Toen Christine Callebaut in september 2008 startte met haar artistieke project in Villa De Olmen (het huis van haar jeugd), was dat vanuit een aantal concrete uitgangspunten.
De uitgenodigde kunstenaars krijgen de kans om alle ruimtes van het huis te gebruiken, maar met inachtname van het interieur (zoals dat door de laatste bewoners lijkt te zijn achtergelaten). Voor de kunstenaars wordt dat een confrontatie en zo mogelijk een dialoog met de ruimte en (of) de geschiedenis.Bovendien beoogt Christine Callebaut in haar tentoonstellingskalender een afwisseling van meer gevestigde en jonge kunstenaars.
Sinds vorige zondag hebben zes behoorlijk verschillende, jonge artiesten hier een eigen plek gevonden.
Het is alweer verbazend hoe de werken blijkbaar moeiteloos in de geschikte omgeving terecht gekomen zijn.
Graficus Joseph GAUDEUILLE (°1982) heeft hier met zijn gigantische 'Houtdruk' de ruimte perfect onder controle. Deze kunstenaar denkt in drie dimensies, ook al betreft het een weergave als ets op papier.
In de eetkamer toont hij zijn kleine etsen, maar ook de schetsen die leiden naar een soort kasten.
Ook hier toont zich de ambachtelijke perfectionist die tegelijk als tekenaar, uitvinder en designer fungeert.
Bij het zien van dit werk duikt bij mij onvermijdelijk de naam van Leonardo da Vinci op.
(c) Luk Mutsaerts & Villa De Olmen
In de salon met zicht op de tuin is Luk MUTSAERTS aan zet met (de voor deze ruimte intussen bijna klassieke voorstelling van) vier schilderijen. In één ervan geeft hij ons de goede raad te genieten: 'Enjoy!'.
Zijn beelden lijken te balanceren op een grens van 'echte' en 'gedroomde' werkelijkheden.
(c) Griet Verbrugge & Villa De Olmen
In de Pergola of veranda toont Griet VERBRUGGE haar installatie 'Interbellum', waarin ze met de zelfgemaakte (stam-) boom, de witte tegels en de witte vrouwenfiguurtjes de rechtstreekse dialoog met dit huis, zijn familiale herinneringen en de geschiedenis aangaat.
In en rond het huis ontdek je nog verschillende beelden van Griet Verbrugge.
We keren terug naar het huis zelf en ontdekken in de garage rechts van de trap de schilderijen van Mike CARREMANS (°1981), die vorig jaar afstudeerde in het HISK. Hij toont hier een sobere opstelling in een neutrale, witte omgeving.
Mike Carremans laat zich niet in één beeldtaal catalogeren. Het lijkt soms op het eerste gezicht allemaal speels en onschuldig, maar... laat U vooral niet in slaap wiegen.
In de tweede garage heeft Klaas VAN DER LINDEN (°1986) een onderkomen gevonden voor zijn 'fantastische' schilderijen. Ook voor hem is de sobere setting van deze ruimte het ideale decor. Vanuit de achterste muur komt hij met paard en kar aangestormd als een 'Ghostrider'. Ook zijn vermomde (zelf-) portretten zijn van een bevreemdende schoonheid.
(Klaas Van der Linden was onlangs nog met een eenmanstentoonstelling te gast in Aalst: zie bespreking HIER)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten
Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.