Zoeken in deze blog

donderdag 17 januari 2008

Jo De Smedt in galerie C. De Vos in Aalst

Jo De Smedt is "gedistingeerde punk" met zijn leren jasje en zijn gestileerd hoofd, dat mij ontegensprekelijk doet denken aan Nigel Kennedy, de Britse violist die, in de jaren 80 van de vorige eeuw, de wereld van de klassieke muziek op zijn kop zette met zijn eigenzinnige uitvoeringen.
 
 
Jo De Smedt recupereert bestaande beelden en integreert ze als perfect uitgewerkte originelen in zijn ogenschijnlijk chaotische, maar gedetailleerd getekende wereld.
Hij is de tekenaar en verteller, die ons bijvoorbeeld een blik gunt in de ikonen van zijn jeugd: atari, motörhead(de eerste plaat die hij kocht), pacman, de smurfen, de rubik-kubus, BA uit "the A-team", matchbox,... en "Basil" uit Fawlty Towers. Dit werk draagt hij op aan Fred Bervoets, voor wie hij een grote bewondering koestert. Maar anders dan het woeste geweld van Bervoets is de vormgeving van Jo De Smedt dikwijls strakker.
 
 

Voor deze nieuwe reeks is het kleurenpalet bewust sober gehouden: grafiet op zwaar papier, soms met een achtergrond van olie- en acrylverf. Hij "schildert" met potlood, laag over laag, tot hij de gewenste intensiteit bereikt heeft en creëert op die manier sterk geprononceerde figuren.
 
 
Ondanks de aanwezigheid van dikwijls vrolijke personages heeft zijn werk meestal een donkere ondertoon. Het recente overlijden van zijn broer speelt hier een belangrijke rol: zo bijvoorbeeld in de serie "Roadkill" (Roadkill is een delicatesse in plaatselijke restaurants van de zuidelijke staten in Amerika), maar ook in de werken die verwijzen naar oude computerspellen: "Game over/insert coin".
 
 
Ook erotiek is een dikwijls terugkerend thema met verwijzing naar stiekem aangebrachte toiletgraffiti zoals in "Punk Dykes Rule".
 
 
Dit is deels therapeutische kunst, beoefend door een man die zijn vak technisch beheerst en zijn woordenschat omzet in beelden, in een poging zijn leefwereld te ordenen en te begrijpen, op weg tussen "Paradise lost" en "Paradise regained", of hoe de soms dunne scheidingslijn tussen de uitersten van het leven schijnbaar moeiteloos in beide richtingen overschreden wordt.
 
 
Zeker gaan kijken... nog tot 24 februari 2008
Galerie C. De Vos - Oude Gentbaan 295-297 - B9300 AALST
do-vr-zat 14-18 uur
zon 10.30 - 13.30 uur

Gesloten op 2 en 3 februari (carnaval Aalst)

artspotter voor "waterschoenen"

 

Geen opmerkingen: