Zoeken in deze blog

zaterdag 27 februari 2021

Peter WATERSCHOOT met SUNSET MEMORY in Musée de la Photographie (Charleroi)


Sinds 6 februari en tot 16 mei 2021 loopt in 

Musée de la Photographie

11, Avenue Paul Pastur (GPS: Place des Essarts)

6032 CHARLEROI (Mont-sur-Marchienne)

de tentoonstelling van


Peter H. Waterschoot 

'Sunset Memory'

Op 27 november 2020 verwezen we in Waterschoenen al naar het gelijknamige boek van de auteur, met een tekst van Peter Verhelst.


© Peter Waterschoot


"Peter H. Waterschoot nous convie à un voyage immobile, dans ce qui pourrait être le récit recomposé d’une étrange nuit se déroulant en des espaces clos, aux lumières tamisées autant que dans la ville qui les héberge.
Au cours de séjours de trois ou quatre jours consécutifs, à Ostende, Bruxelles, Venise, Osaka ou Berlin, Peter H. Waterschoot a photographié en reclus les signes du temps et de l’absence dans des chambres, des couloirs, des salons, des dancings dépeuplés... Ici et là, on aperçoit des lits et fauteuils abandonnés, des papiers peints défraichis, des verres oubliés et des réveils arrêtés. Peter H. Waterschoot ne nous dévoile pas seulement le récit hypothétique d’attentes mystérieuses dans ces lieux clos, il se fait également l’œil indiscret de rues désertées, qu’un faible éclairage seul anime.

L’exposition présentera des photographies extraites de sa précédente série At the Skin of Time mais également sa série plus récente Sunset Memory. Ces images ont été réalisées entre 2012 et 2020.
De rouge sang, de bleu ou de jaune, ses photographies poudrées aux teintes nuancées accentuent le caractère nostalgique voire mélancolique d’une présence absente. Réconfortantes parfois, elles n’en trahissent pas moins un sentiment d’inquiétude, de tension.

Biographie

Peter H. Waterschoot est né à Gand, en Belgique, en 1969. Il a étudié la photographie à l’Académie de Gand, en 2009."

(Bron: Website van het Museum)

Zie de website voor meer beeldmateriaal en info voor uw bezoek.



Art Spotter / Waterschoenen

woensdag 24 februari 2021

Elke Andreas Boon met een editie bij de Vrienden van het S.M.A.K.

 






Elke Andreas Boon
’The Embrace’, 2014 /
2021, 15 + 3 a.p.'s, 35 x 52 cm, print op art paper, laminaat, dibond, alu bevestigingsprofiel


Prijs: 500 euro | 400 euro (leden)
Reserveer uw exemplaar: info@vriendensmak.be.
De edities worden gesigneerd en genummerd op de rug van het werk.


Beeldend kunstenaar Elke Andreas Boon hanteert verschillende media zoals tekeningen, objecten, assemblages, fotografisch en videowerk. Daarmee bouwt zij installaties waarin ze verschillende werken met elkaar confronteert.


Met haar werk bevraagt Elke Andreas Boon wat de mens tot 'mens' maakt. De spanning die ontstaat tussen het beantwoorden aan en het ontwijken van sociale verwachtingspatronen. De individuele keuzes ten opzichte van de globale wereld. Na de mooie, vaak sensuele eerste indruk die de werken eerst maken, sijpelt langzaam een realiteit door die ons als toeschouwer confronteert met een onbestemde twijfel en de absurditeit van het mens-zijn. De werken geven geen oplossingen, de vragen die ze opwerpen, blijven onbeantwoord. Wel stapelen de betekenislagen en nuances zich op.

Kunstenaarschap is voor Elke Andreas Boon een radicale keuze voor vrijheid en een gelofte aan het ongebonden blijven aan maatschappelijke structuren. Haar werk is getuige van een zeer persoonlijke sensibiliteit, soms brutaal direct, dan weer verstild mooi. De kracht zit in de integriteit waarmee ze communiceert. Haar afwijzing om de kijker richting te geven in enige interpretatie, gebiedt eenieder de vrijheid te nemen te reflecteren over een eigen betekenisgeving.

*

Elke Andreas Boon woont en werkt in Gent en studeerde aan KASK. Ze is in de kunstwereld al lang geen onbekende meer. Ze vestigde haar naam met talrijke tentoonstellingen in binnen -en buitenland. Met name in FOMU (Antwerpen), MDD (Deurle), Museum Dr. Guislain (Gent), Raveelmuseum (Machelen-Zulte), De Brakke Grond (Amsterdam), Guangdong Museum of Art (China), Camara Oscura (Madrid), ... Eveneens kan haar werk worden bekeken in de catalogus ‘Monologen’, uitgegeven door Ludion. De catalogus is een bundeling van haar fotografische afbeeldingen van kinderen en jongvolwassenen, met nachtbeelden van schuilplekken en treinen.

Haar werk bevindt zich in de collectie van S.M.A.K., FOMU, MDD en de provincie Oost-Vlaanderen.


Doorheen haar vraagstelling wemelt ook de fascinatie voor de 'nature - nurture' verwarringen. Dit verbeeldt de kunstenaar dikwijls door het gebruik van identieke personen, familiebanden of uiterlijk gelijkenden. Zo bevraagt de kunstenaar in de fotoreeks ‘Moeder en Zoon’ het hoe en waarom van cultureel-DNA. In het videowerk ‘Me and my sister’ zien we een onderhuidse strijd om positionering tussen een identieke tweeling. Ook in het werk ‘The Embrace’ uit 2014, waarbij een identieke tweeling als het ware tot één versmelt tijdens een misschien wel troostende omhelzing.

Door de nieuwe virale realiteit, waarmee we nu als mens moeten leren omgaan, is de lezing van dit beeld in heel korte tijd verbreed en veranderd. Wat koesterend en troostend was, zou nu bedreigend kunnen zijn. Het blijft een troostend beeld van verlangen, van wat was en wat hopelijk terug komt.


Elke Andreas is naast beeldend kunstenaar 
ook muzikant en componist bij G A U S S.


De kunstenaar heeft een werk in de S.M.A.K.-collectie; ‘I’.


Vrienden van het S.M.A.K. / Artspotter - Waterschoenen

zaterdag 20 februari 2021

NOTITIES VAN EEN FLANEUR: Aquarellen (Gustaaf Vander Biest)

 

Al heel wat jaren maakt Gustaaf Vander Biest 

aquarellen op klein formaat (10 X 15 cm) onder de noemer 

‘NOTITIES VAN EEN FLANEUR’


Aquarel (10 x 15) ingelijst (21 x 30)


***

Alle afbeeldingen © Gustaaf Vander Biest

BOTEGON (Venezia - Via Garibaldi)

AT THE BAR WITH PESSOA 
(Lisboa - Cafe-Restaurante Martinho da Arcada)

4 RODE PLUGGEN
(Wetteren - Loods 12)

'O' (Tenerife - Playa de las Americas)

USED TO BE GREEN (Aalst)

THE GUARDIAN OF THE RUSTY DOOR
(Tenerife - Playa de las Americas)

'22.03' on a wall
(Venetië)

POORT IN GENTBRUGGE

SPOREN IN VENETIË

'LIBRE' (Watou)


NOTITIES VAN EEN FLANEUR

"De flaneur begeeft zich ‚doelloos’ in de coulissen van de stad, beweegt zich traag langs de achterkant van het decor.

Het woordenboek omschrijft 'flaneren' in essentie als 'wandelen om te kijken en gezien te worden' of nog 'voor zijn genoegen rondslenteren'.


Charles Baudelaire gebruikte het woord 'flaneur' om de kunstenaar te karakteriseren wiens geest onafhankelijk, gepassioneerd en onpartijdig is.


Gustaaf Vander Biest flaneert om te kijken en te absorberen, niet om zelf gezien te worden, althans niet meteen. Natuurlijk wil hij ooit het resultaat van zijn ontdekkingstochten aan een publiek tonen.


De flaneur gaat niet voor de grote historische mo(nu)menten, maar voor het kleine gebaar, het ogenblik dat voor de meeste anderen onopgemerkt blijft.

De flaneur zoekt niet, maar ontdekt. Zijn oog valt op details uit de doorleefde architecturale omgeving in talrijke steden van Aalst, Brussel, Lissabon, … tot het onvermijdelijke Venetië waar heden en verleden in een schijnbaar onontwarbaar kluwen samenvallen.


Tijd en ruimte lopen in zijn aquarellen door elkaar. Gedurende zijn wandelingen in Venetië, Lissabon, Aalst, Tenerife, ... ontdekt hij plekken 'achter de schermen', waar verval, invloed van de tijd, menselijke ingrepen of toevallige elementen een soort geschiedenis creëren. Die 'petite histoire' registreert hij als een artistiek archeoloog met zin voor sfeer en detail. Hij koestert l'envers du décor.

Door sterk in te zoomen op zijn onderwerpen laveert hij tussen nauwgezette realistische en abstracte weergave."



HOUTEN WAND (Tenerife)

BEHIND BARS (Lisboa)

ROOSTER (Aalst)

UIT DE BOCHT (Aalst)

VLOER (Venetië)

DISCONNECTED (Aalst)

PINK SHOOTER (Aalst)

STOP GLOBAL WAR(ming)
Venetië

IVY & JOSH (Venetië)

A.I. 1924 VLOER (Venetië)


Art Spotter / Waterschoenen






woensdag 17 februari 2021

KUNSTENFESTIVAL WATOU 2021


Tussen 2011 en 2019 nam Waterschoenen U telkens mee voor een zomers bezoek aan beeldende kunst en poëzie in Watou. 

In 2020 viel het festivalgebeuren in Watou noodgedwongen stil.



In 2018 klonk het nog: 
"Raak me aan, streel me, bemin me..."


Nu is het hoopvol uitkijken naar...

KUNSTENFESTIVAL WATOU 2021
VAN 3 JULI TOT EN MET 5 SEPTEMBER




In 2021 kijkt Stad Poperinge enthousiast en hoopvol uit naar de 40ste editie
van het Kunstenfestival Watou. Van zaterdag 3 juli tot en met zondag 5 september zijn liefhebbers van beeldende kunst, poëzie en open ruimte opnieuw welkom
in het grensdorp en zijn unieke omgeving.

ALTERNATIEF IN 2020

In 2020 nam Stad Poperinge de organisatie van het Kunstenfestival Watou op zich.
De artistieke leiding van het festival werd toevertrouwd aan een uniek trio van curatoren: Benedicte Goesaert (art liaison), Chantal Pattyn (netmanager en presentator Klara) en Peter Verhelst (auteur).

De editie van 2020 werd noodgedwongen met een jaar uitgesteld, maar kreeg een alternatieve invulling: het ‘Gedichtenparcours Watou 2020’. Het fietsparcours in en rond Watou en Poperinge leidde het publiek langs 15 gedichten, geselecteerd door Peter Verhelst, die elk een specifiek plekje in het landschap kregen. In samenwerking met uitgeverij Borgerhoff & Lamberigts werd ook de dichtbundel ‘Watou 2020, gedichten’ uitgebracht.

HOOPVOL UITKIJKEN NAAR DE ZOMER

Stad Poperinge en de curatoren kijken nu hoopvol uit naar de zomer van 2021. De voorbereidingen van de 40ste editie van het Kunstenfestival Watou zijn volop aan de gang. De start- en de einddatum van het festival zijn vastgelegd op zaterdag 3 juli en zondag 5 september.





Art Spottter / Waterschoenen






zondag 14 februari 2021

MANUFACTURE DE LA GRANDE DROGUERIE POETIQUE

 




La Grande Droguerie Poétique est un magasin de produits imaginaires en expansion permanente.Il ne vend rien mais vous propose l’essentiel.
Créé il y a une douzaine d’années, il est dirigé par Dominique Maes, son Président Directeur Généreux. Cette Manufacture est aujourd’hui riche d’une collection de plus de trois cents produits, réalisés en un seul exemplaire. Ils sont présentés au public de multiples façons, des plus incongrues aux plus institutionnalisées.

Grâce au Laboratoire Mobile, notre camionnette de camelot poétique qui nous permet d’intervenir dans toute la francophonie, nous rencontrons souvent le chaland ébaubi au coin d’une rue, dans un jardin public, une place de village ou un marché animé. Invités par des lieux de culture, nous nous faisons une joie d’aller à la rencontre d’un public qui ne rentrerait pas forcément dans le théâtre, la médiathèque ou le centre culturel qui nous sollicite. 

Nous participons volontiers à des festivals et manifestations militantes pour peu que les intentions soient vivifiantes et nuisent à la bêtise. Et nous nous installons aussi dans des musées ou sur la scène d’un théâtre pour organiser des conférences poétiques et des installations de pots éthiques.

Résistant chaque jour aux lois de la rentabilité en ne vendant pas nos flacons, nous proposons une révolution douce, créative, poétique, politique, philosophique en révélant l’importance vitale de l’imaginaire capable de transformer et même de créer la réalité.

Tous nos pots sont vides mais pleins de sens !

Dominique Maes



magasin de produits imaginaires

tel: 0032476218140

***

Pour organiser une rencontre, exposition, performance, atelier, débat, fête, révolution douce...
merci de contacter le Président Directeur Généreux :

Dominique Maes
Téléphone : 00 32 476 21 81 40

Courriel :

D'autres renseignements sur les activités 
de Dominique Maes sont à découvrir sur :

***



ART SPOTTER / WATERSCHOENEN

dinsdag 9 februari 2021

ARTBUTTONS van ART SPOTTER / WATERSCHOENEN



Sinds oktober 2007 fungeert 
waterschoenen.blogspot.com 
als onafhankelijk non-profit initiatief in de kunstwereld. 
Het afgelopen jaar 2020 was ook voor ons 
een vreemde en frustrerende ervaring.

In 2021 kan 'WATERSCHOENEN' u hopelijk weer veel meer tentoonstellingen en andere initiatieven voorschotelen.

ART SPOTTER liet zopas een set van 4 artbuttons maken 
op basis van een schilderij en drie collages.

1. Waterschoenen.
2. Golden dance.
3. Lady in red.
4. Bodybuilder

De buttons zijn 4 x 4 cm groot en
voorzien van een handige speld.

SET VAN 4

INFO:









***

WATERSCHOENEN



GOLDEN DANCE



LADY IN RED



BODYBUILDER




© Art Spotter / Waterschoenen



 



zaterdag 6 februari 2021

Anouk KRUITHOF met Universal Tongue, een video-installatie in Voo?uit (Gent)


Voo?uit Concertzaal heropent

De video-installatie van Anouk Kruithof is het eerste “evenement” in de Concertzaal van Voo?uit, sinds maart 2020. In mei 2020 startte een eerste geplande restauratiefase, en een tweede fase die was voorzien voor zomer 2021, werd versneld uitgevoerd in het najaar. Door de coronacrisis kunnen grote concerten en fuiven niet plaatsvinden, nog altijd niet. Deze expo is dan ook een gepaste heropening van de zaal. 

UNIVERSAL TONGUE


video-installatie van Anouk Kruithof
heropent de Concertzaal van Voo?uit

27.01 - 07.03.2021






1000 dansstijlen in een video-installatie van 4 uur
Elke minuut wordt ongeveer driehonderd uur aan video naar YouTube geüpload, en dan vooral video's waarin mensen dansen. Twerking, popping, de Moonwalk of de Macarena: je vindt er dansstijlen van over de hele wereld, inclusief de digitale wereld.
Enter beeldend kunstenaar Anouk Kruithof, die gefascineerd is door dans als vorm van culturele identiteit, zelfexpressie en empowerment. Ze kneedde duizend van die verschillende dansstijlen tot een 4 uur durende 8-channel video-installatie: ‘Universal Tongue’. Deze video-installatie heropent de Concertzaal van Voo?uit, die de voorbije maanden grondig werd gerestaureerd. Aangezien zelf dansen in de zaal nog niet mag, corona-maatregelen weet je wel, kan het publiek kijken naar dansende mensen.

‘Universal Tongue’
‘Universal Tongue’ is een project van beeldend kunstenaar Anouk Kruithof, dat in 2018 vorm kreeg.


Samen met een team van 50 internationale onderzoekers verzamelde ik meer dan 8800 dansvideo's op YouTube en Instagram. Elke onderzoeker ontving een symbolische vergoeding van één euro per geleverde video. Ze schreven ook telkens een korte tekst over de dansstijlen die voorkwamen in de door hen geselecteerde video's. De totale lengte van het gevonden videomateriaal was maar liefst 250 uur. Na de raw cut bleef nog tachtig uur over”,
vertelt Anouk Kruithof.



De uiteindelijke video-installatie bestaat uit acht streams die elk vier uur duren. In totaal zijn 1000 verschillende dansstijlen zichtbaar in ‘Universal Tongue’. De foto’s, namen en teksten van deze dansstijlen worden tot een soort ‘danceclopedie’ verwerkt, wat binnenkort een boek wordt, uitgegeven door APE (Art Paper Editions) in Gent en voor het eerst gepresenteerd in Voo?uit, in maart 2021.
De installatie was oorspronkelijk ontwikkeld voor Medialab, onderdeel van Cinekid Festival in Amsterdam in oktober 2018, maar helaas ‘corona cancelled’ voor Manifesta 13 in Marseille in november 2020.
Er zijn na Gent diverse exposities gepland, onder andere ‘Global Groove’ in Museum Folkwang in Essen aankomende zomer en in 2022 zal ‘Universal Tongue’ te zien zijn op de Biennale Fotografie in Mannheim. Museum Voorlinden heeft het werk aangekocht en toont het binnenkort solo, data nog te bepalen. Ook Museum Folkwang heeft de installatie aangekocht.




Als bezoeker dompel je je onder in dans van over de hele fysieke en digitale wereld, en dat zolang als je zelf wil.
Voo?uit ontwikkelt een ticket voor deze expo dat je het recht geeft om na je eerste bezoek nog terug te keren. Je betaalt 5 euro, en mag met je ticket de expo 5 keer bezoeken.

RESERVEER JE TICKET


Over Anouk Kruithof

Anouk Kruithof (°1981, Dordrecht Nederland) heeft de voorbije jaren in verschillende steden en landen over de hele wereld gewoond en geleefd. Sinds enige tijd heeft de Nederlandse zich in Brussel gevestigd. Door veelal fotografie te gebruiken als de basis van een praktijk die zowel ruimtelijk, bewegend, sociaal als op onderzoek gebaseerd is, haalt ze haar inspiratie uit het ondoorgrondelijke van de wereld om haar heen - of het nu de transformatieve kracht van het Amazone-regenwoud is of de verleidende (valse) Instagram-posts van machtige bedrijven.
Lees dit recente interview met Anouk Kruithof op collectorsagenda.com


Art Spotter / Waterschoenen



woensdag 3 februari 2021

JAN DE NYS, een laatste passage bij IN SITU (Aalst)

 

Beeldend kunstenaar, voormalig cultuurmedewerker van de stad Aalst en voormalig galeriehouder van IN SITU GALLERY stuurde ons het volgende bericht:


"Na 40 jaar is het gedaan. Galerie IN SITU is niet meer, ook niet in kleine vorm in de Korte Zoutstraat in centrum Aalst. 

Na deze kleine presentatie van eigen recent werk zal ik nog een atelier hebben waar men welkom is (in du Parc) maar geen galerie meer. Het pand in Krooncenter is verkocht. 

Nu nog de kunst.

U bent welkom om mijn recente montages te bekijken en dat hoeft niet binnen de reguliere openingsuren maar dan wel eerst afspreken op 0475/853452"




Jan De Nys kwam in het verleden met zijn galerie en zijn groots opgezette tentoonstellingen voor de stad Aalst talloze keren aan bod in onze blog en was met eigen werk onlangs nog te gast in WATERSCHOENEN naar aanleiding van zijn tentoonstelling in Antwerpen (samen met Marcel Berlanger).


Art Spotter / Waterschoenen