Begin dit jaar zijn de laatste twee kloosterzusters uit het Dominicanessenklooster van Herne vertrokken nadat de gemeente het gebouwencomplex met het omringende domein gekocht had. De landelijke gemeente Herne, die tussen Ninove en Edingen tegen de taalgrens aanleunt, heeft socio-culturele plannen met de site.
Met deze tentoonstelling in een deel van de voormalige kloostergebouwen krijgt het cultureel-artistieke element een eerste aanzet, op initiatief van 'Diagenesi', een artistiek project van Annouk Westerling en Jo Van de Sype.
'Diagenesi', wat staat voor de laagste vorm van metamorfose, wil als initiatief een ontmoetingsplaats bieden voor iedereen die wenst na te denken en samen te werken rond kunst die de verschillende media doorkruist, of kunst die zich profileert buiten het traditionele kunstmilieu.
'Diagenesi' wil het begin zijn van een nieuwe evolutie, geen revolutie, maar een zachte vorm van verandering zoals het gesteente zich langzaam vormt doorheen de tijd.
In die zin lijkt 'Diagenesi' mij een ode aan de traagheid en is deze tentoonstelling binnen de muren van een voormalig klooster, waar contemplatie en traagheid al die jaren hand in hand gingen, uiteraard geen toevallige keuze.
De titel 'Pour les soeurs sonnez svp' is een heel letterlijke verwijzing naar de realiteit van dit voormalig klooster. De plaats van de kloosterzusters is echter (tijdelijk) ingenomen door vijf vrouwelijke kunstenaars (waarvan twee als collectief optreden) met een eigen artistiek-contemplatieve benadering.
(c) Annouk Westerling
Mede-initiatiefneemster Annouk WESTERLING hebben we heel recent nog voorgesteld met haar fotoproject 'De witte pauw' en vorig jaar met het tekenproject 'Steen' Een pauw of een steen zijn uiteindelijk slechts een alibi om tot bezinning over te gaan. Dat contemplatieve aspect leidt niet tot zweverigheid, maar tot een zeer gestructureerde (foto-) grafische verkenning.
(c) Merymom
Lisa DE BOECK en haar moeder Marilène COOLENS vormen als MEMYMOM een fotografenduo met een ongelooflijke zin voor beeldvorming, ritmiek en sfeerschepping. Het zuiver artistieke discours dat ze, naast hun beroepsmatig werk in reclame- en andere opdrachten, ontwikkelen, situeert zich in video en fotografie. Waar de tijd bij hun videoprojecties, zoals hier in de voormalige kapel, al heel traag verloopt, komt hij in de daaraan ontleende foto's helemaal tot stilstand of worden sommige van hun personages in een eindeloze kronkel met zichzelf verstrengeld. Ook hier is introspectie (of noem het in deze omgeving dan maar contemplatie) duidelijk aan de orde.
(c) Ada Rajszys
De bijdrage van Ada RAJSZYS in de kapel is indrukwekkend en bevreemdend. De uitdrukking 'iemand van haar noch pluimen kennen' krijgt hier een heel aparte invulling. Ada Rajszys, afkomstig uit Polen, studeerde 'Mode' in La Cambre (Brussel), is sinds 2000 actief als designer voor verschillende kledinglabels alsook voor dans en theater. Net als de dames van MEMYMOM ontwikkelt ze daarnaast een onafhankelijk artistiek oeuvre, onderbouwd door een stevige technische achtergrond en een enorme zin voor dramaturgie.
(c) Ephameron
EPHAMERON, de kunstenaarsnaam van Eva CARDON, is allang geen onbekende meer voor de lezers van Waterschoenen. Zij is een onvoorstelbare grafische duizendpoot, bekend van haar grote tape-tekeningen (met zwarte tape construeert zij realistische figuren op bladen, ruiten, muren,...), maar ook van haar intimistische tekeningen zoals ze die hier in de kapel toont. Bovendien is ze als ontwerpster voor diverse opdrachtgevers aan de slag en heeft ze zich ook in de wereld van de graphic novel een plek verworven. Tenslotte heeft ze ook als organisator van tentoonstellingen als ART-TREK in Antwerpen al serieus haar sporen verdiend.
Hier zoeken haar figuren in zwarte tape elkaars gezelschap in de keuken van het klooster, terwijl haar grote vogel klaar zit om zijn nest te bouwen in de kloostergang.
Welkom op een tentoonstelling die intimistisch werk in een sobere presentatie koppelt aan de 'gezegende' sfeer van een verlaten ruimte.
Pour les soeurs sonnez svp
Nog op 29 en 30 oktober 2011
van 13 tot 18 uur
Dominicanessenklooster
Heilige Geeststraat 22/24
1540 HERNE
Geen opmerkingen:
Een reactie posten
Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.