vrijdag 8 april 2011

Frantz Absalon met 'Au fil de la couleur' bij Galerie budA in Asse

Wie al eens bij Galerie budA geweest is, kent het werk van Frantz ABSALON (°1948) dat prominent op de hoge muur boven de keukenruimte hangt. Deze schitterende wandinstallatie van beschilderde sculpturen uit de eigen collectie van Veerle De Saeger en Hans Van Blijenbergh is al jaren vergroeid met dit open huis.

Galerie budA is een 'huisgalerie' in de ware betekenis van het woord. Hier neemt de kunst je mee doorheen de hele woning.

Na  een eerste tentoonstelling ruim vijf jaar geleden is Frantz Absalon hier opnieuw te gast.
Begin jaren zeventig verhuisde hij vanuit Martinique naar Parijs. Hij werd architect, maar richtte zich beroepshalve vooral op andere activiteiten: schilderen, beeldhouwen. Of ik hem nu een schilderende beeldhouwer of een beeldhouwende schilder moet noemen, is wellicht van nevengeschikt belang. Feit is dat hij zowel qua vormgeving als wat kleur betreft, een geheel eigen artistieke taal gecreëerd heeft.


(c) Frantz Absalon & Galerie budA

De door hem uitgewerkte onderwerpen zijn 'banale' gebruiksvoorwerpen als naalden, scharen, spelden,... of bijvoorbeeld strengen breiwol. Door ze op uitzonderlijk grote schaal in een bijzonder fris kleurenpalet uit te voeren, brengt hij zijn onverwachte 'absalons' tot leven.

Als een echte beeldhouwer vertrekt hij van het pure basismateriaal: houten planken of balken. Daarop meet en past hij de verhoudingen minutieus af, zaagt, schaaft en schuurt tot hij de perfecte vormen bereikt heeft.
Dan komt de schilder in actie. Die zorgt voor de uiteindelijke symbiose tussen vorm en koloriet, met oog voor frisse (en soms onverwachte) kleurencombinaties. Hij lijkt wel te werken als de middeleeuwse ambachtslui die schitterende, gepolychromeerde beelden maakten.

(c) Frantz Absalon & Galerie budA

Frantz Absalon beweegt zich als een volleerde koorddanser op de grens tussen het 'artistieke' en het 'decoratieve'. Bovendien beperkt hij zich niet tot het vertonen van zijn bekende 'kunstjes'. Met zijn recente serie beschilderde paletten (in de grote voorkamer) gaat hij zowaar de experimentele toer op. Als een verbaasd kind ontdekt hij een verscheidenheid aan banale houten paletten, die hij (met respect voor de basistructuur) laat uitgroeien tot kleurrijke of witte wand- of vloersculpturen.

Maar ook in zijn 'klassieke' werken laat hij de evolutie in zijn onderwerpen en artistieke benadering de vrije loop.

Tot 8 mei 2011
bij Galerie budA
Buda 14/16
1730 ASSE

zaterdag - zondag: 15 - 18 uur
(gesloten op 1 mei)

of na afspraak

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.