Kunst & Zwalm 2019
3 WEEKENDS
31/8-1/9 *
7/9-8/9
*14/9-15/9
Kunst & Zwalm is een tweejaarlijkse kunstroute in de Zwalmstreek die georganiseerd wordt door BOEM vzw sinds 1997.
Het project nodigt kunstenaars uit om nieuw in situ werk te maken of interventies uit te voeren in het landschap.
Kunst & Zwalm 2019 vindt plaats tijdens drie opeenvolgende weekends van zaterdag 31 augustus tot en met zondag 15 september.
Voor deze editie werkt BOEM samen met de Brusselse organisatie nadine en nodigt zowel lokale als Brusselse kunstenaars uit om samen een nieuw landschap te verbeelden. Loes Jacobs van nadine vzw is de curator van Kunst & Zwalm 2019.
Hoe een nieuw landschap collectief verbeelden?
Kunst & Zwalm 2019 schetst het Zwalmse landschap als een collectief mentaal idee dat doorheen de tijd en de blik van de bewoners en bezoekers gevormd werd. Alles wat er gebeurt, vormt mee het landschap als een fragmentarisch beeld dat tijdelijk samenvalt.
Op een parcours van 7km verbeelden 16 kunstenaars samen een nieuw landschap. Om hiertoe te komen, dient het parcours gezien te worden als een vrij canvas, of als een tijdelijke kunstenaarsstudio waarin diverse kunstdisciplines samenkomen en met elkaar en het publiek in dialoog gaan.
De deelnemende kunstenaars kregen eind 2018 de uitnodiging om mee in het landschap te ‘wanderen’. Dit betekent zoveel als rondzwerven, verdwalen, afdwalen (zowel fysiek als mentaal), flaneren, of kan verwijzen naar een rivier die doorheen een gebied slingert. ‘Wandering’ werd aangegrepen als een werkmethode, als een manier om samen de tijd te nemen om de streek te verkennen, het verleden ervan te achterhalen en op zoek te gaan naar specifieke plaatsen waar nog ruimte voor interpretatie of ambiguïteit is.
De in situ interventies die hieruit voortkomen, nemen zeer verschillende gedaantes aan. Samen trachten ze een nieuw perspectief op kunst in de publieke ruimte te formuleren. Eén die verder gaat dan het klassiek sculpturale. Eén die relevant is voor de omgeving en de kunstenaars zelf. De nieuwe werken en interventies zijn niet louter receptief en auto-referentieel, maar onderstrepen het belang van collectiviteit en creativiteit in de hedendaagse publieke ruimte.
Het parcours vormt voor alle kunstenaars een inspiratiebron voor nieuw werk, dat binnen diezelfde context opgesteld en gepresenteerd wordt.
Een aantal kunstenaars gebruikt de route als een mobiele werkstudio, waar elk zicht en elke situatie aanleiding kan geven tot een nieuwe tekening (Lies Van Damme), nieuwe concepten (Various Artists), een nieuwe sculpturale aanvulling in het landschap (TAFEL). Tegelijkertijd vormt het traject ook een podium waar de kunstenaars performances brengen (Oracle, Ruben Machtelinckx, Manoeuvre), of waar het publiek uitgenodigd wordt in interactie aan te gaan met de gepresenteerde werken (Hans Andreas R.) of zelfs sterker nog, ze te vervolledigen (Francesca Chiacchio, Shervin Kianersi Haghighi). De ‘wandering’ werkmethode resulteert tevens in een reeks werken die sculpturaal (Johan Tahon, Ella Vandenbussche & Lena Vandenbussche, Jesse Cremers), audiovisueel (Christian Hansen), picturaal (Franky DC) en efemeer (Lotte Van den Audenaeren) zijn.
Tot slot zijn een aantal kunstenaars (zoals Nele Fack, Hans Andreas R., en Shervin Kianersi Haghighi) geïnspireerd om ook de sfeer van de streek in een beeld te vatten.
Elke kunstenaar biedt een eigen kijk op het 7km lange parcours. Het publiek kan, bij wijze van spreken, op 16 verschillende manieren naar het gegeven landschap kijken. De werken interageren met elkaar, zoals ook de kunstenaars tijdens het creatieproces in contact stonden. De dialoog die de kunstenaars aan zijn gegaan tijdens hun creatieproces is in deze kunstroute heel direct aanwezig.
Deze editie van Kunst&Zwalm is ervaringsgericht en biedt een inkijk hoe artistiek werk tot stand komt. De eigen praktijk van de kunstenaars werd tijdelijk verplaatst naar een nieuwe context. Vanuit de uitdagingen van het landschap, zijn de nieuwe werken organisch gegroeid.
Wat alle kunstenaars verbindt is hun poëzie, hun eigen kritische en vaak humoristische kijk op de maatschappij, die hier op eenzelfde speelveld een plaats vindt.
De kunstroute is ruraal, maar brengt op dit kleine stukje de wereld binnen. De toeschouwer wordt uitgenodigd om mee te kijken, te reageren, te verbinden, kortom mee te maken.
Het parcours dat de kunstenaars in hun voorbereiding afleggen (letterlijk en figuurlijk), wordt tijdens Kunst & Zwalm toegankelijk voor het publiek. Op deze manier wordt ook het publiek uitgenodigd om mee te ‘wanderen’ doorheen de Zwalmstreek en de blik van de kunstenaars naar het landschap mee te nemen in hun ervaring. Deze dialoog met het publiek is belangrijk, zo maakt ook het publiek deel uit van het hernieuwd landschap dat voor Kunst&Zwalm gecreëerd wordt.
Kunst & Zwalm 2019 praktische informatie
STARTPUNT: Kerk Roborst, Borstekouterstraat 57, 9630 Roborst (Zwalm)
De leegstaande kerk van het dorp Roborst doet dienst als de centrale locatie of het trefpunt van Kunst & Zwalm 2019. Hier kunnen de bezoekers een brochure aanschaffen met info over de route en de kunstenaars en aan de wandeling beginnen.
Het traject is ongeveer 7km lang. De organisatie raadt aan om het parcours te voet af te leggen.
Halverwege het traject (aan de Sint-Antonius kluis) is een tentoonstelling ingericht met werken van alle kunstenaars. Deze kleine expo biedt een inkijk in de artistieke wereld van de kunstenaars. De locatie is tevens als tijdelijk koffiehuis ingericht tijdens weekends van Kunst & Zwalm (adres Sint-Antonius Kluis / Poverello, Knutsegemstraat 57, 9620 Zottegem).
Tickets kunnen gekocht worden via de website of Facebook en aan het startpunt. Elke zaterdagavond is er een avondwandeling gepland met extra interventies van de kunstenaars.
Meer info op de website.