donderdag 31 maart 2011

'Stil Weerbarstig Abstract' in Vandevelde's Kunstbib te Gent

In Gent en ver daarbuiten is de universiteitsbibliotheek of 'Boekentoren' een begrip. Het gebouw werd in de jaren 1930 door de befaamde architect en totaalkunstenaar Henry Van de Velde ontworpen.
De komende tijd wordt de Boekentoren grondig gerenoveerd.
Minder bekend is de Kunstbibliotheek van de UGent, gevestigd in een deelgebouw van het boekentorencomplex op de hoek van de Rozier en de Sint-Hubertusstraat. Vanuit de kunstbibliotheek met haar grote ramen heb je overigens een schitterend uitzicht op de boekentoren.
Uiteraard is deze kunstbibliotheek allereerst een werk- en studieplek voor studenten Kunstwetenschappen en aanverwante richtingen, maar ook elke geïnteresseerde bezoeker is welkom.


Vanuit de bekommernis om studenten ook in aanraking te brengen met hedendaagse kunst heeft bibliothecaris Benn Deceuninck (overigens zelf een begenadigd fotograaf) sinds enkele jaren de tweemaandelijkse tentoonstellingen opgezet. Hieruit is in de loop van het project ook een vaste collectie ontstaan met o.a. Denmark, Karin Borghouts,..
Kunstenaars die hier tentoonstellen, krijgen meteen een historisch-architecturaal platform in confrontatie met een architect die op artistiek vlak van alle markten thuis was.
De schitterende architecturale details in deze ruimte, zoals trappen, glazen wanden, gebogen vensters van de administratieve ruimte, worden door de bibliothecaris gekoesterd en in de schijnwerpers gezet.

Spijtig genoeg moet de bibliotheek (wegens herbestemming van de ruimte) in april 2012 verhuizen en wordt het tentoonstellingsprogramma dan ook stopgezet.
Wie de ruimte als bibliotheek (waarvoor ze ook bedoeld was) en de tentoonstellingen nog wil ontdekken, moet er dus nu meteen werk van maken.

De huidige tentoonstelling 'Stil Weerbarstig Abstract' loopt tot 30 mei 2011.
(c) Oshin Albrecht & Karin Borghouts

We ontdekken er de subtiele ingrepen van Oshin ALBRECHT (°1986), die we recent nog aan het werk zagen bij 'Strictly Rabbit'.
Hier werkt ze alweer met 'arme' materialen, met name weggegooide copies, die ze verknipt, uitvergroot en eventueel tot nieuwe composities verwerkt. In de grote raamcompositie gaat ze, door subtiele toevoeging van een steeltje, de dialoog aan met de gigantische bloem die Karin Borghouts er eerder aanbracht en de strakke boekentoren op de achtergrond. Maar ook haar ingrepen aan de overkant of tussen de boekenrekken zijn het ontdekken waard.
*
De fotografie van Annemie AUGUSTIJNS (°1965) refereert rechtstreeks aan een rechtlijnige, naoorlogse architectuur met stevige kleurtoetsen. De dragende constructie van de gebouwen zit verborgen achter deze gevels, die uitgroeien tot een soort geometrisch-abstracte schilderijen.
Annemie Augustijns noemt deze reeks 'Red Yellow Blue - Salon van Horizontalen en Vertikalen'.
*
Haar buurman Marcel CARDON (°1940) werkt met beperkte middelen (potlood, grafiet, acryl) aan een oeuvre dat, met zijn zwart-witte karakter en een veelheid aan grijstinten, een grote mentale diepte creëert. Ook hier spelen horizontalen en vertikalen een grote rol. Het werk doet me, met zijn zwarte i.p.v. witte lijnen, eigenlijk denken aan een 'omgekeerde' Johan De Wilde. 

(c) Marcel Cardon, Annemie Augustijns, Nicoline Van Stapele

Anneleen DE CAUSMAECKER (°1983) zorgt met minimale middelen (doorschijnende plastic tape en zwarte stift) voor een ogenschijnlijk eenvoudige ingreep, waarin ze de dialoog met de architectuur (rechtlijnigheid en licht) aangaat, maar ook zorgt voor een 'afscheiding' in de ruimte. Die afscheiding boven de 'glazen bibliotheek' is echter zo subtiel dat ze de bestaande architectuur in haar waarde laat en zelfs bestendigt. De kunstenares lijkt hier te willen zeggen dat je deze ruimte met rust moet laten...
(c) Anneleen De Causmaecker
Wim NIVAL (°1968) houdt zich met zijn uitgepuurde grafische werkjes ook aan die kant van de bibliotheek op. In de kasten bij de trap achteraan rechts liggen enkele schitterende objecten. Zijn liefde voor oude boeken en oud papier is ontegensprekelijk. Hij gebruikt ze als drager voor zijn eigen grafische ingrepen: ets, houtsnede, collage,...
Tegenover de trap naar de mezzanine hangt een mooie reeks van 6 werken. Dat ene, waarin we de eenvoudige vorm van een boekenrek menen te herkennen, kan ons in deze omgeving bijzonder bekoren.

(c) Wim Nival

Voor een blik op het werk van Nicoline VAN STAPELE (°1964) moeten we naar de mezzanine. Pas dan krijg je haar installatie op de boekenrekken te zien. Voor Nicoline Van Stapele zijn materialen bijzonder belangrijk: vilt, schuimrubber, spiegels, rubber,... . Daarmee gaat ze dan aan de slag in een geometrische en/of organische vormgeving. Hier laat ze, in dialoog met de ruimte, het geometrische aspect primeren.

Het werk van Nicoline Van Stapele volgen we in 'Waterschoenen' reeds geruime tijd.

De tentoonstelling loopt tot 30 mei 2011
in de KUNSTBIB UGent
Sint-Hubertusstraat 2
9000 GENT

ma - di - do - vr: 9 - 12 en 13 - 17 uur
woe: 9 - 11.30 uur

(Via 'bezoek' kunt U naar 'tentoonstellen'. Daar staat meer info over de kunstenaars in deze en vorige tentoonstellingen.)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.