoten kunstenparcours te begeleiden..


vrijdag 14 juni 2019

Tom JOORIS met 'Bellagio' bij Estaminet-galerie 'IN DEN BOUW' (Kalken)




Terugkeren naar Estaminet 'IN DEN BOUW' (ook al is het een tijd geleden) is altijd een beetje thuiskomen. (The green green grass of home...)

Het café, de tuin en de galerieruimte liggen er als vanouds bij. Na al die jaren is het huisje op de dries langs de Zomerstraat in Kalken nog steeds een soort oase vol ongepolijste charme, waar de bezoeker de kans krijgt om de tijd stil te zetten of op zijn minst een nieuw ritme te vinden.

Vorige zondag gingen we er kennis maken met de nieuwe schilderijen van 

Tom JOORIS



De eerste ruimte van de galerie


We vonden het werk van Tom JOORIS hier niet voor het eerst. In mei 2011 nam WATERSCHOENEN U reeds mee naar zijn tentoonstelling bij 'In den Bouw'. Toen vroeg ik mij af of schilderkunst bij Tom Jooris een manier was om 'stoom' af te laten of frisse lucht toe te laten. Hij gebruikte toen ondermeer fietsbanden (zelfs met ventiel) om schilderijen te omlijsten.

Maar de eerste confrontatie met zijn werk was hier reeds in juli 2010 verschenen. Naar aanleiding van 'Het sublieme in de schilderkunst' zorgde hij in het Raveelmuseum met 'BIG BANG' voor vuurwerk in combinatie met de rustige landschappen van Roger Raveel, Albijn Van den Abeele en Valerius De Saedeleer.

Even later dook hij ook op in 'Frightening Facts' (Loods 12), waar ik zijn schilderijen bekeek als een zoektocht naar sporen in bijna verdwenen architectonische plattegronden.

In juli 2012 waren vader en zoon (Roland & Tom) JOORIS op de afspraak in Watou. Toen noteerde ik: "Vader en zoon spreken een gelijkaardige, uitgepuurde, afgeschuurde, tot de essentie gereduceerde taal in woord of beeld, afhankelijk vanhun discipline: poëzie of schilderkunst."

In september 2014 verscheen hij met Raf Buedts en Geert Koekoeckx in D'Apostrof (Meigem-Deinze) onder de titel 'Nature is us'. Hier tekenden we in zijn grotere doeken reeds een gewijzigde strategie op met meer kleurvlakken.



A room with a view bij 'In den Bouw'


In de huidige presentatie wordt die strategie verder uitgewerkt. 

De aanzet tot deze tentoonstelling ligt bij de herinneringen aan een fietsvakantie rond Bellagio aan het Comomeer. De landschappen waren blijkbaar  op het netvlies blijven plakken en hebben hun weg naar de doeken van de kunstenaar gevonden.

Tom Jooris valt dan wel terug op het landschap, maar verwacht U vooral niet aan lieflijk aandoende, gedetailleerde landschappen. Wollige kleurvlakken domineren. Hier en daar duikt een contrasterend punt op.
De planmatigheid van weleer is teruggedrongen, maar toch laten bepaalde 'afrasteringen' zich nog voelen als een (weliswaar vager) kader binnen het kader. Het lijkt wel of de kunstenaar twijfelt of hij zich helemaal in het ongewisse mag gooien.

Schilderen is bevrijding, met de herinneringen aan 'Bellagio' in het achterhoofd, schijnbaar uit de losse pols geconstrueerd, weliswaar met oog voor de compositie, maar zonder de behoefte om al te precies 'binnen de lijntjes te kleuren'.




Uit de serie 'Bellagio'
© Tom Jooris



Uit de reeks 'Bellagio'
© Tom Jooris



tot 30 juni 2019

Zomerstraat 85
9270 KALKEN

zaterdag vanaf 14 uur
zondag vanaf 11 uur



© Art Spotter / Waterschoenen



maandag 10 juni 2019

'FEMME FLEUR' ... collage (Gustaaf Vander Biest)










Gustaaf Vander Biest
'Femme Fleur'
collage




© Art Spotter / Waterschoenen





donderdag 6 juni 2019

EEN GROEP bij Galerie DE ZIENER (Asse): Werner Cuvelier, Aaron Daem, Bart De Zutter, Maurice Wyckaert, Raf Thys, Elke Van Kerckvoorde



Tijdens de laatste tentoonstelling voor het zomerreces kiest Galerie De Ziener   voor een mix van oude getrouwen, jonge bekenden en nieuwe namen.

Dit keer pakken ze uit met good old Maurice WYCKAERT en Werner CUVELIER, naast Bart DE ZUTTER, Raf THYS en Aaron DAEM.


In de 'winkel' naast de galerie steelt Elke VAN KERCKVOORDE in haar eentje de show met haar driedimensionale editie 'Undecuple Hendecuple'.





Een groep is niet per definitie een homogeen gezelschap. Toch herken je hier ontegensprekelijk elementen uit de artisitieke lijn die Galerie De Ziener al lang verdedigt.

Meteen bij het binnenkomen worden we rechts begroet door een wondermooi en toch wat onverwacht schilderij van Maurice WYCKAERT

Het levert een mooi contrast met de strak afgelijnde, aan het constructivisme refererende werk van Aaron DAEM, die ons met '2 5' en 'H HELSINKI' moeiteloos over de streep trekt.


Aaron Daem, 2018, olieverf en potlood op doek,
60 X 50 cm


In het tuinpaviljoen zorgen de kleine panelen met lineaire kleurpatronen van Werner CUVELIER, de voortdurend groeiende schilderijen van Raf THYS en de natuurlijke houten sculpturen van Bart DE ZUTTER elkaar perfect in evenwicht.



Werner Cuvelier, '68', 2006/2007, olie/doek/paneel,
32 X 19,4 cm



Een doorkijkje op de binnenkoer



Bart De Zutter, (detail) Gevleugeld,
Cornus, brons, 1/1, 235 X 100 X 40 cm

Maurice Wyckaert, Tender is the night,
olieverf op doek, 100 X 120 cm


Op de verdieping noteren we bovenstaande combinatie van Bart DE ZUTTER (je ziet hier maar een deel van het werk) en Maurice WYCKAERT: twee visies op natuur, twee artistieke benaderingen, twee technieken.

Volgens Raf THYS verbeelden zijn schilderijen niet iets anders dan de verf op het doek. In een traag ontstaansproces (zie foto hierna) begeven ze zich naar een bepaald punt waarop hij ze loslaat.
Ze zijn suggestief, maar geven hun geheimen niet prijs. Ik beschouw ze als een soort 'scheppingsverhalen', na de oerknal zoekt alles zich een weg in het heelal, maar niets staat vast, alles blijft in beweging. Elementen ontstaan terwijl andere verdwijnen. 



Raf Thys, You make them blue, 2016/2019,
olieverf op doek, 50 X 60 cm



Elke VAN KERCKVOORDE gaat krachtdadig op de ingeslagen weg verder. 


"Het werk van Elke Van Kerckvoorde verhoudt zich sterk tot de formele en conceptuele schilderkunst. 
Haar beeldtaal toont verwijzingen naar dagelijkse communicatie symbolen en haar werkwijze kent een mathematische precisie. Undecuple Hendecuple toont basale vormen die vanuit het platte vlak tot 3 dimensionale objecten getransformeerd zijn. De editie is eenvoudig en complex tegelijkertijd en bestaat uit een set van 11 asymmetrische dozen die samen één sculptuur vormen."                 

Bij deze sculptuur hoort tevens een publicatie.


Elke Van Kerckvoorde, detail uit editie
'Undecuple Hedecuple',
wit zuurvrij karton, zeefdruk met UV lak
Oplage 7 edities (+2AP + 2PP)


EEN GROEP
tot 23 juni 2019
in
Galerie De Ziener
Stationstraat 55
1730 ASSE

vrijdag, zaterdag, zondag
15 - 18 uur




© Art Spotter / Waterschoenen



maandag 3 juni 2019

THE RULES ... collage










Gustaaf Vander Biest
'The rules'
collage




© Art Spotter / Waterschoenen