In 1986 gaf Jan De Smedt zijn passie voor kunst een tastbare vorm door de creatie van zijn galerie 'De Ziener', een avontuur dat dus al bijna 30 jaar standhoudt.
In 1990 organiseerde hij in samenwerking met de gemeente Asse de allereerste VAN STOF TOT ASSE (toen met een groot aantal beeldende kunstenaars en enkele dichters).
Vanaf de volgende editie in 1993 (VSTA is een triƫnnale) werd enkel op de beeldende kunst gemikt.
Vorige zondag is in de Raadzaal van het gemeentehuis de 9de editie op gang getrokken, met 9 geselecteerde kunstenaars op 6 locaties tussen het Gemeenteplein en het Waalborrepark. Het logo voor VSTA 2014 op de verschillende locaties is gebaseerd op de affiches 'Te Koop/Te huur'.
Het kleinste deelnemersveld ooit in bijna een kwart eeuw VSTA zorgt wel voor een bijzonder gediversifieerd beeld met sculpturen, schilderijen, installaties, grafisch werk, video, auditieve en visuele ingrepen,...
Met werk van 6 goede bekenden voelt Waterschoenen zich op deze kunstwandeling uiteraard meteen thuis. De links naar vroegere besprekingen geven we u straks dan ook graag mee.We vertrekken op ontdekkingstocht in Asse.
Norman Dilworth, Four Elements, oplage 1/4, 80x70x60 cm, 2004-2012
@ De Ziener
Galerie De Ziener (1) is de allereerste locatie. Hier wacht ons een schitterend overzicht van de in Noord-Frankrijk wonende Engelse beeldhouwer Norman DILWORTH (°1931), die we reeds eerder in deze galerie mochten ontmoeten. Net zoals twee jaar geleden met zijn tentoonstelling 'Form and Number' krijgt u zicht op zijn geometrisch-abstacte sculpturen die zowel twee als drie dimensies verkennen.
Zijn 'Linear Progression' (1985) is al jaren een vaste waarde in de langgerekte tuin van de galerie.
Het is verbazend hoe Dilworth met een beperkt aanbod van geometrische vormen en werkend volgens systematische principes, toch telkens weer ruimte laat voor verrassende combinaties, die zijn werk een ongekende levendigheid bezorgen.
Beschouw deze presentatie gerust als een miniretrospectieve met vooral werk uit de jaren '60, '70 en '80 van de 20ste eeuw, bekroond door een zeer recente wandsculptuur meteen bij de start.
Neem hier een plannetje en een korte bespreking van de deelnemende kunstenaars mee voor uw verdere wandeling.
We stappen richting station, lopen de locaties (3) en (4) nog even voorbij en gaan naar de Parkwachterswoning (2) in het Waalborrepark - Parklaan 2.
Baudouin Oosterlynck @ Parkwachterswoning Waalborrepark
Hier wacht u een klein documentatiecentrum met ruimte voor een drankje en uiteraard een afspraak met kunstwerken, gaande van een kleine 'ingreep' door Roeland TWEELINCKX (°1970) in een boom vlak voor het Parkwachtershuis tot een overzicht van de klankkunstwerken en installaties van Baudouin OOSTERLYNCK (°1964) op de verdieping. Met zijn subtiele vormgeving en zijn minimale klankelementen bezorgt hij ons een geheel andere kijk op een auditieve en muzikale ervaring.
Stefaan Vermuyten @ Herenwoning 't Bronneken
We keren terug naar de Stationsstraat en bezoeken allereerst de Herenwoning 't Bronneken (3) (Stationsstraat 86) waar twee totaal verschillende schilders elkaar gezelschap houden.
Paul MOREZ (°1953) en Stefaan VERMUYTEN (°1959) bewonen er elk een aantal kamers op de verdieping. We kennen ze allebei van vroegere ontmoetingen met Waterschoenen.
Paul MOREZ maakt strakke, geometrische stillevens die een flinke dosis 'duisternis' of mysterie bevatten, maar ook ruimte laten voor een primair kleurenpakket. Uitgekiende belichting en bijgevolg schaduwen spelen een belangrijke rol in zijn opstellingen. Op het einde van onze wandeling komt hij nog eens uitgebreid in beeld.
Stefaan VERMUYTEN lijkt wel de artistieke tegenpool met zijn speelse en sterk uiteenlopende schilderijtjes op MDF. Maar ook bij hem huist het mysterie, want zijn geschilderde situatieschetsen laten voor de toeschouwer flink wat interpretatiemogelijkeden over. In en achter het werk huist een kunstenaar met een meer dan behoorlijke dosis humor en zin voor (zelf)relativering.
Op de foto hierboven staat in het midden zijn schilderij 'WATERSCHOENEN'. Het evenwicht bewaren op het oppervlak van de kunstvijver is geen eenvoudige opdracht.
Roeland Tweelinckx @ Huis Godfried Kurth
Enkele deuren verder heeft Roeland TWEELINCKX (°1970) een onderkomen gevonden in het poortgebouw van Huize Godfried Kurth (4) (Stationsstraat 70). Hij toont er een geknakte vlaggenmast (die zich aanpast aan de ruimte) en een papiercollage die een foto van een papiercollage blijkt te zijn en die we nog kennen van een recente tentoonstelling bij Eva Steynen Deviation(s) in Antwerpen.
John Van Oers @ Oud Vredegerecht
En dan wandelen we door de Stationsstraat richting Gemeentehuis, waar in het Oud Vredegerecht (5) (Gemeenteplein 27) John VAN OERS (°1967) zijn tenten opgeslagen heeft. Dat mag u bijna letterlijk nemen, want zijn installatie beslaat werkelijk de hele zaal. Na een eerste reactie van overrompeling gaat u ongetwijfeld op zoek in deze geordende wereld, die alles weg heeft van een bouwpakket. Nu nog de handleiding vinden en we kunnen mee aan de slag. En plots valt ons oog op dat ene kleine element vlak boven de radiator: het skelet van een caravan ? Kunst is altijd een beetje reizen...
Paul Morez @ Meubelwinkel De Paepe
De laatste halte op onze wandeling is de voormalige Meubelwinkel De Paepe (6)
(Neerstraat 3) aan de andere kant van het Gemeentehuis. Verdeeld over verschillende kamers en verdiepingen huizen hier al even verschillende oeuvres van 5 kunstenaars.
Paul MOREZ zorgt voor de stijlvolle ontvangst in de vitrines en de hal van het gebouw.
Alexandra Crouwers @ Meubelwinkel De Paepe
Even verder betreden we de donkere en bevreemdende wereld van Alexandra CROUWERS (°1974). Onder de overkoepelende titel 'Inertia' toont ze ons een wereld van 'traagheid' in filmische installaties die om een rustige ontdekking vragen. Neem dus de tijd om de transformaties te laten doordringen.
Fred Bervoets @ Meubelwinkel De Paepe
Een verdieping hoger worden we opgewacht door Fred BERVOETS (°1942) met een indrukwekkende presentatie uit zijn oeuvre dat getuigt van een mateloze fantasie gekoppeld aan een artistieke en technische beheersing van materiaal en beeldvlak.
Eric De Smet @ Meubelwinkel De Paepe
Nog een trapje hoger heerst een totaal andere sfeer. Eric DE SMET (°1947) toont hier een uitgebalanceerde presentatie van zijn 'zoektocht naar het ware geluk als mens en kunstenaar'. Dat hij daarbij voortdurend over en weer geslingerd wordt 'tussen toeval en verlangen' hebben we reeds eerder in Waterschoenen duidelijk kunnen maken naar aanleiding van vorige tentoonstellingen en recent nog bij de voorstelling van zijn boek.
In de kamer hiernaast eindigt onze wandeling bij de kunstenaar waarmee we begonnen. Een vloersculptuur van Norman DILWORTH maakt meteen duidelijk dat 'de cirkel rond is', al mag u dat bij Dilworth natuurlijk niet al te letterlijk nemen.
En denk erom:
"Dit plaatstaal is fragiel. Daarom enkel op de betonvloer lopen alstublieft"
VAN STOF TOT ASSE
tot zondag 2 november 2014
in het centrum van Asse
zaterdag en zondag: 14.30 -18.30 uur
Startplaats
Galerie De Ziener
Stationsstraat 55
1730 ASSE
© Art Spotter voor WATERSCHOENEN
Geen opmerkingen:
Een reactie posten
Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.