Pascal De Pauw stelt tentoon bij galerie c. de vos onder de titel:
'Welkom in het land van de grove categorieën'
Over de oorsprong van deze uitspraak zegt hijzelf:
"Op een bepaald moment was ik, zoals altijd, aan het opruimen en, zoals altijd, liep het weer mis. Toen dacht ik: het loopt mis omdat mijn categorieën veel te fijnmazig zijn, zo fijnmazig dat elke categorie slechts één element bevat(!), dus, dacht ik, moet ik eens leren om grovere categorieën te gebruiken/ontwikkelen. (Dat was ook in de tijd dat Sien mij hielp met opruimen en precies ook altijd commentaar in die richting gaf) en zo dacht ik: OK ruimere categorieën dus, welkom in het land van de grove categorieën!
(onnodig te zeggen dat het niks uitgehaald heeft natuurlijk)
Onnodig te zeggen dat het niet eenvoudig is om deze kunstenaar in één visie te doorgronden. We proberen hem even te volgen in de opbouw van zijn oeuvre. Hier volgt het verslag van een poging...
Pascal De Pauw is een kunstenaar-ambachtsman met wetenschappelijke achtergrond, een verzamelaar van beelden, woorden, gedachten, ontmoetingen,... die hij opslaat in zijn archief van 'opschrijfboekjes'.
Af en toe ontstaat (met een zekere graad van toevalligheid) uit dat archief een individueel project, waarvoor hij dan flink experimenteert met materialen, vormen en technieken om vervolgens zijn project op grote schaal uit te werken.
Hij werkt met sobere, arme materialen (bvb. golfkarton, afvalhout, hardboard, tape,...). De gebruikte materialen spelen een heel grote rol in wat hij wil uitbeelden. Uiteindelijk creëert hij een nieuwe ruimte binnen de bestaande ruimte, waardoor ook de toeschouwer meegenomen wordt van de bestaande naar de nieuw gebouwde wereld, waar hij terechtkomt in een soort meditatieve omgeving.
Pascal De Pauw @ Galerie c. de vos
Bij galerie c. de vos toont hij ondermeer twee kamervullende projecten.
Vooraan in de galerie staat een aangepaste opstelling van zijn 'container-project', in 2007 gemaakt voor de tentoonstelling 'Made in Gent' (een event voor mode, kunst, muziek, design, fotografie op het Sint-Pietersplein), waarbij 30 deelnemers elk een container ter beschikking kregen. Pascal De Pauw bezorgde zijn container een gedeeltelijke tweede binnenhuid van golfkarton, waarin hij de tekst van een (aangepast) gedicht letter per letter uitsneed. De vloer werd bekleed met geometrische hardboardplaten, die perfect gezaagd werden voor de gekartelde containerwand. De verwijzing naar René Heyvaert is geen toeval, maar berust op de toevallige gelijkenis inzake vormgeving (de gekartelde 'toiles cirées' bij Heyvaert).
In het tuinpaviljoen vind je onder andere de maquette van het 'Huis voor twee bevriende kunstenaars'. Hiervoor vond hij zijn inspiratie bij Thomas Schütte met zijn 'Huis voor twee vrienden'(1983)(Stichting De Pont - Tilburg NL). Ook hier kiest hij voor een heel precieze afwerking als een 'ambachtsman': het moet constructief en technisch allemaal perfect zijn.
Pascal De Pauw @ Galerie c. de vos
Op de verdieping krijg je zicht op een deel van het 'archief' en 'laboratorium'. Hier heeft vriendin Sien (zelf opleidingen glaskunst&keramiek + textielontwerp Sint-Lucas) een keuze gemaakt uit de aantekeningen van Pascal en daaruit zes zeefdrukken gemaakt (druk in 10 exemplaren).
Pascal De Pauw @ Galerie c. de vos
Hier vind je ook het enige schilderij(tje) uit de tentoonstelling. Een blik van Sien zorgt voor een extra dimensie.
Wij wijzen U graag op het grote getekende werk in het tussenzaaltje 'De coördinatenmachine', het beeld van een grote industriële machine gebouwd rond een slingerende struik die symbool staat voor het 'veel te complexe', de chaos!
Let ook op het kamervullend werk met de D van Denkvermogen (en de onderliggende verwijzing naar het gebrek aan Doorzettingsvermogen). De vloer refereert aan het werk van El Lissitzky (Van Abbe - Eindhoven NL).
Pascal De Pauw @ Galerie c. de vos
Pascal De Pauw is een vakman die, mijns inziens, beschikt over wat in Van Dale 'serendipitieit' genoemd wordt: het talent om met behulp van toeval en intelligentie een niet gezochte vondst te doen.
Nog tot 13 april
do-vr-zat 14-18 uur
zon 10.30-13.30 uur
en na afspraak
in galerie c. de vos oude gentbaan 295-297 9300 AALST
gesloten 22, 23 & 29 maart
Pascal De Pauw (°1971) woont en werkt in Gent. Na een opleiding tot bio-ingenieur scheikunde (1994, Universiteit Gent), koos hij voor de optie schilderkunst in Sint-Lucas Gent, waar hij in 2002 afstudeerde.
Hij werd genomineerd voor de Provinciale Prijs Beeldende Kunsten 2005 (Oost-Vlaanderen)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten