"Ben na jaren weer buiten gekomen, het was ongelooflijk! De vrouwen liepen gewoon op straat! Ik heb zelfs met ene kunnen babbelen. Aanraken mocht nog niet, daarvoor was het virus nog niet honderd procent geweken."
Bovenstaande tekst van Bart BAELE (°1969) zelf, illustreert perfect hoe hij zich enerzijds van de wereld afsluit, maar dan toch met een verbaasde blik diezelfde wereld wil verkennen.
(c) Bart Baele
"Iedere mens is waardevol" staat op een van zijn tekenbladen. Nochtans is het in zijn getekende en geschilderde wereld verre van peis en vree. Het is vooral een verhaal van eenzaamheid, miserie, afwijzing, geweld, verdwaling en verdwazing, afrekening,... en op een van zijn bladen herhaalt hij wel tien keer het woord "Idiot".
Wie op zoek is naar klassieke schoonheid komt bij Bart Baele bedrogen uit. In zijn tekeningen hanteert hij een bewust onhandige lijnvoering, die echter wel perfect overeenstemt met de 'boodschap'. De schilderijen situeren zich qua thematiek en uitvoering tussen de 'De Schreeuw' van Munch en de 'Chistuskop' van Ensor.
(c) Bart Baele
'Réligion (sic) - Lépreux - Crapulé' staat boven op een schilderij, waarop hij mij verder een soort rat laat vermoeden. De relatie met religie zorgt voor confrontatie bij Baele. Ik moet hier onvermijdelijk ook denken aan zijn pausfoto's in de tentoonstelling 'Frightening Facts of...' enige tijd geleden bij Loods 12 in Wetteren.
Ik zie Bart Baele wel eens onder de noemer 'outsiderkunst' verschijnen. Toch is hier volgens mij geen beoefenaar van therapeutische kunst aan de slag., maar wel een kunstenaar die zijn demonen bewust op ons loslaat, nu eens gedoseerd en dan weer op volle kracht.
(c) Bart Baele
Zijn tekeningen laten zich lezen als een (niet noodzakelijk lineair) dagboek. In hun kinderlijke uitvoering schetsen ze beelden uit de voorbije zes jaar.
Wanneer hij in 2005 vanuit vogelperspectief het interieur van Estaminet In den Bouw tekent, is dat een pareltje van naïeve huiselijkheid.
De vijf mannen op een rij, in een wolk van tabaksrook zijn aandoenlijk.
In heel wat tekeningen komen ontelbare (lege) flessen voor, vogels, wapens, verwijzingen naar de dood, veel (ingehouden) geweld.
Maar, zoals Willem Elsschot het reeds in zijn gedicht 'Het huwelijk' schreef: "Tussen droom en daad staan wetten in de weg en praktische bezwaren..."
De drang om af te rekenen is er wel (ook bij Baele), doch (om het verder met Elsschot te zeggen) "maar doodslaan deed hij niet..."
Misschien hebben we hier dan toch met therapeutische kunst te maken, zoniet voor de maker, dan toch voor de kijker.
(c) Bart Baele
Bart Baele
'In den Bouw'
Zomerstraat 85
9270 KALKEN
vrijdag: vanaf 19 uur
zaterdag: vanaf 14 uur
zondag: vanaf 11 uur
Geen opmerkingen:
Een reactie posten
Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.