Op 3 februari 2012 kon U in WATERSCHOENEN kennis maken met de openingstentoonstelling 'A Whitsun Wedding' in de splinternieuwe ruimte van Galerie EL in Welle. Galeriehouder en beeldend kunstenaar Eric De Smet deed toen een beroep op de expertise van curator Hans Theys.
Nu heeft hij de draad zelf weer opgenomen. Hij start met een terugblik op een aantal kunstenaars die hier in het verleden reeds aan bod kwamen, maar door nieuwe confrontaties tussen kunstenaars zorgt hij voor onverwachte dialogen.
Christian Van Haesendonck (l) en Lucie Renneboog (r)
In deze tentoonstelling 'THREAD - part 1' brengt hij werk van Simon BENSON, Francis DENYS, Eric DE SMET, Albert PEPERMANS, Lucie RENNEBOOG, Toon VAN BORM, Christian VAN HAESENDONCK en Dirk VERHAEGHEN.
'Thread' vertaalt zich in essentie als 'draad', maar laat zich ook verder intensifiëren als 'een opeenvolging van gelijklopende activiteiten of onderwerpen'.
Een betere aanzet tot artistieke dialoog kan ik niet bedenken. Al kan het ook een opeenvolging van monologen zijn waarin gelijklopende onderwerpen vanuit verschillende standpunten benaderd worden (of omgekeerd).
De bezoeker krijgt bovendien (zoals steeds) de kans om zelf verbanden te leggen, draden te spinnen tussen de verschillende werken en uiteraard ook binnen het werk van een bepaalde kunstenaar. De betekenissen die kunstenaars zelf willen meegeven zijn niet altijd gemakkelijk te detecteren. Hun initiële bedoeling en de individuele interpretatie door de toeschouwers kan dus best een eind uit elkaar liggen.
We nemen U mee op een wandeling door de tentoonstelling. Dan krijgt U hopelijk zin om zelf ter plekke op verkenning te gaan.
Eric De Smet en Simon Benson
Meteen in de hal worden we opgewacht door Christian VAN HAESENDONCK, die we hier vorig jaar in een soloshow mochten begroeten als 'flaneur in de marge'. In het witte schilderij met zwarte stippellijn in papieren opzet gaat hij tot de absolute essentie. Er tegenover en om de hoek in de grote zaal gaat hij dan weer volop voor het 'achteloze gekrabbel' in de marge.
Voor Toon VAN BORM is tekenend schrijven een levensnoodzakelijke activiteit. Bij hem vind je geen 'achteloos gekrabbel'. Hij werkt geconcentreerd en gedisciplineerd aan enigmatische 'teksten', die dikwijls weer bedekt worden met een beschermende waas. De rode bladen tegen de rechterwand (een origineel met onderlaag in potlood en daarnaast een gedrukte versie) vragen, samen met de rooktekening op glas (links van de trap) onze verscherpte aandacht.
(c) Francis Denys
Eric DE SMET toont hier beeldhouwwerk waarin kracht, sierlijkheid en kwetsbaarheid samengaan.
Met zijn 'Sporen - die van Nietzsche' (uit zijn reeks L'opération du manque) kijkt hij een hele periode terug in zijn oeuvre en zijn persoonlijke en artistieke evolutie. De geest van bevrijdende ontdekkingen uit die tijd blijft levendig.
Simon BENSON houdt het dit keer bij een combinatie van potloodtekeningen, terwijl Francis DENYS met zijn rode 'PASSION' inspeelt op de woordsculpturen in MDF zoals we die van Benson kennen.
Dirk VERHAEGEN onderzoekt kleur en evenwicht in zijn kleine, minimalistisch-geometrische schilderijenreeks.
Albert PEPERMANS hanteert een heel andere, vivante beeldtaal in zijn kleine, glanzende schilderijen van stedelijke momentopnamen. (Vorig jaar zagen we in Watou zijn impressionante presentatie samen met Hugo Claus)
Lucie RENNEBOOG kennen we van haar meestal uitbundige (maar evenwichtige) sculpturale installaties. Hier biedt ze een totaalwerk met 12 zeefdrukken, die alle ingrediënten bevatten voor een artistiek onderzoek rond kleur, vorm en inhoud: een doe-het-zelf sculptuur voor de toeschouwer.
(c) Francis Denys en Albert Pepermans
Op de zolder steelt Albert PEPERMANS met een groot schilderij meteen bij het binnenkomen de show. Maar let ook op de centraal geplaatste rode 'speer' van Francis DENYS. Toch opletten dat die kleine krijger van Pepermans ze niet te pakken krijgt...
Eric DE SMET houdt zich hier met zijn intimistische tekeningen subtiel op de achtergrond.
THREAD 1 is een ingehouden tentoonstelling met enkele gecontroleerde uitbarstingen.
Vanaf einde april (29/4 tot 3/6) volgt het tweede deel met werk van Greet Billet, Luc Claus, Luc Coeckelberghs, Dominique De Beir, Jean-Pierre Ransonnet, Jo De Smedt, Johan Gelper en Denis Pondruel.
Thread 1
tot 15 april 2012
in Galerie EL
Drieselken 40
9473 WELLE
vrijdag-zaterdag-zondag: 14 tot 18 uur
Geen opmerkingen:
Een reactie posten
Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.