dinsdag 5 maart 2013

'Print Art Fair' in Masereelcentrum (Kasterlee)


Op 9 februari 2013 waren we in Kasterlee te gast op de jaarlijkse grafiekbeurs of 'PRINT ART FAIR', waar een aantal kunstenaars die het voorbije jaar in het Masereelcentrum aan de slag waren, hun werk aan het grote publiek en professionals voorstelden en te koop aanboden.
Straks krijgt U in dit verslag een overzicht van de deelnemers.

Eerst willen we U het MASEREELCENTRUM zelf voorstellen.


 
Het hoofdgebouw van het Frans Masereelcentrum, dat door de graficus Fons Mertens als atelier was gebouwd, werd in 1972 door het Ministerie van Cultuur overgenomen met de bedoeling er een centrum voor grafische technieken van te maken.
 
Op voorstel van de toenmalige Minister van Cultuur, Frans Van Mechelen, werd het nieuwe centrum genoemd naar de pas overleden schilder en graficus Frans Masereel (1889 - 1972).
 

 
'Het Frans Masereelcentrum is reeds veertig jaar een internationale werkplaats voor grafische kunsten waar experiment en ontmoeting centraal staan. Het centrum is een residentieplaats voor binnen- en buitenlandse kunstenaars, wetenschappers en grafisch ontwerpers.'
 
Het Centrum stelt ruimte en materiaal ter beschikking voor verschillende grafische technieken in hoog- en diepdruk, litho, zeefdruk en digitale druktechnieken.
Van de kunstenaars wordt verwacht dat ze een kunstwerk achterlaten, waardoor het Centrum na al die jaren over een collectie van ruim 26.000 stuks beschikt.
 

 
Op het terrein achter het hoofdgebouw werden een aantal chalets gebouwd, waar de kunstenaars tijdens hun werkweken kunnen verblijven. De hoofdactiviteit ligt duidelijk in de werking met kunstenaars en druktechnieken.
Maar de werking wordt ook verruimd met masterclasses, lezingen, tentoonstellingen, de verspreiding van grafiek en de kennis daaromtrent via publicaties en nevenprojecten.
Via samenwerking met nationale en internationale partners wordt gestreefd naar een zo ruim mogelijke waaier van activiteiten en realisaties.
 
 Frans Masereel, zelfportret, 1923, houtsnede
 
Frans Masereel werd geboren in een begoede familie uit de franstalige Gentse bourgeoisie. Vanaf 1908 was hij student van de Gentse Academie, samen met onder andere Jozef Cantré. Vooral de kennismaking en vriendschap met de schilder-etser Jules De Bruycker zou echter van groot belang blijken voor zijn verdere evolutie.
 
Vanaf 1909 ondernam Masereel heel wat reizen in de omringende landen. In 1911 vestigde hij zich in Parijs, waar hij ook de techniek van de houtsnede leerde kennen. Bij het uitbreken van de oorlog in 1914 keerde hij eerst terug naar Gent en uiteindelijk weer naar Parijs. Vanaf 1916 kon hij in Genève als vertaler voor het Rode Kruis gaan werken. Daar kwam hij in de kringen van pacifisten terecht.
 
Vanaf 1922 verbleef hij opnieuw in Parijs, waar hij naast zijn grafisch werk ook heel veel schilderde. We vermelden zeker zijn honderd houtsnedes in het blokboek 'La Ville' (1925).
Tegen het einde van de jaren twintig bracht de internationale bekendheid zijn werk onder andere in Duitsland, Engeland en Rusland.
 
De opkomst van het nazisme baarde hem grote zorgen. In de hoop dat Rusland het tij zou doen keren, reisde hij in 1935 (samen met onder andere Bertold Brecht) naar dat land. Hij keerde er later nog terug, maar haakte af toen het stalinisme daar grote wonden sloeg.
 
In 1936 lokte de Spaanse burgeroorlog hem onvermijdelijk naar Spanje.
 
Tijdens de tweede wereldoorlog werd zijn werk in Duitsland bij de 'Entartete Kunst' gecatalogeerd. Masereel hield zich schuil in Zuid-Frankrijk. Na de oorlog keerde hij terug naar Parijs en vestigde zich in 1949 tenslotte in Nice.
 
Frans Masereel was een pacifist, humanist en wereldburger. Zijn werk was zijn opdracht en boodschap.
 
Joris van Parys schreef in 1995 het belangrijke boek:
'MASEREEL een biografie' (uitgeverij Houtekiet)
 

*
De PRINT ART FAIR 2013 ging door in het ronde hoofdgebouw of atelier.

Je kon er kennis maken met het werk van Thomas Amerlynck, Maria Blondeel, Christophe Denys, Lise Duclaux, Kris Fierens, Patricia Ghijsens, Liesbet Grupping, Katie Lagast, Damien De Lepeleire, Tom Liekens, Sofie Van der Linden, Maryam Najd, Tinka Pittoors, Elien Ronse, Roeland Tweelinckx, Various & Gould.


Maryam Najd @ Print Art Fair 
 

 Maryam Najd @ Print Art Fair
 
 
 Lise Duclaux @ Print Art Fair
 

Sofie Van Der Linden @ Print Art Fair 
 ... onlangs nog te gast in Waterschoenen met haar tentoonstelling 'Under the kitchen table' bij Hopstreet in Brussel

 Christophe Denys @ Print Art Fair
 

 Tinka Pittoors @ Print Art Fair
 

 Thomas Amerlynck @ Print Art Fair
 
*
In de expositieruimte rond de centrale traphal van het ateliergebouw werd die dag ook de tentoonstelling 'iN KASTERLEE' geopend.
 
Naar aanleiding van haar 40-jarig bestaan vroeg het Frans Masereel Centrum aan 12 kunstenaars of collectieven om een project uit te denken dat de relatie tussen de grafische kunst en de openbare ruimte van Kasterlee onderzoekt.
 
De slotpresentatie van dit project loopt tot 29 maart 2013 en omvat werk van Lieven Segers, Peter Puype, Maarten Verwey&Steffen Maas, bolwerK (Marthe Van Dessel), Susanne Weck (ism KHK & Dynamo), Indianen (Andreas Depauw / Tim Knaepen / Steven Holsbeek), Filip Van Dingenen, Adrien Tirtiaux, Pol Mathé & Jochem Vanden Ecker, Peter Lemmens, Tina Schott en Lotte Geeven. 
 

 
 

 
 
 BEZOEK

maandag t.e.m. vrijdag: 8.30 tot 16.30 uur

FRANS MASEREEL CENTRUM
MASEREELDIJK 5
2460 KASTERLEE
 
 www.fransmasereelcentrum.be

© Artspotter voor WATERSCHOENEN


Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.