donderdag 7 oktober 2021

DORA GARCIA met 'If I could wish for something' & KUNSTENAARS voor GARDENS OF NETWERK (Aalst)

 

De tentoonstelling

'IF I COULD WISH FOR SOMETHING'

(Si Pudiera Desear Algo)

van Dora GARCIA

(Reeds in juli 2011 lieten we U in WATERSCHOENEN kennismaken met Dora Garcia tijdens de Biënnale van Venetië)

is een samenwerking tussen

NETWERK Aalst

& FOTOGALLERIET Oslo



Samen met de tentoonstelling wordt de gelijknamige publicatie If I Could Wish for Something uitgebracht. Het boek brengt een groep auteurs bijeen met verschillende expertises die samen het centrale onderwerp schetsen: het niet vervullen van de beloftes aan vrouwen door de revolutie. Het bevat bijdragen van: Antonio Cataldo, Saddie Choua, Paloma Contreras Lomas, Dora García, Agnieszka Gratza, Carla Lamoyi, Hilde Methi, Andrea Valdés, Sayak Valencia en Pieternel Vermoortel.

(Beschikbaar in Netwerk Aalst)

De titel van de tentoonstelling is ontleend aan een Duits lied van Friedrich Holländer uit 1930, gezongen door Marlene Dietrich: 


waarin de twijfel speelt tussen geluk en verdriet.
Deze tweespalt "is tekenend voor de moeilijke 'liefdesgeschiedenis' tussen het feminisme en het socialisme, tussen liefde en revolutie".

Wenn Ich Mir Was Wünschen Dürfte

Man hat uns nicht gefragt, als wir noch kein Gesicht
Ob wir leben wollten oder lieber nicht
Jetzt gehe ich allein, durch eine große Stadt,
Und ich weiß nicht, ob sie mich lieb hat
Ich schaue in die Stuben durch Tür und Fensterglas,
Und ich warte und ich warte auf etwas

Wenn ich mir was wünschen dürfte
Käm ich in Verlegenheit,
Was ich mir denn wünschen sollte,
Eine schlimme oder gute Zeit

Wenn ich mir was wünschen dürfte
Möchte ich etwas glücklich sein
Denn wenn ich gar zu glücklich wär'
Hätt' ich Heimweh nach dem Traurigsein

...

...


Centraal in deze tentoonstelling staat de feministische beweging in verschillende golven doorheen de tijd en de telkens weer onvervulde verzuchtingen daaraan verbonden, gekoppeld aan de bijzonder sterke figuur van Alexandra KOLLONTAI (1872 - 1952) ,marxistisch theoreticus en figuur uit de Oktoberrevolutie, die als geen ander de problematiek onderzocht, in vraag stelde, het activisme stimuleerde en via haar geschriften uitdroeg naar verschillende continenten.
Ze was ondermeer ambassadeur in Mexico, een land waar de vrouwenbeweging ook vandaag nog sterk vertegenwoordigd is en waar recent één van de strijdpunten (recht op abortus) door het Hooggerechtshof erkend werd.
Maar dat de strijd nooit ten volle gestreden is, wordt tegelijk op heel wat plaatsen steeds weer pijnlijk duidelijk. 




De poster die in de tentoonstelling op de bezoekers wacht, bevat aan één kant een opsomming van de strijdpunten uit de feministische beweging en aan de keerzijde o.a. de neerslag van een gesprek met Dora Garcia over opzet en inhoud van het project.

Wat Netwerk Aalst betreft, kadert de tentoonstelling 'If I Could Wish for Something' binnen het project 'The Astronaut Metaphor', een evoluerend programma over politiek, esthetiek en de mens. Wat is de positie en de rol die kunstenaars, schrijvers, denkers en instellingen kunnen innemen binnen een complexe publieke sfeer? (Zie eerder 'Occupie Paradit')


Alexandra Kollontai

De presentatie laat zich omschrijven in twee films, 'Love With Obstacles' en 'If I Could Wish for Something', die samen kaderen in het project 'Amor Rojo' rond de complexe erfenis van Alexandra Kollontai. Tel daarbij een documentair gedeelte met gedrukte materialen van en rond de hoofdfiguur.

Alexandra Kollontai had het zelf nooit over de term 'Red Love', die ontleend werd aan de vertaling van haar roman 'A Great Love' (Bolshaya lyubov). Bij een uitgave in Japan, Korea en Mexico werd diezelfde Engelstalige titel ontleend aan een ander boek van Kollontai. 'Red' legde uiteraard nadrukkelijk de link naar de communistische revolutie.

In de film 'Love with obstacles' (TRAILER 4'58") (gemaakt in Moskou op basis van archiefstukken) wordt de figuur van Kollontai in al haar complexiteit opgevoerd aan de hand van vier brieven die door vier vrouwen worden voorgelezen in het Engels. De oorspronkelijke taal (Zweeds, Russisch) komt echter ook in beeld.

De items die aan bod komen:
1. werken aan de toekomst, voor wat nog komen moet.
2. hoe ze haar nalatenschap wil organiseren.
3. relaties.
4. teleurstelling.

Deze vier brieven worden aangevuld met een sciencefictionroman waarin ze zich voorstelt hoe de Sovjet-Uni er in 1970 zou uitzien.


Still uit 'If I Could Wish for Something'


De tweede film 'Si Pudiera Desear Algo' volgt de vrouwendemonstraties in Mexico van de afgelopen drie jaar en is gemonteerd op basis van beeldmateriaal dat door verschillende deelnemers met een telefooncamera gemaakt werd.
De feministische en transfeministische beweging in Mexico staat bekend als zeer actief en sterk in haar levendige en luidruchtige reactie tegen een klimaat van extreem geweld jegens vrouwen. 

De beelden zijn gecombineerd met een vrije versie van het Duitse lied (Wenn Ich Mir...): Si pudiera desear algo, door een Mexicaanse transgenderzanger.

De beelden van deze betogingen komen rechtstreeks uit het veld, van mensen die er echt bij waren. Ze zijn niet bewerkt (of gecensureerd) door de media. Ze laten zien wat deze (woedende, teleurgestelde,...) vrouwen echt denken.


Een bezoek in real time dringt zich op.
Neem de tijd om de beelden te laten doordringen...

TOT 19 DECEMBER 2021

NETWERK AALST
HOUTKAAI 15
9300 AALST

Open: donderdag tot zondag / 13 - 18 uur



LEES OOK over VISIE & MISSIE van NETWERK Aalst:

https://netwerkaalst.be/nl/info of na de bijdrage over 'Gardens of Netwerk' onderaan in deze post.



************************





LORE BAUWENS

Gefascineerd door handwerk, focust het werk van Lore Bauwens zich op handgemaakte tapijten. In haar voorstel staan reliëf, kleuren en de referentie naar beeldhouwwerken in de natuur centraal. Ze creëert een extra dimensie in het landschap door middel van de handgemaakte tapijten en hun zachte structuur.


*


CLAIRE STRAGIER — ANIMAL SEES ART

Claire Stragier positioneert zich als kunstenaar-vogelaar. Ze gaat op zoek naar een gemeenschappelijke beeldtaal voor mens en dier. Door middel van observaties en bevragingen brengt ze de vogels van Aalst Rechteroever in kaart. Via kleine kunstingrepen verbetert ze de leefomstandigheden van de vogels en maakt ze ze zichtbaarder voor de buurbewoners.



In het parkje tegenover Netwerk

*



MAXIME VANCOILLIE — TOPOGRAFIE VAN DE NACHT

Maxime Vancoillie vertrekt vanuit een langlopend artistiek onderzoeksproject over de architectuur in dromen. Elke droom toont een persoonlijke interpretatie van de omgeving en een ander perspectief op de werkelijkheid. Via schaalmodellen en tafelgesprekken deelt ze een veelheid aan perspectieven. Ze maakt er verschillende verzamelingen van om ze daarna naast elkaar te plaatsen. De dromen zijn het fundament om ruimtes te bouwen vanuit de beleving en verbeelding. Zo grijpt de droom in op de werkelijke architectuur.


*


MAAIKE VAN DEN ABBEELE

Via gesprekken met bezoekers en buurtbewoners gaat Maaike Van den Abbeele op zoek naar de ideale tuin. Met textiel en draad wil ze verhalen vormgeven om de tuin tot leven te wekken. Een doek wordt een tuin als metafoor voor een plek waar dialoog, ontmoeting en ontspanning mogelijk zijn.


MAAIKE VAN DEN ABBEELE bespraken we onlangs ook naar aanleiding van haar deelname aan de tentoonstelling PROGRESS & PLEASURE in DISKUS Aalst.

*


'YOUR LIFE IS BEAUTIFUL'

(GARDENS OF NETWERK)


***

OVER NETWERK AALST

Netwerk Aalst is een ontmoetingsplek, een internationaal centrum voor hedendaagse kunst en een onafhankelijk filmhuis.

MISSIE

Netwerk Aalst produceert nieuw werk van nationale en internationale kunstenaars en brengt een programma van tentoonstellingen, performances, workshops en gesprekken. Netwerk Aalst toont de beste arthouse films die je absoluut gezien moet hebben. Het hier-en-nu van Aalst vormt het kompas voor de samenwerkingen die Netwerk Aalst opzet met kunstenaars en publieken.


In 2017 startte Netwerk een transitie die resulteerde in een nieuwe programmastructuur en interne organisatie waarbij het sterker focust op de noden in het beeldende kunstenveld en opnieuw de nadruk legt op Aalst. Netwerk, vanaf toen Netwerk Aalst, vulde de kunsthalwerking in 2019 eveneens aan met een volwaardige filmhuiswerking en een programma door derden. Netwerk Aalst ontplooit zich als een open huis in de stad.


© Art Spotter / Waterschoenen & Netwerk Aalst








Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.