De 'Lokettenzaal' van het Vlaams Parlement, een ontwerp uit 1937 van Victor Bourgeois, draagt nog de duidelijke sporen van haar oorspronkelijke bestemming als lokettenzaal voor het 'Bestuur der Postcheques'.
Tegenwoordig doet ze echter vooral dienst als tentoonstellingszaal en eetcafé.
Momenteel loopt daar de jaarlijkse voorstelling van de 'Henry Van de Velde Awards & Labels' van Design Vlaanderen.
Deze designprijs bekroont al jaren personen met een uitzonderlijke loopbaan in de sector. Eerste in de rij was Emiel Veranneman in 1994. Sindsdien passeerden andere belangrijke figuren, waaronder André Verroken, Piet Stockmans, Bob Daenen, Axel Enthoven, Siegfried De Buck of Sofie Lachaert de revue.
Tegenwoordig doet ze echter vooral dienst als tentoonstellingszaal en eetcafé.
Momenteel loopt daar de jaarlijkse voorstelling van de 'Henry Van de Velde Awards & Labels' van Design Vlaanderen.
Deze designprijs bekroont al jaren personen met een uitzonderlijke loopbaan in de sector. Eerste in de rij was Emiel Veranneman in 1994. Sindsdien passeerden andere belangrijke figuren, waaronder André Verroken, Piet Stockmans, Bob Daenen, Axel Enthoven, Siegfried De Buck of Sofie Lachaert de revue.
Elk jaar wordt bovendien een 'bedrijf' en een 'jong talent' bekroond. Straks ontmoeten we de winnaars van 2013 in de huidige tentoonstelling.
Tot 2005 kreeg ook telkens één product de felbegeerde award, maar door de diversiteit en de hoge kwaliteit van de inzendingen werd deze bekroning vanaf 2006 aan verschillende producten toegekend.
Tel daarbij nog de ontwerpen die een 'Henry Van de Velde LABEL' toegewezen krijgen en je hebt meteen een uitgebreide tentoonstelling.
Gelukkig zorgden de architecten Leen DE BRABANDERE (Forma-Projects) en Caroline VOET voor een ruimtevullend en tegelijk heel open presentatieplatform dat bovendien inspeelt op de structurele ritmiek van de oorspronkelijke architectuur.
In hun modulair ontwerp benadrukken ze zowel de verticaliteit als de horizontale lagen van vloer over presentatietafels (beide via een systeem van gekoppelde driehoekige panelen) tot een open plafond dat met zijn ruitstructuur verzachtend dialogeert met de strenge, stevige balkenstructuur op het plafond van de zaal.
'Jongform' in het tentoonstellingsconcept
De bezoeker wordt opgenomen in een soort 'spiegelpaleis' - weliswaar zonder de spiegels - waarin een zeker parcours kan gevolgd worden, maar tegelijk een grote vrijheid van beweging en ontdekking geboden wordt.
De hele installatie is samengesteld uit een even ingenieus als eenvoudig (de-)monteerbaar systeem van houten latten in een ruitvormige aaneenschakeling van portieken.
De AWARD 2013 voor een LOOPBAAN ging naar Luc LANDUYT (°1948). Zijn verdiensten liggen in de automobielsector. Hij was de eerste Belg die autodesign studeerde en een carrière maakte als designer bij Ford, BMW, Nissan en Renault. Geen wonder dus dat u hier oog in oog staat met twee auto's van zijn hand en documentair materiaal dat nog andere ontwerpen illustreert.
Duidelijke communicatie in het tentoonstellingsconcept
Zitmeubelfabrikant JONGFORM mag zich de AWARD als 'BEDRIJF' opspelden. Je kan hier meteen bij het begin niet naast hun strakke, soms kleurrijke zetels kijken. Heel prettig zijn ook de speelse 'Boots'.
Caro VAN DEN HOLE zag zich bekroond als 'JONG TALENT'. Na studies productdesign(2007) en textielontwerp (2009) evolueerde ze in haar praktijk naar 'experience design', wat betekent dat ze meer focust op scenografie en installatie. In deze tentoonstelling weet ze zich dan ook perfect te engageren in de tentoonstellingsomgeving van Leen De brabandere en Caroline Voet.
Maar ga toch vooral zelf kennis maken met haar aanpak.
Tijdens uw bezoek ontdekt u ook de andere bekroningen. Neem nu de schitterende, modulaire installatie 'Daily Needs' met o.a. kippenhok, groentenbak/serre, compostbak, berging voor tuingereedschap,... van Studio Segers, het modulaire bouwsysteem van Enthoven Associates of het werktafelconcept voor kinderen 'O Mr. President' van BULO.
Of wat dacht u van een door de zon herlaadbare, multifunctionele lamp van Alain Gilles voor O'SUN ?
Muller Van Severen, Crossed Double Seat, 2012, ongelakt staat en leder
Valerie Traan Edition
Bovendien werd het 'Henry Van de Velde LABEL' toegekend aan onder andere de 'Crossed Double Seat' van Fien Muller & Hannes Van Severen (die we onlangs nog met ditzelfde ontwerp mochten signaleren in de tentoonstelling GELINKT in het Gentse Designmuseum).
Let ook op het servies 'Facing Food' van Roel Vandebeek voor Serax of de eettafel 'La grande bouffe' van Stijn D'hondt voor Pinschar.
Misschien voelt u zich weer een kind aan zee met de 'Strandschep en zeef' van Dimitri De Martelaere voor Quut.
U ontdekt nog veel meer in deze prettig geregisseerde speeltuin van vorm, kleur en gebruiksgemak.
Tot 8 maart 2014
in de Lokettenzaal
Ijzerenkruisstraat 99
1000 BRUSSEL
maandag t.e.m. zaterdag: 10 - 17 uur
GRATIS CATALOGUS BESCHIKBAAR
© Art Spotter voor WATERSCHOENEN
Geen opmerkingen:
Een reactie posten
Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.