woensdag 30 september 2009

'Time as Activity' in Kunstencentrum Netwerk (Aalst)

'Netwerk' pakt uit met een tentoonstelling, samengesteld door Marie-Josée JEAN, artistiek diecteur van het centrum VOX in Montréal (Canada).
Met een titel die ontleend werd aan het werk van deelnemend kunstenaar David LAMELAS, wordt een tijdslijn getrokken tussen de activiteit van conceptuele kunstenaars van eind jaren 60, begin jaren 70 naar de beleving van het tijdselement bij de hedendaagse artistieke generatie.
'Historische' conceptuelen als John BALDESSARI (°1931), Ian WALLACE (°1943) of Rodney GRAHAM (°1949) krijgen bijgevolg een plaats naast werk van jongere kunstenaars: Kelly MARK (°1967), Claire SAVOIE (°1957), Hans BRYSSINCK (°1977) en
Diederik PEETERS (°1973).
Het is een tegelijk sobere, maar ingenieus opgestelde tentoonstelling geworden. Zoals steeds bij Netwerk zijn er verhelderende zaalplannen en -teksten beschikbaar.
In 'Time as Activity' registreren de deelnemende kunstenaars de voorbijglijdende tijd, dikwijls in bewegende beelden (waarin ze al dan niet zelf de hoofdrol spelen), soms ook in installaties als gevolg van hun activiteiten.

In de gang naar de Galerie heeft Ian WALLACE (in het kleine 'huisje') een schitterende plaats gekregen voor zijn video 'At Work' uit 1983, de videoregistratie van een leesperformance in een galerie.
De hoek om naar de Galerie zie je op de muur achteraan de tekstneerslag van een 'Tentative d'épuisement d'un lieu parisien' door Georges PEREC in 1974.
In de grote galerie zelf ontmoeten we eerst Rober RACINE met een verslag van zijn performance 'Salammbô' uit 1980.
En dan gaat onze blik onvermijdelijk naar de fles (vodka) in de vitrinekast, onderdeel van de performance die in de achterliggende 'donkere kamer' getoond wordt. In 'Lobbing Potatoes at a Gong' (1969) gooit Rodney GRAHAM (°1949) inderdaad met aardappelen naar een gong. Aardappelen die de gong raken, worden achteraf tot vodka gedistilleerd... (Het nuttigheidprincipe al of niet in vraag gesteld zoals bij de 'Gebottelde gedichten' van Marcel van Maele of 'Pense-bête' van Marcel Broodthaers...?)
De projectie uit de reeks 'Time as Activity (Warsaw)' (2006) van David LAMELAS (°1946) toont, in tegenstelling tot wat de titel suggereert, zeer weinig zichtbare activiteit. Volgens Lamelas is tijd overigens een fictie en is enkel ruimte een werkelijkheid.

In de Studio op de eerste verdieping worden we allereerst weer verrast door het schitterende licht.
Hier ligt het perfecte decor voor het werk van Kelly MARK (°1967). De installatie 'In & Out' is als registratie van haar artistieke activiteit gestart in 1997 en de kunstenares wil ermee doorgaan tot 2032 (haar wettelijke pensioenleeftijd). De verwijzing naar bepaalde werken van On Kawara ('I got up at...') is hier zeker op zijn plaats.
Let in elk geval ook op de enorme esthetische kwaliteiten van deze presentatie!
We ontmoeten opnieuw Rober RACINE, nu met het verslag van de performance 'Vexations' (1978). Hij speelde toen het gelijknamige pianostuk van Eric Satie, een melodie van amper één minuut, maar volgens de letterlijke aanwijzingen van de componist 'Pour se jouer 840 fois'..., wat voor Racine (en enkele dapperen uit het publiek) resulteerde in een voorstelling van meer dan 14 uur!

Rober RACINE: 'Vexations'

Op verdieping +2 ontmoeten we Claire SAVOIE (°1957) met een esthetisch en technisch schitterend opgestelde video-installatie, waarin ook weer de geest van On Kawara een duidelijke rol speelt.
Met 'Aujourd'hui, dates-vidéos' brengt ze sinds 2006 via installaties en videowerk een beeld van de haar omringende wereld. Hier krijg je zowel fragmenten van haar Canadese leefwereld als de onmiddellijke omgeving van Netwerk, waar ze zeer recent een tijd als 'artist in residence' verbleef.

Claire SAVOIE: detail

Op verdieping +3 razen we simultaan op twee opeenvolgende vrijdagen door Mexico City, samen met de twee jonge Vlaamse kunstenaars Hans BRYSSINCK (°1977) en Diederik PEETERS (°1973): 'Los Viernes'(2003), een opwindende en tegelijk bevreemdende, natuurlijke EN geregisseerde ervaring.

U ontmoet ook nog werk van John Baldessari, Bill Vazan, Etienne Chambaud, Nelson Hendricks en Chris Lloyd.

De tentoonstelling loop tot 7 november 2009, van woensdag tot en met zaterdag: 14 tot 18 uur.

INFO
www.netwerk-art.be




zaterdag 26 september 2009

donderdag 10 september 2009

Raphael BUEDTS, Nick ERVINCK en beelden uit de vaste collectie van het SMAK

Raphael BUEDTS (1946-2009) kreeg op de benedenverdieping van het SMAK de rechtervleugel voor een overzicht van zowat 40 jaar werk. Door zijn te vroege dood in april van dit jaar was hij spijtig gnoeg zelf de grote afwezige.

Toch leek het of hij de persvoorstelling (de middag voor de opening vorige vrijdag) zelf geënsceneerd had. Artistiek directeur Philippe Van Cauteren zorgde voor een sobere inleiding. Alle werken stonden keurig opgesteld, maar het 'immer onaffe' karakter van Buedts' werk werd extra onderlijnd door het (toen nog) ontbreken van zaalteksten of het constant rondrijdende poetswagentje. Zelfs de splinternieuwe monografie (i.s.m. Cera) moest nog door de drukker geleverd worden.

Daar sta je dan als bezoeker tussen al die 'meubeldingen' en andere houten sculpturen. Maar ook de tekenaar en schilder Buedts heeft een plaats in dit overzicht gekregen.

Met een opleiding als binnenhuisarchitect (laatst waren we nog bij een andere binnenhuisarchitect die beeldhouwer werd: Paul Gees - zie ook in Waterschoenen) hield hij zich van begin jaren 70 tot halfweg de jaren 80 bezig met de realisatie van meubels met een duidelijk sculpturaal en tegelijk poëtisch karakter, waarin functionaliteit steeds minder belangrijk werd.

In deze tentoonstelling mag ik meteen een diagonaal trekken van de 'Werktafel'(1984) tegen de muur links in zaal A naar de 'Schrijftafel'(1980) in de uiterste hoek van zaal 3. Deze twee werken zijn mij zeer dierbaar, al zie ik ze hier voor het eerst 'in het echt' (ik kende ze alleen van foto's).Ik beschouw ze nog steeds als Buedts in het kwadraat.

De werktafel is een toppunt van functionele opbouw door eenvoudige (?) stapeling van de gerecupereerde houten platen. De schrijftafel uit eik, eikentakken en koord, gemaakt voor de dichter Roland Jooris, toont tegelijk een gedegen vakmanschap en een enorme poëtische spanning.

Met dergelijke objecten stond Buedts uiteraard lijnrecht tegenover het gladde, strakke designmeubel en was hij een milieubewuste ontwerper avant-la-lettre.

Let in zaal F ook op de 'Lezenaar'(2008). Had Raphael Buedts uiteindelijk nog de behoefte om de wereld toe te spreken, zoals Thierry De Cordier dat jaren geleden al deed..?

Wanneer Jan Hoet hem, bekend door zijn 'meubeldingen', in 1986 uitnodigde voor 'Chambres d'Amis', toonde hij in de tuin van een Gents burgershuis zijn 'Meubels voor een vogel' (die hij overigens later weer vernietigde omdat ze te weinig weerklank vonden).

Bovendien liet hij de meubels achter zich en ging focussen op het beeldhouwen. Op zijn geheel eigen manier, met minimale ingrepen en aanvullende tekentaal op de houten objecten creëerde hij 'natuurlijke' Buedts-sculpturen.

Ook als schilder manifesteerde hij zich. Let in zaal E op de schilderijtjes die duidelijk refereren aan de beeldtaal van Raveel, maar tegelijk ook een weerspiegeling geven van zijn EIGEN-ZINNIGE beeldhouwerswoordenschat.

Op de tafel ("9 in zaal B ligt o.a. een houten lepel die ons herinnert aan een gesprek met Rein ERGO (zie eerder in Waterschoenen), die als een van de vele schitterende uitgaven bij Ergo Pers de bundel 'Houtaarde' met gedichten van Roland Jooris en vijf houtsneden van Raphael Buedts realiseerde.

De retrospectieve van Buedts wordt aangevuld met de tentoonstelling 'Sculpturaal', waarin verschillende beelden uit de vaste collectie van het SMAK de wederzijdse relatie met het werk van Buedts aangaan. Er was een speciale band met het werk van Bernd Lohaus of Rene Heyvaert. Maar ook Carl Andre, Jean-Marc Bustamente, Kurt Kocherscheidt of Cady Noland zijn een link waard. En kijk eens aan... ook Johan Gelper, als exponent van de nieuwe generatie, krijgt hier een plaats.

Naar de ruimte van KUNST NU

Nick ERVINCK (1981) mag de ruimte van KUNST NU inpalmen en heeft dat op zijn eigen terrein met de nodige bravoure gerealiseerd. Welkom in de darkroom van Kunst Nu.

Op basis van zijn 'virtueel schetsboek' heeft hij een van zijn digitale schetsbeelden omgezet in een grote, glanzende, sculpturale vorm die tussen de twee lange wanden opgehangen is. Bovendien is op die wanden een soort schaduwversie van het object geschilderd, waardoor het ruimtelijk effect extra benadrukt wordt. Tegelijk verwijst hij met deze schaduwmotieven naar de decoratieve interieurontwepen uit Barok en Rococco: een stukje kunstgeschiedenis als surplus.
Nick Ervinck balanceert met zijn werk op de lijn tussen de reële en de virtuele wereld en stelt meteen ook vragen over heden, verleden en toekomst, de rol van oude en nieuwe media en technieken, de taak van een beeldend kunstenaar in de steeds veranderende wereld...

Sedert einde juli staat ook op het dak van de 'Zebrastraat' een gigantisch geel dubbelbeeld van Nick Ervinck.

Info: http://www.zebrastraat.be/ http://www.nickervinck.com/

In het SMAK lopen alle tentoonstellingen tot 22 november 2009, elke dag van 10 tot 18 uur (behalve maandag).
Info: http://www.smak.be/


woensdag 2 september 2009

Nieuwe tentoonstellingen in Aalst, Asse, Welle, Antwerpen en Gent

Het nieuwe tentoonstellingsseizoen komt eraan...

Galerie IN SITU (Aalst) pakt uit met 'FORMULAS', schilderijen en sculpturen van David NEIRINGS.
Vernissage 5/9/2009 tussen 15 en 18 uur en verder toegankelijk tot 18/10/2009 op vr-za-zo van 14 tot 18 uur.

Galerie C. DE VOS (Aalst) opent op zondag 6 september vanaf 15 uur met 'PARADIGMA' , de laatste reeks monochrome schilderijen die Ricardo FERNANDEZ maakte voor hij in december 2006 overleed.
Tentoonstelling van 11/9/2009 tot 3/10/2009 op vr-za van 14 tot 18 uur en zo van 10.30 tot 13.30 uur.

Galerie VAN DE WEGHE (Antwerpen) opent het seizoen met vijf vrouwelijke kunstenaars en heel veel tederheid, genegenheid en intimiteit in de tentoonstelling 'LOVE ME TENDER' (Kiki SMITH, Louise BOURGEOIS, Netally SCHLOSSER, Agathe MAY, Soledad CORDOBA).
Opening op zaterdag 5/9/2009 van 13 tot 19 uur.
Verder toegankelijk tot 19/9/2009 op woe-do-vr-za van 14 tot 18 uur / nocturne op do 10/9/2009 van 18 tot 21 uur.
P.S.: In oktober volgt dan de eerder geplande tentoonstelling van de onlangs overleden Philippe VANDENBERG.

Galerie EL (Welle) opent op zaterdag 12/9/2009 om 16 uur de dubbeltentoonstelling Toon VAN BORM en Lore VAN ELSLANDE.
Toegankelijk tot 18/10/2009 op vr-za-zo van 14 tot 18 uur.

NETWERK, centrum voor hedendaagse kunst (Aalst) opent het nieuwe seizoen met 'TIME AS ACTIVITY', een tentoonstelling die samengesteld werd door Marie-Josée Jean, artistiek directeur van het centrum VOX in Montréal.
"De tentoonstelling brengt een verzameling werken samen die de tijd manifest maken; de tijd die voorbijglijdt, de tijd die duurt, kortom: de tijd als activiteit."
Opening za 12/9/2009 van 14 tot 18 uur en zo 13/9/2009 van 10 tot 18 uur.
Verder toegankelijk tot 7/11/2009 op woe-do-vr-za van 14 tot 18 uur.

In Galerie DE ZIENER (Asse) pakt Jo DE SMEDT uit met de tentoonstelling 'KULTUR, daar zit toch niemand op te wachten'. Benieuwd wat 'beeldenmenger' Jo De Smedt voor ons in petto heeft...
Vernissage op zo 13/9/2009 om 15 uur.
Verder toegankelijk tot 25/10/2009 op vr-za-zo van 15 tot 18 uur.

In het SMAK (Gent) opent op vrijdag 4/9/2009 o.a. de overzichtstentoonstelling van de onlangs overleden Raphaël BUEDTS met zijn minimale, natuurlijke (meubel) sculpturen.