All the women independent, collage, 2016, © Gustaaf Vander Biest
vrijdag 30 december 2016
maandag 26 december 2016
NOTES OF A FLÂNEUR / NOTITIES VAN EEN FLANEUR: recente aquarellen van Gustaaf Vander Biest
Gustaaf Vander Biest
Notities van een flaneur
Een verzameling recente aquarellen
2016
De flaneur begeeft zich ‚doelloos’ in de coulissen van de stad, beweegt zich traag langs de achterkant van het decor.
Het woordenboek omschrijft 'flaneren' in essentie als 'wandelen om te kijken en gezien te worden' of nog 'voor zijn genoegen rondslenteren'.
Charles Baudelaire gebruikte het woord 'flaneur' om de kunstenaar te karakteriseren wiens geest onafhankelijk, gepassioneerd en onpartijdig is.
Gustaaf Vander Biest flaneert om te kijken en te absorberen, niet om zelf gezien te worden, althans niet meteen. Natuurlijk wil hij ooit het resultaat van zijn ontdekkingstochten aan een publiek tonen.
De flaneur gaat niet voor de grote historische mo(nu)menten, maar voor het kleine gebaar, het ogenblik dat voor de meeste anderen onopgemerkt blijft.
De flaneur zoekt niet, maar ontdekt. Zijn oog valt op details uit de doorleefde architecturale omgeving in talrijke steden van Aalst, Brussel, Lissabon, … tot het onvermijdelijke Venetië waar heden en verleden in een schijnbaar onontwarbaar kluwen samenvallen.
Tijd en ruimte lopen in zijn aquarellen en collages door elkaar. Terwijl elk van zijn kleine aquarellen als momentopname fungeert, geven de collages dikwijls een beeld van met elkaar converserende of botsende tijdsgeesten . Gedurende zijn wandelingen in Venetië, Lissabon, Aalst, Tenerife, ... ontdekt hij plekken 'achter de schermen', waar verval, invloed van de tijd, menselijke ingrepen of toevallige elementen een soort geschiedenis creëren. Die 'petite histoire' registreert hij als een artistiek archeoloog met zin voor sfeer en detail. Hij koestert l'envers du décor.
Door sterk in te zoomen op zijn onderwerpen laveert hij tussen nauwgezette realistische en abstracte weergave.
In zijn ambachtelijk gemaakte, papieren collages ontstaan nieuwe werelden in een mix van grote en kleine geschiedenis of een portie nostalgie. Hij projecteert er de menselijke angsten en verlangens in een wereld waar Eros en Thanatos elkaar al talloze eeuwen in wankel evenwicht houden. Soms werkt hij met postkaarten uit de eerste wereldoorlog als basis voor doordachte toevoegingen, zoals in 'Eterna Seduccion' en 'War of the birds'. Andere werken worden samengesteld met oude bladen (die al een eigen kleine of persoonlijke geschiedenis meedragen) en nieuwe toevoegingen zoals in 'Les verbes défectifs’. Door die combinatie creëert hij nieuwe werelden, met zin voor esthetiek, poëzie, een vleugje humor en een groot empathisch vermogen.
© Art Spotter / Waterschoenen
vrijdag 23 december 2016
dinsdag 20 december 2016
dinsdag 13 december 2016
AFFORDABLE ART FAIR 2017 (Brussels)
|
|
donderdag 8 december 2016
Middelburg (NL) denkt nu reeds aan Façade 2017
Façade 2017: Face your freedom
Façade 2017 vindt plaats van 14 juli t/m 4 november 2017.
Waar verschuilen we ons achter? Kunnen we nog onszelf zijn? Wat betekent vrijheid? Dit zijn vragen die centraal staan tijdens de internationale kunstmanifestatie Façade 2017: Face your freedom. CBK Zeeland nodigt vijftien kunstenaars uit om een site specific kunstwerk te maken in Middelburg. Deze kunstenaars zijn afkomstig uit Nederland, België, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk en presenteren nieuw werk in de historische binnenstad. Na het grote succes van Façade 2012 is Façade 2017 het hoogtepunt tijdens de viering 800 jaar Middelburg. De kunstmanifestatie opent op 14 juli 2017.
Middelburg is de Nederlandse stad voor vrijheid. Het vertrekpunt voor Façade 2017 is de formulering van de vier vrijheden door de Amerikaanse president Franklin Delano Roosevelt (1882-1945). Vijftien kunstenaars krijgen van CBK Zeeland de opdracht om met dit gedachtegoed aan de slag te gaan. Zo reflecteert Folkert de Jong in zijn project op de huidige samenleving door gebruik te maken van de Zeeuwse geschiedenis. Berlinde de Bruyckere toont in haar installatie het lichaam en leven in al hun kwetsbaarheid. De Duitse kunstenaar Birgit Brenner brengt de thema’s ‘ophouden van de schijn’ en ‘de Europese verschuiving naar rechts’ samen. Naast de tentoonstelling organiseert CBK Zeeland een uitgebreid contextprogramma.
Folkert de Jong, my life was here, right in the middle. Voorstel project Façade 2017
Deelnemende kunstenaars:
Melanie Bonajo (Heerlen, NL,1978), Folkert de Jong (Egmond aan Zee, NL, 1972), Anouk Kruithof (Dordrecht, NL, 1981), Liza May Post (Amsterdam, NL, 1965), Anne-Marie van Sprang (Utrecht, NL, 1960), Anne de Vries (Den Haag, NL, 1977), Guillaume Bijl (Antwerpen, B, 1946), Berlinde De Bruyckere (Gent, B, 1964), Nadia Naveau (Brugge, B, 1975), Dirk Zoete (Roeselare, B, 1969), Birgit Brenner (Ulm, D, 1964), Michael Sailstorfer (Velden, D, 1979) en Ed Fornieles (Londen, UK, 1983).
Tadashi Kawamata, Kawamata Windmill in Middelburg, 2012.
Foto: Art Spotter
Foto: Art Spotter
Opvolger van Façade 2012,
die doorging in Aalst (Netwerk), Waregem (Be-Part) (BE) en Middelburg (NL).
WATERSCHOENEN bracht toen verslag uit.
die doorging in Aalst (Netwerk), Waregem (Be-Part) (BE) en Middelburg (NL).
WATERSCHOENEN bracht toen verslag uit.
Façade 2012 was een enorm succes. Middelburg ontving tienduizenden bezoekers voor de installaties van onder anderen Marinus Boezem (NL), Karin van Dam (NL), Filip Dujardin (B), Tadashi Kawamata (J), Daan Roosegaarde (NL) en Georges Rousse (F). In 2012 stond de façade van de stad centraal: de invloed van de wederopbouw van de -in de Tweede Wereldoorlog verwoeste- stad op de identiteit van Middelburg. Façade 2017 onderzoekt de façade van het individu, de bewoners van Middelburg.
Renato Nicolodi, De Profundis, 2012.
Foto: Art Spotter
Foto: Art Spotter
800 jaar Middelburg
Façade 2017 is het hoogtepunt tijdens de viering 800 jaar Middelburg. In 2017 viert de stad op feestelijke wijze het bezit van 800 jaar stadsrechten. Rondom dit jubileumjaar vinden vele activiteiten plaats.
zondag 4 december 2016
RIK WOUTERS en het huiselijk Utopia in Modemuseum (Antwerpen)
De expo
‘Rik Wouters en het huiselijk utopia’
die momenteel in het ModeMuseum provincie Antwerpen loopt, heeft in haar eerste maand reeds 12.511 bezoekers gelokt.
"We vieren dit jaar de 100ste sterfdatum van de schilder Rik Wouters en hij is nog steeds actueel. De combinatie van Rik Wouters met mode, design en hedendaagse kunst maakt van deze expo een gedurfd en verfrissend project. We zijn erg blij dat deze samenwerking met het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten Antwerpen zo succesvol is gestart. We zijn er eens te meer van overtuigd dat samenwerking met andere musea en culturele partners boeiende projecten oplevert. MoMu zal in de toekomst zeker verder gaan op dit ingeslagen pad." - Gedeputeerde Luk Lemmens, Provincie Antwerpen
© MoMu Antwerp - Foto's: Stany Dederen
"Tijdens de sluiting van het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten Antwerpen kijken we steeds waar en op welke manier we met onze collectie naar buiten kunnen komen. De samenwerking met andere musea is interessant omdat we dan onze schitterende verzameling, in dit geval de werken van Rik Wouters, in een andere context kunnen plaatsen. Op deze manier doen we inspiratie op voor de opstelling in het nieuwe KMSKA en bereiken we daarenboven ook een nieuw publiek. Bij deze vernieuwende tentoonstelling komt de liefhebber van Wouters in contact met de collectie van het MoMu: voor iedereen een win-win situatie waar we erg gelukkig mee zijn." - Elsje Janssen, Wetenschappelijk directeur Collecties, KMSKA
© MoMu Antwerp - Foto's: Stany Dederen
© MoMu Antwerp - Foto's: Stany Dederen
‘Rik Wouters en het huiselijk utopia’ brengt de thematiek van het huiselijk geluk bij de schilder Rik Wouters, de intieme sfeer van geborgenheid tussen hemen zijn vrouw Nel, vormt het uitgangspunt voor deze tentoonstelling. Verschillende Belgische modeontwerpers (zoals Dirk Van Saene, Bruno Pieters, Christian Wijnants, Walter Van Beirendonck, Ann Demeulemeester, Veronique Branquinho, Anne Kurris, Jan-Jan Van Essche, Christian Wijnants,…) geven op hun eigen manier vorm aan deze gedachten. De tentoonstelling is een samenwerking tussen het MoMu en KMSKA Antwerpen en loopt nog tem 26 februari 2017 in het ModeMuseum Antwerpen.
Meer info over de expo
Bekijk de beelden van de expo
PRAKTISCH:
RIK WOUTERS & HET HUISELIJK UTOPIA
17/09/2016 > 26/02/2017
MoMu - ModeMuseum provincie Antwerpen
Nationalestraat 28, 2000 Antwerpen, België
T: +32 3 470 27 70 - info@momu.be - www.momu.be
Meer info over de expo
Bekijk de beelden van de expo
PRAKTISCH:
RIK WOUTERS & HET HUISELIJK UTOPIA
17/09/2016 > 26/02/2017
MoMu - ModeMuseum provincie Antwerpen
Nationalestraat 28, 2000 Antwerpen, België
T: +32 3 470 27 70 - info@momu.be - www.momu.be