donderdag 6 november 2008

Rein Ergo en Ergo Pers: een kennismaking


Vlakbij het Gentse Zuidpark en met onder andere de 'Vooruit' als overbuur, ligt de Muinkkaai. Onder de naam 'Ergo Pers' woont en werkt hier (achter een naamloze maar statige gevel), ambachtelijk drukker voor en vriend van dichters en kunstenaars: Rein ERGO.
Wat voor Rein Ergo begon als een jeugdervaring, groeide uit tot een beroepsactiviteit met internationale erkenning. Maar laten we niet op de zaken vooruitlopen.
Rein Ergo werd in 1960 geboren als zoon van beeldend kunstenaar Ronald Ergo. Zijn grootvader van moederszijde, Renaat Saey, was eveneens kunstenaar. Het verhaal over 'de kunst en de paplepel' mag hier dus gerust aangehaald worden. Zelf hield Rein Ergo zijn artistieke droom tien jaar vol, maar kwam toen tot het besef dat het pure kunstenaarsbestaan hem onvoldoende uitwegen bood.
Op zijn zeventiende ontdekte hij, samen met zijn vader, de wonderlijke wereld van de oude drukkunst. Het was de tijd dat drukkerijen volop overschakelden van 'typo' naar 'offset', zodat ook de metalen letters en de oude drukpersen massaal afgedankt werden.
Ronald en Rein zochten zich letterlijk een weg door de berg van vierhonderd kilogram letters (gelukkig slechts één lettertype) die ze zopas gekocht hadden. Samen leerden ze de structuur van letterkasten kennnen.
Vader Ergo begon in 1979 met het 'echte' werk: een ambachtelijk drukker was geboren. Vanaf 1981 legde hij als 'De Prentenier' een schitterend parcours af.
Zoon Rein, evenzeer gebeten door het ambachtelijk drukkersvirus, zette eerst als nevenactiviteit en vanaf 1994 beroepshalve met zijn 'Ergo Pers' de combinatie van beeldend, grafisch en literair werk verder. Figuren die ook bij 'De Prentenier' aan bod kwamen (bvb. Michel Seuphor of Roger Raveel) vind je ook in de catalogus van 'Ergo Pers' terug.
Aanvankelijk zag Rein Ergo ook vooral het publiek van zijn vader bij hem over de vloer komen. Met de jaren ontstond echter een verruiming en internationalisering van zijn klantenbestand. Vandaag heeft hij, naast België vooral in Nederland, maar ook in Duitsland een flinke reputatie opgebouwd.
De wereld van 'Ergo Pers' blijft natuurlijk kleinschalig en overzichtelijk. Rein Ergo heeft het allemaal zelf in de hand, van oorspronkelijk idee tot het aan de man brengen van zijn werk. Per jaar ontwikkelt hij een viertal 'boeken'. De ideeën hiervoor kunnen ontstaan vanuit de poëzie of andere teksten, maar ook beeldend werk of de figuur van een kunstenaar zelf kunnen als uitgangspunt dienen.
Steeds weer legt hij nieuwe contacten, soms (dikwijls) met heel grote namen uit de literaire wereld of de beeldende kunsten, zoals bijvoorbeeld Hugo Claus of Pierre Alechinsky. Het ene contact brengt weer nieuwe ontmoetingen teweeg. Voor Rein Ergo is ook (en vooral) de vriendschap van belang. Soms ontstaat een vriendschap voor de tijd van een boek, soms ook voor het leven! Zonder die vriendschapsband is het veel moeilijker werken...
Rein Ergo verzorgt in wezen het hele ontstaansproces van zijn boeken. Enkel voor het drukken van de grafiek doet hij meestal een beroep op zijn schoonbroer Henrie Hemelsoet van 'De Zachte Klaarte'.
Samen met Johan Velter lag Rein Ergo aan de basis van 'Druksel', een beurs voor kleine, ambachtelijke drukkers en boekenmakers, die tussen 1998 en 2006 jaarlijks in Gent gehouden werd. Het was overigens daar dat we het werk van Ergo Pers aanvankelijk leerden kennen. In Nederland loopt nog steeds een gelijkaardig initiatief.
Aan Rein Ergo vragen naar 'zijn mooiste boek' is uiteraard zoals vragen naar iemands mooiste kind. Toch verwijst hij naar enkele spciale realisaties in de inmiddels uitgebreide fondscatalogus.
Nog steeds koestert hij de gedachte aan het allereerste boekje dat hij voor Thierry De Cordier drukte. Het boek dat hij in 2001 met Mario De Brabandere realiseerde heeft ook een grote indruk nagelaten. Op basis van dagboekteksten van Mario DB, aangevuld met houtsneden van diezelfde kunstenaar ontstond het boek 'V.F.D.B.' = Voor Frans De Brabandere (de vader van de kunstenaar die in 1981 in dramatische omstandigheden om het leven kwam).
Het boek 'Exil de peintre' (2003) met schitterende etsen van Philippe Vandenberg was zowel voor de kunstenaar als voor Rein Ergo een onvergetelijke ervaring.
De uitgaven van Ergo Pers verschijnen telkens op gelimiteerde oplage (genummerd en gesigneerd). Deze schitterend verzorgde uitgaven zijn bijgevolg zeer gegeerd bij verzamelaars.
Rein Ergo koestert ook de handgesneden houten lepel die Raphaël Buedts hem schonk.
Intussen beschikt hij over een indrukwekkende lijst van auteurs en kunstenaars, waarmee hij zijn (en onze dromen) laat uitkomen: Hugo Claus, Cees Nooteboom, Leonard Nolens, Roland Jooris, Roger Raveel, Jurgen Partenheimer, Reinier Lucassen, Constant, Armando, Karel Dierickx, Ronald Noorman, Mario De Brabandere,... en vele anderen.
Tot daar een eerste ontmoeting met een huisman-ambachtsman-boekkunstenaar die de principes van 'slowfood' toepast op het boekenvak: geen massaproductie, maar een ambachtelijke, menselijke, gelimiteerde uitgave van artistieke boek-objecten.
Tijdens een volgende ontmoeting laat hij ons misschien een glimp opvangen van zijn 'hemel op aarde'... zijn atelier!
In afwachting kan je terecht op:
(c) artspotter voor waterschoenen

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.