woensdag 24 februari 2021

Elke Andreas Boon met een editie bij de Vrienden van het S.M.A.K.

 






Elke Andreas Boon
’The Embrace’, 2014 /
2021, 15 + 3 a.p.'s, 35 x 52 cm, print op art paper, laminaat, dibond, alu bevestigingsprofiel


Prijs: 500 euro | 400 euro (leden)
Reserveer uw exemplaar: info@vriendensmak.be.
De edities worden gesigneerd en genummerd op de rug van het werk.


Beeldend kunstenaar Elke Andreas Boon hanteert verschillende media zoals tekeningen, objecten, assemblages, fotografisch en videowerk. Daarmee bouwt zij installaties waarin ze verschillende werken met elkaar confronteert.


Met haar werk bevraagt Elke Andreas Boon wat de mens tot 'mens' maakt. De spanning die ontstaat tussen het beantwoorden aan en het ontwijken van sociale verwachtingspatronen. De individuele keuzes ten opzichte van de globale wereld. Na de mooie, vaak sensuele eerste indruk die de werken eerst maken, sijpelt langzaam een realiteit door die ons als toeschouwer confronteert met een onbestemde twijfel en de absurditeit van het mens-zijn. De werken geven geen oplossingen, de vragen die ze opwerpen, blijven onbeantwoord. Wel stapelen de betekenislagen en nuances zich op.

Kunstenaarschap is voor Elke Andreas Boon een radicale keuze voor vrijheid en een gelofte aan het ongebonden blijven aan maatschappelijke structuren. Haar werk is getuige van een zeer persoonlijke sensibiliteit, soms brutaal direct, dan weer verstild mooi. De kracht zit in de integriteit waarmee ze communiceert. Haar afwijzing om de kijker richting te geven in enige interpretatie, gebiedt eenieder de vrijheid te nemen te reflecteren over een eigen betekenisgeving.

*

Elke Andreas Boon woont en werkt in Gent en studeerde aan KASK. Ze is in de kunstwereld al lang geen onbekende meer. Ze vestigde haar naam met talrijke tentoonstellingen in binnen -en buitenland. Met name in FOMU (Antwerpen), MDD (Deurle), Museum Dr. Guislain (Gent), Raveelmuseum (Machelen-Zulte), De Brakke Grond (Amsterdam), Guangdong Museum of Art (China), Camara Oscura (Madrid), ... Eveneens kan haar werk worden bekeken in de catalogus ‘Monologen’, uitgegeven door Ludion. De catalogus is een bundeling van haar fotografische afbeeldingen van kinderen en jongvolwassenen, met nachtbeelden van schuilplekken en treinen.

Haar werk bevindt zich in de collectie van S.M.A.K., FOMU, MDD en de provincie Oost-Vlaanderen.


Doorheen haar vraagstelling wemelt ook de fascinatie voor de 'nature - nurture' verwarringen. Dit verbeeldt de kunstenaar dikwijls door het gebruik van identieke personen, familiebanden of uiterlijk gelijkenden. Zo bevraagt de kunstenaar in de fotoreeks ‘Moeder en Zoon’ het hoe en waarom van cultureel-DNA. In het videowerk ‘Me and my sister’ zien we een onderhuidse strijd om positionering tussen een identieke tweeling. Ook in het werk ‘The Embrace’ uit 2014, waarbij een identieke tweeling als het ware tot één versmelt tijdens een misschien wel troostende omhelzing.

Door de nieuwe virale realiteit, waarmee we nu als mens moeten leren omgaan, is de lezing van dit beeld in heel korte tijd verbreed en veranderd. Wat koesterend en troostend was, zou nu bedreigend kunnen zijn. Het blijft een troostend beeld van verlangen, van wat was en wat hopelijk terug komt.


Elke Andreas is naast beeldend kunstenaar 
ook muzikant en componist bij G A U S S.


De kunstenaar heeft een werk in de S.M.A.K.-collectie; ‘I’.


Vrienden van het S.M.A.K. / Artspotter - Waterschoenen

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.