Zowat 100 jaar geleden bouwde de familie Bosteels aan de achterkant van het Aalsterse stadspark een breigoedfabriek met de toepasselijke naam 'du Parc'.
Na groei en bloei, verschillende overnames en delokalisatie van de activiteiten volgde tenslotte begin deze eeuw het einde van het bedrijf (al werd de merknaam en de kousenproductie overgenomen door een Nederlands bedrijf)
Na jarenlange leegstand waren de gebouwen een heuse stadskanker geworden, tot een investeerder het heft in handen nam en de hele site met respect voor het historische karakter een nieuw leven schonk.
Zo werd ondermeer atelierruimte voor kunstenaars gecreëerd (Les Créateurs du Parc).
Jan DE NYS en Maurice DROOGH hebben hier elk een atelier en presenteren nu samen hun werk.
Op 30 juni 2008 konden we u Jan De Nys (°1949) reeds uitgebreid voorstellen in WATERSCHOENEN. Hij was toen al sinds 1992 beheerder van zijn eigen galerie IN SITU, onafhankelijk curator en organisator van tentoonstellingen hedendaagse kunst voor de stad Aalst. We bleven hem volgen in zijn galerie en tijdens talloze projecten voor de stad.
Na zijn carrière bij de stad en de galerie was er weer tijd voor de eigen artistieke inbreng en zagen we hem sinds 2018 in verschillende galeries verschijnen.
In zijn fotomontages creëert hij een beeldende wereld met eigen invalshoeken, dikwijls met 'geschonden' figuren en lichamen, maar ook met een geëngageerde maatschappelijke achtergrond. Door superpositie van verschillende beeldende elementen ontstaan vreemde werelden, waarin de onderliggende realiteit tegelijk versterkt en vervormd wordt.
Soms presenteert hij ook beelden naast en onder elkaar, waardoor het werkelijkheidsgehalte duidelijker lijkt, maar de onderlinge relatie toch ook weer tot nieuwe vragen leidt.
Telkens put hij uit zijn eigen beeldarchief, waarover hij zelf het volgende zegt:
"Het archief van basismateriaal wordt slechts langzaam uitgebreid. Het hier en nu wordt meer en meer in de beeldenbank opgenomen. De eenzaamheid, de isolatie en het alom tegenwoordige masker hebben hun plaats in mijn beelden ingenomen."
© Jan De Nys
© Jan De Nys
Maurice DROOGH (°1984, NL) leren we hier en nu pas kennen. Hij studeerde in Utrecht, Rotterdam en Brussel. Hij woont ook in Brussel en heeft sinds vorig jaar zijn atelier in Aalst.
Maurice Droogh is een schilder pur sang, die met olieverf op doek ‘banale’ onderwerpen uit het Brusselse straatbeeld omvormt tot kleurrijke tweedimensionale werken, die tegelijk een sculpturale en zelfs architecturale kracht bezitten.
Overvolle afvalcontainers, volgepropte winkelkarren, gestapelde kartonnen dozen of Jersey Barrier betonblokken die de openbare ruimte afsluiten behoren tot zijn terugkerend beeldend vocabularium. Voor hem zijn het de symbolen van het buitenleven in de grootstad.
Hij schildert ze in al hun volumineuze kracht, soms heel pasteus opgezet, gebaseerd op de realiteit, maar tegelijk flirtend met quasi abstracte achtergronden waardoor ze lijken te twijfelen tussen vaste grond onder hun voeten of zweven in de ruimte. Het geeft ze meteen de kracht om zich te onttrekken aan de banaliteit van het onderwerp en zodoende schilderijen te worden.
© Maurice Droogh
© Maurice Droogh
© Art Spotter / Waterschoenen
Geen opmerkingen:
Een reactie posten
Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.