zaterdag 18 maart 2017

LIVING IN DREAMS in CC De Bond (Brugge)



Tot 23 april 2017 loopt in CC De Bond (vlakbij de Smedenpoort) de tentoonstelling 'LIVING IN DREAMS' 
samengesteld door kunstcritica Els FIERS en kunstenaar Frank KOOLEN
Vanuit hun eigen benadering hebben ze samen een artistieke 'stoofpot' gecreëerd waarin  27 kunstenaars via verschillende technieken, smaken en uitbeeldingsvormen tot een verrassend, bevreemdend, soms verwarrend, maar boeiend parcours leiden.


CC De Bond
Buiten Smedenvest 1
8000 BRUGGE


De titel 'Living in dreams' is ontleend aan een verhaal van Murakami ('Sputnik Sweetheart'), waarin een meisje de droomwereld binnenstapt en verdwijnt.
Wie wil overleven, moet uit de droomwereld regelmatig terugkeren naar de realiteit. Dat geldt uiteraard ook voor kunstenaars.
'Living in dreams' gaat dan ook over verbeelding, droom en werkelijkheid.

Over wat tussen droom en daad staat, heeft Willem Elsschot ons al lang geleden ingelicht.

De 27 deelnemende kunstenaars gaan elk op hun manier om met de dualiteit 'droom/werkelijkheid'. Allemaal laten ze ons op een of andere manier 'zweven'. Sommigen zorgen voor een zachte landing in de echte wereld, terwijl anderen ons met een rauwe smak weer met beide voeten op de grond zetten of zelfs helemaal in het luchtledige laten hangen.

We nemen U mee voor een wandeling door een wereld waar 'alles kan' en 'alles mag'. We lichten hier en daar een tipje van de sluier op.   Alles onthullen zou zonde zijn. U moet tenslotte nog wat te dromen hebben wanneer U zelf naar Brugge gaat.

De indeling van de zaal zorgt voor een soort tempelgevoel waar je via een aantal zijgangen en kamers stilaan doordringt tot het centrale gedeelte, waar de ultieme sporen van het openingsfeest bewaard zijn. Hier werden tijdens de vernissage performances gebracht door Vaast Colson, Frank Koolen en anderen, werd met woord en beeld gespeeld, werd gehypnotiseerd, werden (bewust mislukte) pannenkoeken gebakken...

'HER DREAMS AND HALLUCINATIONS WERE VISUALLY BORING'
staat daar nog steeds op de muur.

VISUALLY BORING ? Dat kan van de opeenvolgende werken alvast niet gezegd worden. We laveren constant op de grens tussen maniëristische en provocatieve esthetica.

Bij het binnenkomen ben je meteen bij de les, met dank aan Heidi VOET ('Shoot&Sprout') en John ISAACS (Past errors of judgement). Isaacs profileert zich verder nog met een heterogeen karakter inzake vormentaal en presentatie.
Ook bij heel wat andere kunstenaars laat een mild tot wrang commentaar op de maatschappij zich duidelijk voelen.


Savage, I will stop when I find a matching Pair, 2003-ongoing, 
mixed media
Courtesy of Private Collection

Detail rechts: Anton Cotteleer, Bevalligheden, 2014, mixed media


We beginnen onze wandeling links bij de sinds 2003 ongoing serie gevonden handschoenen van SAVAGE. De titel van het werk is duidelijk: I will stop when I find a matching Pair.

Vlakbij verschijnt ook een eerste sculptuur van Anton COTTELEER (Bevalligheden, 2014), maar dat laten we U graag ter plekke ontdekken.

Een plankje met enkele kleine voorwerpen laat u wat in twijfel achter. Het gaat hier over de eerste woorden die de Japanse kunstenares NISHIKO bij haar aankomst in Nederland leerde kennen: water, kip, aarde,... . Doorheen het parcours komt U nog een aantal ongewoon gewone ingrepen van haar tegen. Pas bij haar 'Rotating bean' op het einde kwamen we haar naam te weten.


Kim David Bots, Zonder titel, 2016, olieverf op doek


De gebogen deuropeningen in de tussenwanden zijn een referentie naar de wereld van Giorgio de Chririco, de Italiaanse surrealistische meester van de koele architecturale droomsettings.

Het schilderij van Kim David BOTS achter die eerste boog doet me dan weer aan de 'période vache' van René Magritte denken.


Sara Bomans, Secret Thoughts, 2016-2017


Wat een verschil met de kleine, stripachtige tekeningen van Sara BOMANS, die met 'simpele' beelden en woorden haar en ons leven met zin voor humor en (zelf)relativering diepgaand illustreert.


Kendell Geers, Wretched of the earth, 2016, roest op papier
Courtesy Rodolphe Janssen Gallery, Brussels

Morgan Betz, Untitled, 2015, stoel-leder-katoen
Courtesy Willem Baars Projects, Amsterdam


De achterwand van de eerste binnenruimte wordt gedomineerd door een enigszins getemperde versie uit de dikwijls extreme wereld van de Zuidafrikaanse Brusselaar Kendell GEERS met de roesttekeningen 'Wretched of the earth'.

De figuur op de stoel door Morgan BETZ houdt zich in de confrontatie met de volumineuze overmacht van Kendell Geers perfect 'staande'.

Let op, het haarzweepje van Dennis TYFUS ligt vlakbij.

Voor de drie films in evenveel donkere kamertjes kunt U best de tijd nemen. Het medium laat zich nu eenmaal niet in een oogopslag vatten.
Bedwyr WILLIAMS kennen we nog van zijn imposante presentatie voor Wales in Venetië (2013).
Het schijnbaar absurde filmtheater van Erkka NISSINEN blijkt meticuleus gemaakt. Straks staat hij voor Finland op de Biënnale van Venetië.
Stap ook mee in de indiaanse rituelen van Melanie BONAJO (NL).


Frank Koolen, Dubbelnoot, 2016, plaatstaal


In de laatste ruimte wordt de show ontegensprekelijk gestolen door 'Reset'(Vienna 1909, 20-year-old Adolf Hitler is homeless), een hyperrealistische sculptuur van Roy VILLEVOYE . De jonge Adolf Hitler werd door de Weense academie afgewezen en kwam waarschijnlijk in bittere armoede op straat terecht. Zou de geschiedenis er anders uitgezien hebben als dit niet gebeurd was?
In de achtergrond staat de kamerhoge, harige opblaastafel van Tom DALE : 'Last night was different'.

De 'Dubbelnoot' van Frank KOOLEN (ook mede-curator) verschijnt hier als een vreemde eend qua vormgeving, maar staat tegelijk garant voor de voortdurende strijd tussen droom en realiteit in de meer dan dubbele betekenissen die hier overal geëtaleerd worden.

Eindigen doen we met de kleurrijke menselijke vormen van Anton COTTELEER. 'Put your head on my schoulder' is een schitterend werk. Maar verlies ook zijn emmertje om de hoek niet uit het oog.



Roy Villevoye, Reset (Vienna 1909, 20-year-old
Adolf Hitler is Homeless), 2016, mixed media

Tom Dale, Last night was different, 2015
Courtesy Aeroplastics, Brussels


Er is ook nog werk van Nel AERTS (Vooral haar 'Spanish cowgirl' kon me heel erg bekoren), Feiko BECKERS, Pim BLOKKER, Bas FONTEIN, HEHE, Gerard HERMAN, Laurent JOURQUIN, Jaap KRONEMAN , Sarah & Charles en Lieven SEGERS.

Voor de bezoekers liggen twee kleine uitgaven klaar: een folder-catalogus en het boekje 'Dreaming in Livings', dat een verzameling gedachten en observaties van deelnemende kunstenaars bevat.
Ze kregen van Els Fiers de vraag: 
"Zijn dromen relevant voor je werk, en als dat zo is, hoe gaat dat dan?"

Sommige antwoorden balanceren op de rand tussen twee werelden, andere zijn pure poëzie, roepen nieuwe vragen op, laten ons verder dromen  of zetten ons (zoals we in het begin reeds schreven) met een rauwe smak weer met beide voeten op de grond...

Zelf trok ik zachtjes zingend terug naar huis, met dank aan Roy Orbison...

In dreams I walk with you
In dreams I talk to you
In dreams you're mine all the time
We're together in dreams, in dreams

of nog meer van dat...

How long must I dream?
...

Ga vooral kijken.
Zeg niet dat we U niet verwittigd hebben.


LIVING IN DREAMS
tot 23 april 2017
in
CC DE BOND
Buiten Smedenvest 1
8000 BRUGGE

dagelijks van 13 tot 18 uur
(gesloten op dinsdag)


© Art Spotter / Waterschoenen

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.