Zoeken in deze blog

zondag 1 december 2013

NUCLEO-kunstenaars: THERE ARE STORIES ... in Gent


NUCLEO vzw, de ateliervereniging uit Gent, is al lang een vaste waarde in het artistieke landschap en duikt sinds 2008 regelmatig op in 'Waterschoenen'.
Bezoeken aan de afwisselend tweejaarlijkse 'Open Ateliers' en 'Groepstentoonstellingen' werden hier uitgebreid besproken.
(Zie o.a. oktober-november 2012 voor Open Ateliers en 6 december 2011 voor tentoonstelling 'Nucleo: de connectie')

Nu is Nucleo weer toe aan een groepstentoonstelling en meteen ook alweer aan een 'nieuw' gebouw, dat door de stad beschikbaar gesteld wordt in afwachting van een herbestemming.
Vanaf 2014 zullen ook hier ateliers beschikbaar zijn.


 Thema van de tentoonstelling
(narrator in, Magnolia, 1999)
 
 
 Na 'De collectie' (2009) en 'De Connectie' (2011) gaat de huidige tentoonstelling onder de titel 'There are stories...' op zoek naar de rol van toeval en ratio in het ontstaan van kunstwerken.
 
Curatoren Laura Herman en Mieke Mels gingen het voorbije jaar op atelierbezoek bij de residenten van NUCLEO en lieten hen zelf hun creatieproces voorstellen.
Liefst 61 kunstenaars zegden hun medewerking toe.
In de aanloop naar deze tentoonstelling kregen de deelnemers een aanvankelijk blanco schetsboek, dat ze in principe slechts één dag mochten bijhouden om er een eigen, spontane artistieke bijdrage in aan te brengen, zonder rekening te houden met de inbreng van anderen.
Het resultaat van al die bijdragen laat zich uiteindelijk lezen en bekijken in de bijzonder originele catalogus bij deze tentoonstelling. In feite is het een tentoonstelling op zich. Kunstenaars hebben getekend, collages gemaakt, bedenkingen neergeschreven,... . Een enkeling heeft zelfs een gat gebrand in zijn bladzijde (en uiteraard tegelijk ook in die van de 'tegenligger').

 Pagina uit het 'schetsboek' in de catalogus
(Gunther Moriau & Robbert Van Wynendaele)
 
 
 Het totaalresultaat is een soort 'cadavre exquis', waarin toevallige overeenkomsten en tegenstrijdigheden elkaar opvolgen. Tenslotte gaat het hier niet om een homogene groep, maar om een aantal individuele kunstenaars met elk hun eigen uitgangspunten en werkmethodes.
Natuurlijk hebben sommigen meer onderlinge contacten of denkwijzen, werken er zelfs samen aan projecten, delen ateliers of beïnvloeden elkaar (zelfs ongewild).
Dat vertaalt zich ook in de tentoonstelling, waar de verschillende kamers artistiek 'bewoond' worden door één of (meestal) méér kunstenaars, die nu eens zoeken naar harmonieus samenspel of een andere keer ongegeneerd hun eigen ding doen.
 
Alles kan, alles mag... het lijkt wel een slogan uit de lang vervlogen jaren '60, maar op artistiek vlak is het een absolute noodzaak ... de allerindividueelste expressie van de allerindividueelste emotie ... het klinkt nog veel ouder en hoogdravender, maar...
Zou kunst dan toch een universeel gegeven zijn?
 

 Maaike Leyn, Venster
 
 In de bespreking van een tentoonstelling met 61 kunstenaars iedereen vernoemen is onbegonnen werk. Daarom krijgt u een aantal fotografische indrukken en ook hier heb ik, met pijn in het hart, arbitraire keuzes moeten maken.
 
Via deze LINK maakt u kennis met alle deelnemers.
 
Maar ga toch gewoon zelf naar de tentoonstelling kijken...
 

Pirò Pallaghy, Just three things 
  
 Nicoline Van Stapele, The artist in her own words: don't explain
(ga toch eens kijken naar de tekst op het kleine baadje in het midden...)
  
Olivier Goethals, Ensemble 
 
 Ben Benaouisse, Un coup de dé ...
 
 Georgia Kokot, Cave Oblivion Chimera 

 Kristof Van Heeschvelde & Ben Benaouisse, Rodin doesn't know
Mario De Brabandere, Zonder titel (detail)
 
Saar De Buysere, Zonder titel 
 
 Lore Rabout & Evelien Deraedt, Memory of the future ...
 
Wim De Maat, videoloop
 
 
Nog even terug naar de onvolprezen catalogus. Naast het 'schetsboek' bevat die ook foto's van alle deelnemende kunstenaars. Ze mochten zelf bepalen hoe en in welk 'decor' ze in beeld gebracht werden. U zal vaststellen dat sommigen zelfbewust in de lens kijken, anderen de blik opzij richten en nog anderen zich geheel of gedeeltelijk wegcijferen. Op die manier wordt deze portrettengalerij een intieme kennismaking met alle kunstenaars.
 
Gekoppeld aan hun inbreng in het schetsboek en in de tentoonstelling geven ze zich elk op hun manier bloot.
 
De CATALOGUS in full-colour kost amper 15 euro en is nu al een gewild object.
 
 
There are stories ...
 
tot 8 december 2013
 
PADDENHOEK 12
9000 GENT
(tussen Kouter en Voldersstraat)
 
weekdagen: 14 - 19 uur
zaterdag & zondag: 11 - 18 uur
 
gesloten op woensdag en donderdag
 
 
 
© Art Spotter voor WATERSCHOENEN
 
 
 


Geen opmerkingen: