vrijdag 10 juli 2009

Stormlicht in 't Gasthuys te Aalst

De zomertentoonstelling hedendaagse kunst die tot 27 september 2009 in het Stedelijk Museum 't Gasthuys loopt, is bijzonder boeiend dankzij de variatie en de hoge kwaliteit van de werken, alsook door de zeer geslaagde opbouw van het geheel.

Overzicht zaal 1 met o.a. Marcel Berlenger
Als mede-curator zorgde Jan De Nys (Galerie In Situ en verantwoordelijke hedendaagse kunst van het Stedelijk Museum Aalst) mee voor de uitwerking van dit project. Net zoals een Duitse en een Nederlandse curator koos hij drie kunstenaars (Fabian Luyten, Marcel Berlenger en Eric Angenot) die gedurende twee maanden aan het werk gingen in een gastatelier in Eindhoven.
Het initiatief ging uit van de Stichting Stormlicht (de combinatie van een Grafisch atelier en een kunstenaarswerkplaats) in samenwerking met het Museum van Bommel van Dam uit Venlo.
De tentoonstelling die uit deze samenwerking resulteerde werd dan ook eerst in Venlo getoond. Na Aalst volgt in het najaar ook nog Vlissingen.
Zaal 2 met links 'Summer Bunker' van Fabian Luyten
Fabian LUYTEN (B) is geen onbekende in Aalst met tentoonstellingen bij Galerie In Situ en zelfs een groot werk in de openbare ruimte (bij Ontmoetingscentrum De Brug staat zijn 'Paviljoen IV')
Zijn werk beweegt zich tussen schilderkunst, beeldhouwkunst en architectuur. De 'Summer Bunker' die hij hier presenteert getuigt van een indrukwekkende poëtisch-architecturale kracht.

In tegenstelling tot de open ruimtes van zijn 'Paviljoenen' is er hier een 'verborgen' (maar via het laddertje 'toegankelijke') interne ruimte waar je eventueel kan schuilen... met een parasol als dak.

De bevreemdende wereld van Torsten Solin in Zaal 1
Marcel BERLENGER (B) is in de eerste zaal bijzonder prominent vertegenwoordigd met zijn grote 'getekende' schilderijen.



Eric Angenot (detail)

De soms kleurrijke, hangende of een weg over de bodem zoekende, vreemde (of af en toe beangstigende) sculpturen van Eric ANGENOT (B) bevolken het achterste gedeelte van de eerste zaal.

Met het werk van Tanja NIEDERMAN (D) lijk je in een archelogisch museum terecht te komen. Haar keramieken sculpturen vertonen zich dikwijls als uit scherven samengestelde vazen.
Torsten SOLIN (D) toont een op het eerste gezicht onschuldige wereld van beestjes en poppetjes. In detail kom je terecht in een wereld met thema's als erotiek en dood. Ook voert de kunstenaar zijn eigen gezicht op in het lichaam van een beertje.
Sigrid CALON (NL) heeft zich misschien het meest laten inspireren door de technische mogelijkheden die haar gastatelier te bieden had. Zij heeft zich vooral op het grafisch element geconcentreerd, maar ook dankbaar gebruik gemaakt van experimenten met spuittechnieken voor de realisatie van sculpturale werken.
René KORTEN en Jan VAN DE LANGENBERG (NL) presenteren in hun samenwerkingsverband een onderzoek naar de evolutie in onze samenleving. Voor dit tentoonstellingsproject concentreerden ze zich op het begrip 'fantoom', onlosmakelijk verbonden met afwezigheid, gemis, pijn,...
De sculpturen van Christiane HAAS (D) etaleren niet alleen een bevreemdende schoonheid, maar getuigen ook nog eens van een ongelooflijke technische virtuositeit.
Dit is een tentoonstelling om rustig te 'savoureren', een artistieke 'haute cuisine' waarvoor je zeker naar Stedelijk Museum 't Gasthuys mag afzakken. Terwijl je er dan toch bent kan je ook Louis Paul Boon in zijn nieuwe werkkamer begroeten, even halt houden in de Daenszaal of gaan genieten van de collectie Valerius De Saedeleer.
'Stormlicht' loopt tot 27 september 2009
in Stedelijk Museum 't Gasthuys
Oude Vismarkt 13
9300 Aalst (België)
di-vrij: 10-12 en 13-17 uur
za-zo: 14-18 uur
gesloten op maandag + 11 en 21 juli + 15 augustus
P.S.: De catalogus is, zowel qua vormgeving als inhoudelijk, een aanrader (10 Euro)



Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.